ΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ

ΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ.

Γιορτές Σουλίου 2018

Πέρυσι αισθάνθηκα την ανάγκη να ευχαριστήσω την  Ελληνική Αστυνομία και ιδιαιτέρως το Τμήμα Τροχαίας για τη βοήθεια που μου πρόσφερε , ώστε να καλύψω τηλεοπτικά τα γεγονότα των γιορτών αλλά και γενικά την όλη εν γένει διακίνηση της κυκλοφορίας στην περιοχή.

Δυστυχώς , ένα μεμονωμένο περιστατικό είναι ικανό να αμαυρώσει την οποιαδήποτε μεγάλη προσπάθεια για ένα καλό αποτέλεσμα.

Είναι λιγότερο από 10 ημέρες που ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ηγουμενίτσας κ. Οικονόμου σε γενόμενη ημερίδα στη Πόλη μας σχετικά τον Σεβασμό στη Διαφορετικότητα και ειδικά με τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, τόνιζε,  τον τρόπο που οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε, αλλά και τον σεβασμό ιδίως που απαιτείται να έχουμε προς την κατάστασή τους.

Γίναμε λοιπόν μάρτυρες του παρακάτω γεγονότος, το οποίο μας προκάλεσε σοκ και αποτροπιασμό για την συμπεριφορά Αστυνομικού σε πρόσωπο με ¨Διαφορετικότητα¨.

Επρόκειτο για έναν κύριο με υψηλό εθνικό φρόνημα, Κερκυραίος, ο οποίος εδώ και κάποια χρόνια επιθυμεί να παρευρίσκεται σε μία εκδήλωση-υπενθύμιση των κατορθωμάτων των Ελλήνων υπέρ της πατρίδος, παρά τα προβλήματα υγείας του.

Συγκεκριμένα ο ίδιος πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, μια ασθένεια, η οποία είναι μία αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα δηλαδή τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Στα συμπτώματα της ασθένειας συμπεριλαμβάνονται: αδυναμία, διαταραχές αισθητικότητας, μούδιασμα, κακός συντονισμός, κόπωση, αστάθεια, διαταραχές της όρασης, τρέμουλο, σπαστικότητα, ευαισθησία στη ζέστη, προβλήματα μνήμης.

Ο παραπάνω κύριος λοιπόν, με εμφανή τα συμπτώματα της ασθένειας, καθώς βάδιζε με μαγκούρα και οι δυσκολίες του ήταν έντονες , ζήτησε βοήθεια προκειμένου να εισέλθει προς ευκολία σε κάποιο όχημα που βρέθηκε μπροστά του – όχι της πομπής των πολιτικών- και κατέβαινε από το χώρο της αναπαράστασης προς τον χώρο εκδηλώσεων, έτσι ώστε να γλιτώσει από την ταλαιπωρία μερικών εκατοντάδων μέτρων και να μην επιβαρυνθεί η υγεία του από την έντονη ζέστη, αλλά και τις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες που είχε.

Τη στιγμή της λήξης της εκδήλωσης, φυσικά οι πολιτικοί εκπρόσωποι που είχαν τους οδηγούς τους μπήκαν στα πολυτελή οχήματά τους (έχοντας σίγουρα σύστημα κλιματισμού) με σκοπό και αυτοί  να μεταβούν στον χώρο της εκδήλωσης.

Όργανο της αστυνομίας προέτρεπε τον κόσμο να απομακρυνθεί από τον δρόμο ώστε να περάσουν τα επερχόμενα οχήματα των επίτιμων προσκεκλημένων.

Τη στιγμή λοιπόν εκείνη, προσπάθησε ο κύριος να εισέλθει στο αυτοκίνητο που αναφέραμε πριν. Ο χρόνος καθυστέρησης ελάχιστος, όλα έπρεπε να γίνουν άμεσα καθώς θα καθυστερούσε η διέλευση των πολιτικών αυτοκινήτων. Το όργανο της αστυνομίας επίμονα άρχισε να πιέζει  τον οδηγό του αυτοκίνητου να προχωρήσει αδιαφορώντας για τον κύριο με τις κινητικές αδυναμίες που μετά από παρότρυνση του οδηγού προσπαθούσε να εισέλθει στο όχημα. Αποτέλεσμα ήταν ο ¨Διαφορετικός¨ επιβάτης να καθίσει στο πίσω κάθισμα και με τα χέρια του να προσπαθεί να τραβήξει το πόδι του που ήταν σε μερική παράλυση μέσα στο αυτοκίνητο. Ο Αστυνομικός ωρυόταν και πίεζε τον οδηγό να μετακινηθεί , ενώ παράλληλα  έσπρωχνε την πόρτα να κλείσει, με το πόδι του ανθρώπου έξω από το αυτοκίνητο, παρά τις φωνές και τις διαμαρτυρίες των άλλων επιβατών ότι έχει πιαστεί το πόδι του. Ο παθών αγχωμένος, παρόλο ότι έτρεμε ολόκληρος από το τραυματικό σοκ που ήταν σε εξέλιξη εκείνη τη στιγμή έλεγε δεν πειράζει – δεν πειράζει ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν. Στη συνεχεία, από τις επίμονες προτροπές και τη ψυχολογική πίεση που ασκούσε ο Αστυνομικός, παρόλο που ακόμα δεν είχαν φτάσει εκεί τα οχήματα των επισήμων,  ο οδηγός του αυτοκινήτου με ανοιχτή την πόρτα και έξω από αυτή το πόδι του ανθρώπου άρχισε να οδηγεί και σταμάτησε μετά από 30-40 μέτρα παρακάτω όπου υπήρχε πιο μεγαλύτερος χώρος ώστε ο κύριος να διορθώσει τη στάση του και να καθίσει στο κάθισμα όπως έπρεπε.

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν, όλοι μας ποιες συνθήκες πρέπει να επικρατούν σε αυτές τις εκδηλώσεις, υπέρ των ανθρώπων που έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες (ΑΜΕΑ, εγκύους, γονείς με μικρά παιδιά, ηλικιωμένους) και εάν πρέπει οι έχοντες εξουσία να υπερισχύουν αυτών των ομάδων;

Βέβαια, θα μπορούσαμε να χαρακτηριστούμε μονόπλευροι εάν δεν αξιολογούσαμε και την ψυχοσύνθεση του αστυνομικού. Διότι υπό ποία πίεση ενήργησε κατ’ αυτόν τον τρόπο; Ποιες ήταν οι εντολές του; Ότι και να συμβεί, σκοπός είναι η διέλευση των οχημάτων; Και ας πούμε ότι υπάρχουν εντολές, η προσωπική βούληση δεν υπάρχει; Η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να τον οδηγήσει σε αποφάσεις, που τώρα θα τον επευφημούσαν παρά να τον δυσφημούν; Τι θα γινόταν άραγε εάν ο κύριος με τη Σ.Κ.Π έπεφτε λόγω της αδυναμίας των άκρων του μπροστά από  ένα αυτοκίνητο της πομπής, θα πήγαινε να βοηθήσει τον κύριο να σηκωθεί ή θα βλέπαμε τριτοκοσμικές εικόνες να περνά το αυτοκίνητο πάνω από το σώμα του άτυχου ασθενούς; Φυσικά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τον παράγοντα του άγχους, να διεκπεραιωθούν όλα όπως πρέπει και σε γρήγορο χρονικό διάστημα. Επίσης ένα σημαντικό ερώτημα ακόμα είναι αν ο συγκεκριμένος Αστυνομικός είναι ικανός να διαχειριστεί κρίσεις που θα τύχουν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του ή είναι ένα άβουλο ον-μηχανή, που εκτελεί ότι εντολή πάρει; Τελικά, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε ότι σε μια κρίσιμη φάση μήπως κάποιοι έχοντας την όποια εξουσία δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως πρέπει; Είναι οι εντολές πιο σημαντικές από την ένδειξη ανθρωπιάς-ανθρώπινης συμπεριφοράς και συμπόνιας με οποιοδήποτε τρόπο; Και η προσωπική βούληση καταργείται; Απλώς ας αναλογιστούμε όλοι μας.

Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια