Όταν με απορρίπτουν…τι γίνεται;

Όταν με απορρίπτουν…τι γίνεται;.

Τζοβάρα Αγγελική, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια*

 

 Ο ανεκπλήρωτος έρωτας και η απόρριψη θεωρούνται μακράν από τις πλέον επίπονες εμπειρίες που μπορούν να λάβουν χώρα σε μία ερωτική σχέση καθώς βιώνουμε απόγνωση, απογοήτευση και  πόθο για τον έρωτα μας και την ανταπόκριση που θέλουμε να έχει. Η αποδοχή της απόρριψης φαντάζει δύσκολη με την έννοια ότι οι άνθρωποι κατηγορούν τον εαυτό τους γι’ αυτήν. Τον εαυτό τους που δεν είναι ίσως αρκετά καλός, ή τον εαυτό τους που δεν είναι ελκυστικοί στους άλλους.

Κάποιοι ενδεχομένως να αναρωτηθούν: μήπως οφείλεται στο ότι δεν είμαι επιθυμητός, ανάξιος αγάπης ή δεν του/της αξίζω; Μήπως είμαι πολύ μεγάλος, νέος, με περισσότερα κιλά ή αδύνατος, ψηλός ή κοντός, πολύ αρρενωπός ή πολύ ήσυχος, ντροπαλός, κλειστός ή κοινωνικός ή μήπως τελικά δεν με αγαπήσει ποτέ κανείς; Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις ανθρώπων που έχουν απορριφθεί στον έρωτα. Η απόρριψη βιώνεται ως ένας αρχέγονος φόβος αφού το να λαμβάνει και να δίνει κανείς αγάπη, αποτελεί την πιο ουσιώδη ανάγκη που διαμορφώνει τον άνθρωπο.

Οι ακρογωνιαίοι λίθοι της απόρριψης είναι η αυτομομφή και το αίσθημα της αναξιότητας, ενώ αυτό που βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ένα κενό και μία απόγνωση ότι ποτέ δεν θα βρεθεί για εκείνους η πραγματική αγάπη. Όταν κανείς βρίσκεται σε μία συναισθηματικά απορριπτική σχέση και η επίκριση και η κατηγορία του εαυτού είναι επαναλαμβανόμενη, είναι συχνό να χάνει την αυτοεκτίμησή του και να νιώθει ανάξιος να αγαπηθεί. Όταν όμως κανείς αναπτύσσει ισχυρή αυτοεκτίμηση και είναι ικανός να αποδεχτεί την αυθεντικότητα, η οποιαδήποτε συμπεριφορά του άλλου δεν μπορεί εύκολα να «κλονίσει» τα θεμέλια της αυθεντικότητάς του, το αίσθημα ότι τον αγαπούν και ότι αξίζει. Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές για να αναθεωρήσει κανείς την αίσθηση της απόρριψης:

·         Μπορεί να νιώθετε πληγωμένοι και θλιμμένοι μετά την απόρριψη, η απόρριψη όμως ως έννοια δεν έχει να κάνει με εσάς ως προσωπικότητα αλλά με την διαφοροποίηση των κριτηρίων που θέτει ο καθένας μας ως προς την επιλογή συντρόφου και φυσικά δεν ευθύνεστε ούτε εσείς αλλά ούτε εκείνος για τα κριτήριά του.

·         Να έχετε υπόψιν σας ότι αν δεν αποκτάτε τη σχέση που θέλετε, ενδεχομένως  δεν είναι ακόμη ο κατάλληλος χρόνος για σας και κάποια στιγμή θα λάβετε και θα δώσετε αγάπη.

·         Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια αν αισθάνεστε θλίψη ή απώλεια μετά από την αποτυχία μιας σημαντικής σχέσης. Αρκετοί άνθρωποι στρέφονται στις ουσίες για να μασκαρέψουν τον αβάσταχτο πόνο και είναι η κατάλληλη στιγμή να αναζητήσουν βοήθεια αφού η απόρριψη μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικό τραύμα.

·         Αν κάποιος απορρίψει την αγάπη σας δεν έχει να κάνει με εσάς, σημαίνει ότι το αίσθημα αγάπης δεν είναι πια αμοιβαίο χωρίς να ευθύνεται κανείς από τους δύο.

·         Προσπαθήστε να μην πιέσετε τον σύντροφό σας στο να σας εκφράσει την αγάπη του περισσότερο, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να παραμείνει στη σχέση από υποχρέωση και υπευθυνότητα παρά γνήσιο ενδιαφέρον και σύνδεση.

·         Μη φοβάστε ότι θα μείνετε μόνοι καθώς θα μπορούσε να υπάρχει ένα όφελος από την απόρριψη, η πιθανότητα να βρείτε αυθεντική συναισθηματική σύνδεση, ασφάλεια και αμοιβαία τρυφερότητα.

·         Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και η διατήρηση ενός υγιούς και συγκροτημένου εαυτού είναι οι σωστές διέξοδοι να αντιμετωπίσει κανείς την απόρριψη στις σχέσεις.

Η απόρριψη δημιουργεί αίσθημα ότι κάποιος δεν είναι επιθυμητός το οποίο μειώνει την αυτοεκτίμησή μας. Όσο πιο στενή είναι η σχέση στην οποία βιώνεται η απόρριψη, τόσο μεγαλύτερη η θλίψη και η πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει κανείς για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.  Παρόλο που η απόρριψη μπορεί να συμβεί σε εντελώς διαφορετικές εκφάνσεις των ανθρωπίνων σχέσεων, σε γενικές γραμμές εκφράζει τα ίδια μηνύματα μη-αποδοχής όπως:

o        Αισθάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά με εσάς και κατηγορείτε τον εαυτό σας.

o        Νιώθετε μη επιθυμητοί, αποκρουστικοί ή ανάξιοι της αγάπης.

o        Νιώθετε την αποδοκιμασία και την δυσαρέσκεια του συντρόφου σας και όσο μεγαλώνει η απόρριψη τόσο πιο απεγνωσμένα θέλετε να κρατηθείτε στη σχέση.

o        Ο σύντροφός σας θέλει να σας αλλάξει και σκέφτεστε ότι αν αλλάξετε θα σας επιθυμεί περισσότερο ή θα σας αγαπάει πιο πολύ.

o        Αισθάνεστε ενοχές αφού πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να έχετε κάνει κι άλλα για να κρατήσετε τη σχέση αλλά και τύψεις επειδή μπορεί να κάνατε κάτι λάθος.

Η απόρριψη μπορεί να λάβει χώρα αν κάποιος νιώθει ότι ο τρόπος που του δείχνετε την αγάπη σας είναι αγχωτικός και ανασφαλής. Αλλάζοντας τον «τρόπο που αγαπάμε» και χτίζοντας υγιή αυτοεκτίμηση και ανεξαρτησία θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις βλαβερές συνέπειες της απόρριψης και εγκατάλειψης.

*Η Αγγελική Τζοβάρα είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στην γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία και την θεραπεία σχημάτων με έδρα την Ηγουμενίτσα, τηλ. επικοινωνίας 6983719069

 

 

Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια