«ΑΝΔΡΙΚΗ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ» Η ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ-ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ

«ΑΝΔΡΙΚΗ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ» Η ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ-ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ.

Γράφει: η Τζοβάρα Αγγελική, ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια*

 

Η εμμηνόπαυση στις γυναίκες είναι μία ευδιάκριτη κλινική κατάσταση με συγκεκριμένη και σαφή συμπτωματολογία. Αποτελεί ένα φυσιολογικό γεγονός που συνήθως συντελείται στην τέταρτη και πέμπτη δεκαετία στη ζωή των γυναικών καθώς παύει η αναπαραγωγική ικανότητα και διαφοροποιείται το ορμονικό σύστημα. Ωστόσο η ανδρόπαυση αναγνωρίζεται από μέρος της επιστημονικής κοινότητας ως ένα σύνδρομο των ανδρών σε μέση ηλικία. Σε αντίθεση με τις γυναίκες, οι άνδρες διατηρούν την γονιμότητά τους ακόμη και όταν διανύουν την έβδομη και όγδοη δεκαετία της ζωής τους.

Ο όρος «ανδρική εμμηνόπαυση» ή ανδρόπαυση χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών που βιώνει ένα ποσοστό των ανδρών με την πάροδο των ετών. Όσο μεγαλώνουν οι άνδρες τα επίπεδα της τεστοστερόνης έχουν την τάση να μειώνονται, με την δεκαετία των 20 να είναι η περίοδος με τα υψηλότερα επίπεδα και στις επόμενες δύο δεκαετίες τα επίπεδα αυτά τείνουν να μειώνονται περίπου 1% ανά έτος. Μέχρι την ηλικία των 70 ενδέχεται η τεστοστερόνη να φτάνει το 50% σε σχέση με την ηλικία των 20. Η διαφοροποίηση αυτή πιθανολογείται ότι προκαλεί σωματικές, συναισθηματικές και γνωστικές αλλαγές.

Η τεστοστερόνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της σεξουαλικής επιθυμίας και λειτουργίας. Εάν η λίμπιντό σας εμφανίζεται χαμηλότερη από ότι είναι συνήθως, μπορεί να είναι σύμπτωμα χαμηλής τεστοστερόνης λόγω ανδρόπαυσης ή κάποιας άλλης κατάστασης. Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διαταραχές εκσπερμάτισης η οποία συμβαίνει όταν υπάρχει πρόβλημα τόσο στο να επιτευχθεί όσο και να διατηρηθεί η στύση, ταυτόχρονα προκαλώντας μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Παράλληλα η τεστοστερόνη βοηθά στην εξισορρόπηση της διάθεσης και οποιαδήποτε μεταβολή των επιπέδων της ενδέχεται να προκαλέσει ψυχολογικές μεταπτώσεις. Κοινά συμπτώματα κατάθλιψης περιλαμβάνουν αισθήματα θλίψης, κενού, άγχους, ευερεθιστότητας και θυμού καθώς το άτομο προσπαθεί να συγκεντρωθεί, χάνει το ενδιαφέρον του σε πράγματα που παλιότερα απολάμβανε ή κάνει αρνητικές σκέψεις. Επιπλέον, η τεστοστερόνη βοηθά το σώμα να διατηρήσει φυσιολογικά επίπεδα ενέργειας. Ως εκ τούτου, το άτομο μπορεί να αισθάνεται εύκολη κόπωση για να ολοκληρώσει καθημερινές δραστηριότητες. Επιπροσθέτως, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης διαταράσσουν το μοτίβο ύπνου με συνέπεια να εμφανίζεται αϋπνία, δυσκολία επέλευσης ύπνου και γενικότερη κακή ποιότητα ύπνου.   

Άλλα πιθανά συμπτώματα της ανδρόπαυσης μπορεί να είναι:

  • Γυναικομαστία

  • Οστεοπόρωση

  • Μειωμένη ενεργητικότητα

  • Μειωμένη αυτοπεποίθηση

  • Απώλεια μνημονικού

  • Αυξημένη ευερεθιστότητα

  • Μειωμένη μυϊκή μάζα και δύναμη

  • Τριχόπτωση

Ο άνδρας που μεγαλώνει, βιώνει αργές ψυχολογικές μεταπτώσεις με κύρια το στρες που μπορεί να σχετίζεται με την εργασία, τα οικονομικά, τα συζυγικά προβλήματα ή άλλους παράγοντες που καθορίζουν τη ζωή του και συνδέονται άρρηκτα με την ποιότητά της. Ταυτόχρονα, η διαφορά στη λίμπιντο που μπορεί να βιώνει, τον καθιστά αδύναμο και με έλλειψη αυτοπεποίθησης  αφού ο φόβος της αποτυχίας εντείνεται. Επιπροσθέτως, νιώθει ενοχή ότι πια δεν μπορεί να ανταπεξέλθει το ίδιο σε καταστάσεις και προβλήματα της καθημερινότητας-από την ερωτική ικανοποίηση της συντρόφου του μέχρι την επίλυση οιοδήποτε προβλημάτων. Ένα ποσοστό ανδρών αισθάνεται αδιαφορία και δυστυχώς αποσύρεται στη θέα μιας διαφορετικής εξέλιξης με την πάροδο των ετών και θεωρεί λανθασμένα ότι είναι ανήμπορος να αντιδράσει.

Σε περίπτωση που βιώνετε συμπτώματα χαμηλής τεστοστερόνης ή υπάρχει υποψία ανδρόπαυσης επισκεφθείτε το γιατρό σας που θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία της συμπτωματολογίας σας. Παράλληλα, η αναζήτηση βοήθειας ειδικού ψυχικής υγείας κρίνεται απαραίτητη σε περίπτωση που αλλάξει η διάθεσή σας ή ο τρόπος που σκέφτεστε γίνει αρνητικός.

*Η Αγγελική Τζοβάρα είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στην γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία, τη θεραπεία σχημάτων και την θεραπεία ζεύγους (eft), με έδρα την Ηγουμενίτσα, τηλ. επικοινωνίας 6983719069

 

Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια