Τα πλεονάσματα του Θεμιστοκλέους

Τα πλεονάσματα του Θεμιστοκλέους.
Γράφει ο Αντώνης Ν. Βενέτης σ.Δικηγόρος από το Λιά Φιλιατών

Ο Θεμιστοκλής (+461 π.Χ.), μεγαλοφυής πολιτικός και στρατιωτικός της αρχαίας Αθήνας, υπήρξε ο θεμελιωτής της ναυτικής δύναμης των Αθηνών και μετέβαλε τη μικρή αγροτική πόλη σε παγκόσμια δύναμη για τα μέτρα της εποχής. Τον διέκρινε σπάνια οξύνοια, διαύγεια πνεύματος, ισχυρή θέληση και ακάματη δραστηριότητα. Μετά τη μάχη του Μαραθώνος το 490 π.Χ. αντελήφθη ότι οι Πέρσες θα επανέλθουν δριμύτεροι για την κατάληψη της Ελλάδος. Ετσι έπεισε την Εκκλησία του Δήμου, τα πλεονάσματα από τα έσοδα των μεταλλείων του Λαυρίου, τα οποία εμοιράζοντο σε όλους τους Αθηναίους, να διατεθούν για τη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων. Ετσι οι τριήρεις των Αθηναίων και των άλλων Ελλήνων συνέτριψαν τον περσικό στόλο στα στενά της Σαλαμίνος το 480 π.Χ. και διέσωσαν την Ευρώπη από την ασιατική αντίληψη των πραγμάτων.
«Και πρώτον μεν την Λαυρεωτικήν πρόσοδον από των αργυρείων μετάλλων έθος εχόντων Αθηναίων διανέμεσθαι, μόνος ειπείν ετόλμησε παρελθών εις τον δήμον, ως χρη την διανομήν εάσαντας εκ των χρημάτων τούτων κατασκευάσασθαι τριήρεις...» γράφει ο αθάνατος Πλούταρχος, ενώ όσοι θυσίασαν τη σημασία για την εντύπωση, καταβροχθίστηκαν από την αδυσώπητη και παγερή αιωνιότητα της σιωπής.
Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια