ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ - ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ - ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ.

ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΟΜΩΣ ΠΟΥ... "ΚΟΒΟΝΤΑΙ" ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;

 

ΘΕΤΙΚΟ ως γεγονός η λειτουργία Κοινωνικών Δομών στους Δήμους της περιοχής και μπράβο  στις Δημοτικές Αρχές που επεδίωξαν και εντάχθηκαν σε αυτά τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

ΤΑ οποία όμως αν δεν κάνουμε λάθος, αφενός έχουν συγκεκριμένη διάρκεια και αφετέρου καλύπτουν μέρος μόνο των αναγκών των Δήμων αυτών, οι οποίες καθημερινά γίνονται περισσότερες και επιτακτικότερες δυστυχώς.

ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ στα Κοινωνικά Παντοπωλεία όλων των Δήμων του νομού και στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας, το οποίο εντάχθηκε σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα προσφάτως.

ΚΑΙ στις οποίες Κοινωνικές Δομές, απευθύνονται συμπολίτες, άποροι προφανώς στο όριο της φτώχειας ή και κάτω από αυτό. √ ΤΟ ζητούμενο όμως είναι πως πολλοί από αυτούς δεν επελέγησαν αν και είχαν ανάγκη μεγάλη στις δομές αυτές, γιατί δεν… πληρούσαν ακριβώς τα κριτήρια.

ΚΑΙ εδώ είναι το πρόβλημα. √ ΟΤΙ δηλαδή έχουν τεθεί κριτήρια αξιολόγησης υποβαλλόμενων αιτήσεων, προκειμένου να επιλεγούν οι τελικοί δικαιούχοι.

ΣΥΝΕΠΩΣ υπάρχει ΠΛΑΦΟΝ - «ταβάνι» μέχρι πόσους θα εξυπηρετεί η κάθε δομή.

ΜΕ τα κριτήρια που έχουν τεθεί όμως, πολλοί είναι οι συμπολίτες εκείνοι που αν και αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη χορήγησης δωρεάν τροφίμων ή φαρμάκων δεν τα παίρνουν,  γιατί ενδεχομένως από το εκκαθαριστικό τους να προκύπτει ότι είναι… «πλουσιότεροι» π.χ πεντακόσια ευρώ περισσότερα ετησίως απ’ όσα προβλέπονται.

ΔΗΛΑΔΗ αν κάποιος έχει ας υποθέσουμε ετήσιο εισόδημα 5.000 € «κόβεται» ενώ αυτός με… 4.500 «περνάει»; √ ΑΦΟΥ στο ίδιο καζάνι βράζουν ουσιαστικά και οι δύο. √ ΤΙΣ ίδιες ανάγκες έχουν και κοινά προβλήματα αντιμετωπίζουν.

ΘΕΩΡΟΥΜΕ συνεπώς ότι πρέπει οι Δημοτικές Αρχές και οι υπεύθυνοι λειτουργίας αυτών των δομών, να δουν και να αντιμετωπίσουν και αυτή τη διάσταση του ζητήματος.

ΓΙΑΤΙ αν είναι να λειτουργήσουν τα κοινωνικά παντοπωλεία και το κοινωνικό φαρμακείο  χωρίς να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των συμπολιτών που αδυνατούν να επιβιώσουν  στην κυριολεξία ή να αγοράσουν τα φάρμακα τους, τότε υπάρχει πρόβλημα.

ΚΑΙ επειδή κατανοητό είναι πως αυτά τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες, ας αναζητήσουν οι Δημοτικές Αρχές της περιοχής, και από αλλού έσοδα για την  αντιμετώπιση των περιπτώσεων αυτών.

ΘΑ μπορούσαν οι Δήμαρχοι εκτός από το να απευθύνονται σε Δημότες  με οικονομική δυνατότητα, ζητώντας από αυτούς να ενισχύσουν τα κοινωνικά παντοπωλεία, να απευθυνθούν, κυρίως η Δημοτική Αρχή της Ηγουμενίτσας όπως και άλλες φορές έχουμε γράψει, σε ιδιοκτήτες ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στα όρια του Δήμου.

ΚΑΙ των οποίων οι ιδιοκτήτες, εξαιρούμενων αυτών των SUPER MARKET ΞΕΝΟΣ που αποδεδειγμένα μέχρι σήμερα ενισχύουν κάθε τέτοια προσπάθεια σε τοπικό επίπεδο και συλλογικές ανάλογες προσπάθειες αλλά και προσωπικά, οι άλλοι ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ντόπιοι και ξένοι που είναι;

ΚΑΙ αν αυτοί δεν αισθάνονται την υποχρέωση να βοηθήσουν συμβάλλοντας με την διάθεση τροφίμων τουλάχιστον προς τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου, ο Δήμος τι κάνει; √ ΚΑΙ μη μας πεις Δήμαρχε, σου είπαμε και άλλη φορά, τι μπορεί να κάνει ο Δήμος εν προκειμένω…

ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ότι υπάρχουν τρόποι, αυτούς τους κυρίως επιχειρηματίες, είπαμε «ντόπιους»  και με έδρα των επιχειρήσεων τους και εδώ αλλά και εκτός, αυτοί μεν που «ΕΔΩ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΚΑΙ ΠΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ» να τους «υποχρεώσεις» να δώσουν και εδώ που ΤΡΩΝΕ και πίνουν.

ΑΝ δεν γνωρίζεις εσύ τέτοιους τρόπους, μπορούμε να σε βοηθήσουμε υποδεικνύοντας σου μερικούς.

 

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ αυτοί να κινούνται στα όρια της νομιμότητας, αλλά προσωπική μας άποψη είναι ότι ενίοτε ο Δήμαρχος  «νομιμοποιείται  να… «αμαρτήσει για τα παιδιά του». √ ΠΟΥ στην περίπτωση αυτή, είναι  πεινασμένοι χωρίς υπερβολή, δημότες.

Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια