ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΜΑΡΙΟΥ ΚΑΤΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ: ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΑΠΟΚΤΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΜΑΡΙΟΥ ΚΑΤΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ: ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΑΠΟΚΤΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ.

Ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο εγκρίθηκε για το Νοσοκομείο Φιλιατών, που αφορά την εγ

κατάσταση αυτόνομου συστήματος παραγωγής ιατρικού οξυγόνου.

Στο πλαίσιο αξιοποίησης πόρων του ευρωπαϊκού διασυνοριακού προγράμματος Interreg IPA-CBC- “Eλλάδα- Αλβανία”  ,η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, ακολουθώντας την πολιτική του Υπουργείου Υγείας για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την εξοικονόμηση δαπανών, υπέβαλε  πρόταση για την προμήθεια και εγκατάσταση αυτόνομων μονάδων παραγωγής ιατρικού οξυγόνου σε τέσσερα  νοσοκομεία της αρμοδιότητάς της, μεταξύ αυτών και του νοσοκομείου Φιλιατών.

Το έργο HCU Energy Optimization, συνολικού προϋπολογισμού 536.500,00 €,  διασφαλίζει  την αυτονομία σε οξυγόνο το οποίο χρειάζεται το Νοσοκομείο Φιλιατών για την τροφοδοσία όλων των τμημάτων του , ενώ θα μπορέσει να τροφοδοτήσει με οξυγόνο και τις υπόλοιπες δομές Υγείας της Θεσπρωτίας. (Κέντρα Υγείας, ΤΕΠ, ΕΚΑΒ) .  Έτσι θα επιτευχθεί  μεγάλης κλίµακας εξοικονόμηση πόρων, καθώς  μόνο το Νοσοκομείο δαπανά σε προμήθεια, διαχείριση και μεταφορά υγρού ιατρικού οξυγόνου και ενοικίαση κρυογενικής δεξαμενής το ποσό των 75.500,00€ ετησίως. Έτσι οι πόροι αυτοί θα μπορούν να διατίθενται από τις δομές υγείας σε άλλες δράσεις για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης δήλωσε για το συγκεκριμένο θέμα:

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και καινοτόμο, θα έλεγα, έργο για το οποίο  είχα δεσμευθεί  ότι θα καταβάλλουμε προσπάθειες, σε μια παρουσία μου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φιλιατών. Τελικά με την αποτελεσματικότητα της 6ης ΥΠΕ και της Ειδικής Γραμματείας του ΕΤΠΑ και του Ταμείου Συνοχής, τους οποίους και ευχαριστούμε, είχαμε θετική κατάληξη».

Στην συνέχεια υπογράμμισε την πολιτική σημασία της δράσης λέγοντας

«…πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι στην Ελλάδα υπήρχαν 2 με 3 εταιρίες που προμήθευαν τα νοσοκομεία με το απαραίτητο ιατρικό οξυγόνο και λόγω του ολιγοπωλίου τα έξοδα για την τροφοδοσία με οξυγόνο ήταν υπέρογκα. Πλέον, με ευρωπαϊκά κονδύλια, σε όλη τη χώρα σπάμε το καρτέλ και εξοικονομούμε σημαντικά ποσά ενώ αναβαθμίζονται τα νοσοκομεία με σύγχρονα αυτόνομα συστήματα. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλες δράσεις π.χ.  αντικατάσταση παλαιών μηχανημάτων, έξτρα επικουρικό προσωπικό κτλ . Είναι εμφανής η διαφορά για το πώς κάνουμε πράξη εμείς την εξοικονόμηση δαπανών και πώς η ΝΔ, όταν σε μια βδομάδα, επί Άδωνη, απέλυσε 3000 γιατρούς από την πρωτοβάθμια υγεία, διαλύοντάς την».

 

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν όλες οι προβλεπόμενες από το πρόγραμμα διαδικασίες, ώστε να ξεκινήσει η εκτέλεση του έργου.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ «ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ 49 ΠΡΟΚΡΙΤΩΝ ΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ »

 

 

 

Σήμερα αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των 49 προκρίτων της μαρτυρικής πόλης της Παραμυθιάς, που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και εκτελέστηκαν στις 29-9-1943 από τους ναζί κατακτητές.

Χρέος όλων μας να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη για τα εγκλήματα του φασισμού στην πατρίδα μας και να διδαχθούμε από αυτήν. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, που η ακροδεξιά και ο ρατσισμός αναβιώνουν παγκοσμίως, χρειαζόμαστε όσο ποτέ τέτοια παραδείγματα αγώνα απέναντι στο φασισμό. Παράλληλα, καθιστά επίκαιρο το αίτημα της πατρίδας μας για τις πολεμικές αποζημιώσεις που προκύπτουν από τα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη χώρα μας. Έτσι, η αντίσταση και ο μαρτυρικός θάνατος των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς αποκτούν έναν ισχυρό συμβολισμό και αποτελούν πρότυπα αγώνα για εμάς  και τις επόμενες γενιές.   

Λαός που ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.

Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια