ΟΙ "ΠΕΤΑΜΕΝΟΙ" ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ - ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΟΙΚΟ ΕΥΓΗΡΙΑΣ(;) ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΟΙ "ΠΕΤΑΜΕΝΟΙ" ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ - ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΟΙΚΟ ΕΥΓΗΡΙΑΣ(;) ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

ΑΝΔΡΕΣ της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας και μπράβο στους Αστυνομικούς αυτούς, εντόπισαν προσφάτως, υπόγειο χώρο στους Φιλιάτες.

Ο οποίος είχε μετατραπεί από αλλοδαπούς (;), τουλάχιστον αυτοί ανέλαβαν την ευθύνη, αυτοί συνελήφθησαν, αυτούς είμαστε  υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουμε ως υπευθύνους της λειτουργίας του.. σε «ΟΙΚΟ ΕΥΓΗΡΙΑΣ».

«ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ» τρόπος του λέγειν»  και κατ’  ευφημισμόν γιατί ούτε οίκος ήταν, ούτε… ΕΥ-ΓΗΡΑΣ παρείχε και διασφάλιζε. ΕΝΑΣ κοινός υπόγειος χώρος ήταν, απολύτως ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ για  διαμονή και περίθαλψη σε αυτόν, ηλικιωμένων ασθενών μη δυνάμενων να αυτοεξυπηρετηθούν.

ΤΟΝ οποίο, οι προαναφερόμενοι επιτήδειοι, αδίστακτοι και χωρίς ηθικές αναστολές βεβαίως αλλοδαποί, είπαμε αφού αυτοί δηλώνουν ότι αυτοί ήταν τα αφεντικά, εμείς δεν είμαστε… ρατσιστές, αναγνωρίζουμε το δικαίωμα αυτό και σε αλλοδαπούς, είχαν μετατρέψει τον χώρο σε διαμονή και υποτιθέμενη περίθαλψη και φροντίδα Νοσοκομειακής ουσιαστικά, των τριών ηλικιωμένων συμπολιτών.

ΟΛΕΣ οι παρεχόμενες «υπηρεσίες», λέμε τώρα, προφανώς και παρέχονταν, έναντι αμοιβής και μάλιστα αδράς σύμφωνα με πληροφορίες μας, από τους οικείους των «περιθαλπομένων» (;) γερόντων.

ΤΟ ερώτημα όμως, που εύλογα υποθέτουμε προκύπτει κατ’ αρχάς, είναι αν οι οικείοι των «φιλοξενούμενων» στον άθλιο αυτόν υπόγειο χώρο ηλικιωμένων, τα παιδιά τους κυρίως αν είχαν η άλλοι συγγενείς, γνώριζαν κάτω από ποιές επιεικώς απαράδεκτες ανθυγιεινές και επικίνδυνες ακόμη και για τη ζωή τους συνθήκες ζούσαν…

ΓΙΑΤΙ αν τις γνώριζαν και εν γνώσει τους, οι άνθρωποι τους, γονείς, αδέλφια κλπ ζούσαν αυτόν τον εφιάλτη, τότε θεωρούμε πως το ίδιο αν όχι περισσότερο υπεύθυνοι με τους υπευθύνους του «οίκου» είναι και αυτοί…

ΓΙΑΤΙ δεν «πετάς» ουσιαστικά, στα «ΛΕΡΩΜΕΝΑ Τ’ΑΠΛΥΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΕΤΑΜΕΝΑ» δικήν…. απορριμμάτων, δικούς σου ανθρώπους. ΠΟΛΥ περισσότερο  αν είναι γονείς σου...

ΚΑΙ αν δεν είχαν να πληρώσουν για να διαβιούν οι άνθρωποι τους στα τέλη της ζωής τους σε ανθρώπινες συνθήκες τότε ας τους αναγνωρίσουμε ένα ελαφρυντικό… ΑΝ όμως είχαν την οικονομική δυνατότητα, άλλωστε οι γέροντες αυτοί δεν εισέπρατταν μια έστω «κουτσουρεμένη» σύνταξη; Τότε δεν υπάρχει γι’ αυτούς καμία δικαιολογία. ΚΑΙ σε κάθε περίπτωση αν εν γνώσει τους «φιλοξενούνταν» στο χώρο αυτό οικείοι τους, θεωρούμε αυτούς τουλάχιστον  ΗΘΙΚΟΥΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΥΣ.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ σκληρότερος και πλέον απαξιωτικός κατά την άποψη μας ακόμη και από αυτόν των ΦΥΣΙΚΩΝ ΑΥΤΟΥΡΓΩΝ του συντελούμενου αυτού  εγκλήματος  διαρκείας!

ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ συγχρόνως για πόσο χρονικό διάστημα  συντελούνταν το έγκλημα αυτό χωρίς υπερβολή, σε βάρος των ταλαίπωρων ηλικιωμένων  συμπολιτών. ΓΙΑ μέρες; μήνες; χρόνια;

ΚΑΙ καλά όλο αυτό το διάστημα ΚΑΝΕΙΣ στη γειτονιά, στον ευρύτερο περίγυρο, στο μικρό Φιλιάτι, δεν πήρε χαμπάρι τι συνέβαινε στο… «αμπάρι» αυτό της περιοχής;

ΓΝΩΡΙΖΑΝ  μήπως ενδεχομένως πολλοί αλλά δεν μιλούσαν; ΜΕ την νοοτροπία του ωχαδερφισμού και του μη μπλέξουμε, που αποτελεί δυστυχώς σχεδόν θέσφατο  για την πλειοψηφία των συμπολιτών;

ΒΕΒΑΙΩΣ και οι τυχόν γνωρίζοντες μεν, σιωπούντες δε, θεωρούνται επίσης ηθικοί αυτουργοί, ακόμη και συνένοχους θα τους χαρακτηρίζαμε χωρίς να θεωρηθεί ο χαρακτηρισμός υπερβολικός, για την επιδεικνυόμενη ανοχή και συγκάλυψη αυτού του συντελούμενου εγκλήματος διαρκείας.

ΣΕ κάθε περίπτωση και με αφορμή την περίπτωση  αυτή που έτυχε να εντοπίσουν οι Αστυνομικοί, γιατί ενδεχομένως να μη… είναι η μοναδική στην περιοχή, επανέρχεται και μάλιστα επιτακτικά στην δημοσιότητα, ένα μείζονος σημασίας πρόβλημα με πολλές διαστάσεις και παραμέτρους.

ΤΟ πρόβλημα της αξιοπρεπούς διαβίωσης και  παροχής υγειονομικής  περίθαλψης σε περιπτώσεις  που χρειάζεται αυτή, σε ηλικιωμένους, υπερήλικες ενίοτε, δικούς μας ανθρώπους, που ολοκληρώνουν τον βιολογικό τους κύκλο και οδεύουν προς το τέλος.

ΑΦΟΥ ως γνωστόν τα γηρατειά είναι η ΑΡΧΗ του ΤΕΛΟΥΣ. ΚΑΙ αυτή την αρχή  και το τέλος, το υπενθυμίζουμε απλώς, δεν πρόκειται να την αποφύγει κανείς...

ΑΣ αναλογιστούμε λοιπόν πως θα θέλαμε εμείς να ζήσουμε τα τελευταία χρόνια της ζωής μας.

ΚΑΙ ας προσπαθήσουμε να κάνουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του ο κάθε ένας από εμάς ότι μπορεί, για να είναι το δυνατόν λιγότερο ανώδυνα, περισσότερο ήρεμα, χαρούμενα και ευτυχισμένα τα τέλη των ΔΙΚΩΝ μας ανθρώπων.

ΒΕΒΑΙΩΣ υπάρχουν και περιπτώσεις που ηλικιωμένοι έχουν μείνει μόνοι χωρίς  οικογένεια και δικούς τους ανθρώπους δίπλα τους. ΕΙΤΕ γιατί τους έχασαν είτε από επιλογή των «δικών» τους (;) ανθρώπων.

ΓΙΑ τους ηλικιωμένους αυτούς, κυρίως τους κατάκοιτους και μη αυτοεξυπηρετούμενους, η μόνη λύση είναι η διαμονή τους σε ΟΙΚΟ ΕΥΓΗΡΙΑΣ.

ΣΕ Γηροκομείο ναι, ας μη μας ενοχλεί κατά τα άλλα η λέξη, αρκεί σε αυτό οι συνθήκες να είναι ανθρώπινες...

ΣΗΜΕΡΑ λοιπόν, με τις κοινωνικό – οικονομικές συνθήκες να έχουν διαφοροποιηθεί αισθητά σε σχέση με αυτές του παρελθόντος  και στη δική μας περιοχή. ΣΗΜΕΡΑ που η παραδοσιακή, πατριαρχική οικογένεια που συνυπήρχαν σε αυτή και συμβίωναν αρμονικά ακόμη και τρείς  (3) γενεές τείνει να εκλείψει και οι γέροντες είναι για πολλούς από εμάς, ας είμαστε ειλικρινείς, ΒΑΡΟΣ.

ΣΗΜΕΡΑ επιβάλλεται η κατασκευή και άλλων ΟΙΚΩΝ ΕΥΓΗΡΙΑΣ και στη Θεσπρωτία. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ η επέκταση των υφιστάμενων ήδη δύο (2), αυτών της Ηγουμενίτσας και των Φιλιατών  με αύξηση κλινών για φιλοξενία εχόντων ανάγκη γερόντων και γεροντισσών συμπολιτών...

ΑΣ το θέσουν ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, αυτοί που σήμερα διαχειρίζονται την εξουσία, την Κεντρική και της Αυτοδιοίκησης. ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ εκ  των πραγμάτων να γίνει αυτό αν δεν θέλουμε  να  ακούσουμε και διαβάσουμε και στο μέλλον και για άλλα ανάλογα ΥΠΟΓΕΙΑ που «φιλοξενούν» τα τιμημένα (;) γηρατειά της περιοχής μας...

 

Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια