ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ ΣΕ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ

ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ ΣΕ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ .

ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΡΕΤΗ ΜΑΛΑΜΗ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

 

Διαβάσαμε σε Κυριακάτικη   Αθηναϊκή εφημερίδα, ,ένα βαρυσήμαντο   άρθρο, μια πολύ σημαντική συνέντευξη, που έδωσε ο Περιφερειάρχης μας κ. Καχριμάνης στο δημοσιογράφο Χρυσικόπουλο και σπεύδουμε να  αναδημοσιεύσουμε επιλεκτικά , κάποια σημεία απ’ αυτή, λόγω του μεγάλου μεγέθους της. Προσωπικά πιστεύω ότι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποσιωπηθούν τουλάχιστον κάποια σημεία απ’αυτή τη συνέντευξη, γιατί μέσα από αυτά αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, το ακέραιον του ανθρώπου Καχριμάνη, του οραματιστή και πραγματιστή ο οποίος έδωσε στην Ήπειρο και ειδικά  στο Νομό Ιωαννίνων και στην πόλη μας, την όψη της σύγχρονης μεγαλούπολης, αξιοποιώντας ΟΛΑ τα ΕΣΠΑ που του είχαν δοθεί και επιλύοντας τα δυσκολότερα από τα προβλήματα της πόλης, του Νομού και της Περιφέρειας τελικά.

Είναι δε, Πανελλαδικά γνωστό, και «ΔΕΝ κομίζουμε γλαύκα»  λέγοντας ότι: Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης,  είναι: Ο συνετότερος, Ο  εντιμότερος, Ο εργατικότερος,  και Ο πλέον αποτελεσματικός και σαν Νομάρχης  μας πρώτα και σαν Περιφερειάρχης ύστερα.

Και σαν τέτοιο Κρατικό και Κοινωνικό στέλεχος   τον σεβάστηκαν, τον εξετίμησαν και συνεργάστηκαν άψογα μαζί του ΟΛΟΙ οι Υπουργοί ΟΛΩΝ των Κυβερνήσεων που πέρασαν επί των ημερών του.

Και σήμερα επιβάλλεται ο κ. Καχριμάνης, να είναι και πάλι στο τιμόνι της Περιφέρειάς μας – και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία  ότι θα είναι — γιατί πρέπει να ολοκληρώσει το έργο να παραδώσει την Περιφέρειά του ολοκληρωμένη και έτοιμη, σε χέρια ΝΤΟΠΙΑ   με γνωστή πορεία και ιστορία , ΙΚΑΝΑ και προ πάντων ΕΝΤΙΜΑ και όχι σε αριβίστες και κυνηγούς ΘΕΣΕΩΝ και ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ!

Και θα το κάνει αυτό με χαρά και ικανοποίηση ο κ. Καχριμάνης, όταν  τελειώσει και με το τελευταίο ΕΣΠΑ που συνεχώς πραγματώνεται και προχωρεί και δει το Ηπειρωτικό του όραμα, ολοκληρωμένο, οπότε  περήφανος θα το παραδώσει στους συνεχιστές της νέας γενιάς για να ξεκουραστεί κι εκείνος, ΨΥΧΙΚΑ και σωματικά και να απολαύσει την ευγνωμοσύνη ΟΛΩΝ. Των  Μετσοβιτών, των Γιαννιωτών, του Νομού μας ολόκληρου, και τέλος ΟΛΩΝ των Ηπειρωτών, της Περιφέρειάς μας.

Γιατί κύριε Καχριμάνη πρέπει να ξέρεται ότι: ΔΕΝ αφήνουν όλοι οι ταγοί,  τέτοιες ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΡΑΣΚΕΛΙΕΣ στο διάβα της ζωής τους. Είστε ΛΙΓΟΙ και δυσεύρετοι  εσείς γι αυτό και πολλές φορές δεν σας το …..συγχωρούμε που είστε αλλιώτικοι από μας, τους πολλούς και σας στενοχωρούμε Αλλά  εσείς είστε, που ΑΝΟΊΓΕΤΕ τούς ΔΡΌΜΟΥΣ με τις ΔΡΑΣΚΕΛΙΕΣ ΣΑΣ κι εμείς ακολουθούμε πίσω σας, πότε γκρινιάζοντας, και μεμψιμοιρώντας,  πότε παραπονούμενοι και πότε κατηγορώντας σας. Πάντως σας ΑΚΟΛΟΥΘΟΎΜΕ, με … βήματα , άλλοτε αβέβαια και άλλοτε ...σημειωτόν!! στους δρόμους που χαράξατε και ανοίξατε ΕΣΕΙΣ  κι όσοι, ελάχιστοι δυστυχώς, σας μοιάζουν, κύριε και σεβαστέ και αγαπητέ , ΑΛΕΚΟ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ!!

ΑΡΕΤΗ ΜΑΛΑΜΗ

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  

ΣΤΟ  ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟ

             Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μας κάνετε έναν πρώτο απολογισμό της         θητείας σας , κύριε Καχριμάνη.

 • Η αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου, έχει να επιδείξει  ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο επιβεβαιώνεται καθημερινά, χωρίς να μπούμε σε επί μέρους ζητήματα. Ενδεικτικά αναφέρω.

 • Τις  άριστες επιδόσεις στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ.

 • Στη διαχείριση των απορριμμάτων τόσο το κλείσιμο των ΧΑΔΑ, όσο και την κατασκευή της μονάδος επεξεργασίας των αστικών αποβλήτων  που είναι έτοιμη για λειτουργία. Επισημαίνω δε, πως η Ήπειρος είναι η μόνη Περιφέρεια της οποίας οι πολίτες Δεν επιβαρύνθηκαν με πρόστιμα  για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

 • Τη ν κατασκευή και συμπλήρωση, οδικών υποδομών, αντιπλημμυρικά έργα,  προσβάσεις προς επιχειρήσεις

 • Το καινοτόμο πρόγραμμα της Πολιτιστικής διαδρομής  στα αρχαία θέατρα, που αποτελεί πρότυπο, για ανάλογες δράσεις σε Ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

 • Θωρακίζεται με αποχετεύσεις και βιολογικούς καθαρισμούς, όλο το παράκτιο μέτωπο της Ηπείρου.

 • Έχουμε αναλάβει πλήθος πρωτοβουλιών για την επίλυση προβλημάτων  που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, εντάσσοντας και 1000 νέους στο επάγγελμα αλλά και για την προστασία των προϊόντων ,  έργο Εθνικής σημασίας.

 • Πρωτοπορήσαμε  ως Περιφέρεια, και στον τρόπο προβολής του Τουριστικού μας προϊόντος ώστε να αποτελεί πλέον  αυτό και επίσημη πολιτική, του Υπουργείου Τουρισμού.

 • Αξιοποιήσαμε και αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο  χρηματοδοτικό πρόγραμμα όπως π.χ το ΕΛΕΝΑ για να αναβαθμίσουμε και να βελτιώσουμε τα ενεργειακά μέσα μεταφοράς , οδοφωτισμό και Δημόσια Κτίρια.

 • Βελτιώσαμε δε τις υπηρεσίες μας στον   πολίτη και έχουμε μάλιστα ΒΡΑΒΕΥΘΕΊ,  σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για τον «ΟΔΗΓΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ»

           Σήμερα ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες, της Περιφέρειας Ηπείρου;

 • Έχουμε σε εξέλιξη σημαντικά έργα  υποδομών, που επιδιώκουμε να τα ολοκληρώσουμε στη διάρκεια της επόμενης τετραετίας. Είναι οι αποχετεύσεις και οι βιολογικοί καθαρισμοί, σε όλα τα Ηπειρωτικά παράλια, η κατασκευή εισόδων Ηγουμενίτσας –Πρέβεζας, η κατασκευή  διαφόρων οδικών συνδέσεων της πόλης των Ιωαννίνων, η σύνδεση της Ιόνιας οδού με τα Τζουμέρκα , τα εγγειοβελτιωτικά έργα της Άρτας, η ανέγερση Διοικητηρίων σε Άρτα και Πρέβεζα, η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και οι καινοτόμοι δράσεις ανάπτυξης επιχειρήσεων. Επενδύουμε δε μόνιμα στον πρωτογενή τομέα και σε νέες μορφές Τουρισμού , ώστε να επιτευχθεί ο στόχος  της Ηπείρου, για Τουρισμό ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΠΟΧΩΝ. Υπάρχουν ακόμη κάποια σημαντικά έργα υποδομής, ,ώστε να ολοκληρωθεί το βασικό οδικό δίκτυο της Ιόνιας οδού με Πρέβεζα Ηγουμενίτσα, Κακαβιά κ.λ.π

          Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Κατά την άποψή σας τι σημαίνει αυτό;

 • Έχω πει απ’ όταν άνοιξε η συζήτηση για τον εκλογικό Νόμο, ότι η απλή αναλογική όπως την εισήγαγε  η Κυβέρνηση, θα οδηγήσει σε αδιέξοδο την τοπική αυτοδιοίκηση και θα υπάρξουν σοβαρότατα προβλήματα κυβερνησιμότητας  που θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα και την καθημερινότητα των πολιτών. Η πρόβλεψή μου επιβεβαιώνεται πολύ πριν τις εκλογές με την πληθώρα των υποψηφίων σε Περιφέρειες και κυρίως σε Δήμους. Κι αυτό γίνεται κυρίως για να    διαπραγματευτούν , πολλοί από τους υποψηφίους, μια ΕΜΜΙΣΘΗ θέση, μετά τις εκλογές. Έστω και τώρα, το μόνο που πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση, είναι να αναθεωρήσει κάποιες  αποφάσεις και να θέσει ΠΛΑΦΟΝ εκλογής . Η απλή αναλογική ας το καταλάβει έστω και τώρα η Κυβέρνηση, είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ για την τοπική αυτοδιοίκηση και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

        Το 2010 ο Πρωθυπουργός, τότε, Γεώργιος Παπανδρέου, είχε χαρακτηρίσει τους Περιφερειάρχες, «μικρούς  πρωθυπουργούς». Αισθανθήκατε τέτοιος στη διάρκεια της θητείας σας;

 

 • Το Κεντρικό Κράτος , ήταν απλόχερο στις υποσχέσεις για αρμοδιότητες πόρων κ.λ.π αλλά το Ίδιο  σταδιακά μείωνε τις χρηματοδοτήσεις Ακόμα και σήμερα, οκτώ χρόνια μετά την καθιέρωση του θεσμού, δεν έχουν αποσαφηνιστεί  οι αρμοδιότητες, μεταξύ περιφερειών και αποκεντρωμένων διοικήσεων. Δηλαδή, συμπερασματικά, λέω ότι: Τα περί «μικρών πρωθυπουργών» ήταν μια πολύ ωραία διατύπωση, για να είναι αληθινή!

Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια