ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ - ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ - ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ.

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ εν πολλοίς τα αποτελέσματα των Αυτοδιοικητικών  εκλογών, Περιφερειακών και Δημοτικών στη Θεσπρωτία. ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ αν και όχι με τέτοια διαφορά τουλάχιστον από εμάς και τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών όσον αφορά το δικό μας Νομό, σε σχέση με τα ποσοστά που κατέγραψαν τα κόμματα σε αυτόν. ΑΛΛΩΣΤΕ, σε αυτές τις εκλογές, αυτό που αποτυπώνεται Πανελλαδικά… κατά κανόνα επεκτείνεται, αποτυπούμενο και σε επί μέρους Περιφέρειες. ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ βεβαίως τα αποτελέσματα γι αυτούς που δεν είχαν πολιτικές – παραταξιακές παρωπίδες. ΠΟΥ δεν… ομφαλοσκοπούσαν πολιτικά και δεν «πετούσαν» στα σύννεφα, ενίοτε αιθεροβάμονες έως… προβληματισμού!

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ και για εκείνα από τα Τοπικά-Περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης, έντυπα τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και ηλεκτρονικά, που οι ιδιοκτήτες-εκδότες-δημοσιογράφοι αυτών, δεν ήταν σε… διατεταγμένη δημοσιογραφική υπηρεσία, συγκεκριμένων υποψήφιων Περιφερειαρχών ή Δημάρχων και κομμάτων βεβαίως.

ΑΥΤΩΝ που έβλεπαν το… ΑΣΠΡΟ-ΜΑΥΡΟ, που επινοούσαν και δημοσίευαν δημοσκοπήσεις «ΜΑΪΜΟΥ» και… FAKE NEWS, προκειμένου να προβάλλουν τους εκλεκτούς τους, ενίοτε και… χορηγούς τους υποψήφιους.

ΧΩΡΙΣ να έχουν τη δυνατότητα να αφουγκράζονται την Τοπική κοινή γνώμη, την βούληση των συμπολιτών. ΚΑΙ ακόμη χειρότερα, σε ορισμένες περιπτώσεις αν και την αφουγκραζόταν εν γνώσει τους την παραποιούσαν, θεωρώντας οι ίδιοι, κυρίως όμως οι «δικοί» τους υποψήφιοι, ότι έτσι τους προσέφεραν υπηρεσίες! ΕΝΩ στην πραγματικότητα συνέβαινε το εντελώς αντίθετο, όπερ και απεδείχθη τελικώς.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ στις Ευρωεκλογές, η Ν.Δ. κατέγραψε ποσοστό 36% περ. στη Θεσπρωτία «κλειδώνοντας» την θέση, σε σχέση με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α που ήλθε ΔΕΥΤΕΡΟΣ με ποσοστό 27,36% περ. ΝΑ υπενθυμίσουμε εδώ, ότι στις προηγούμενες Ευρωεκλογές του 2014, τα κόμματα αυτά στη Θεσπρωτία, ήταν περίπου ισόπαλα. ΜΕ τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α να καταγράφει τότε ποσοστό περίπου το ίδιο με το πρόσφατο, δηλαδή 27,36% και τη Ν.Δ. τότε με ανάλογο σχεδόν ποσοστό 27,37%.

ΚΑΤΕΓΡΑΦΗ δηλαδή σε αυτές τις Ευρωεκλογές, μια αύξηση του ποσοστού της Ν.Δ στο Νομό, περίπου εννέα (9) ποσοστιαίων μονάδων, με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α να έρχεται δεύτερος, με διαφορά. ΚΑΙ τρίτο το ΚΙΝ.ΑΛ με ποσοστό 10,14%, υπολειπόμενο όμως περ ΔΥΟ (2) ποσοστιαίων μονάδων στο Νομό σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2014, στις οποίες συμμετείχε τότε ως «ΕΛΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ», καταγράφοντας εδώ ποσοστό 12%.

ΣΥΝΕΠΩΣ θεωρούμε τουλάχιστον… ανεξήγητο, γιατί επιχαίρουν και πανηγυρίζουν τοπικά στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ, με ορισμένα μάλιστα να βλέπουν εφικτό και το ενδεχόμενο «απόκτησης» Βουλευτικής έδρας!

ΜΕΙΩΜΕΝΟ κατά δύο (2) ποσοστιαίες μονάδες είναι και το ποσοστό του ΚΚΕ σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (3,8% φέτος, 5,03% το 2014) καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση. ΕΝΩ μειωμένο επίσης κατά το ήμισυ σχεδόν, ήταν και το ποσοστό της Χ.Α σε αυτές τις εκλογές στη Θεσπρωτία σε σχέση με τις προηγούμενες (3% έναντι 6,5% μονάδες τότε)!

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ «καθάρισε» με την πρώτη, όπως ήταν αναμενόμενο, είπαμε γι’ αυτούς που δεν ήταν σε… διατεταγμένη υπηρεσία και είχαν τη δυνατότητα να «οσφραίνονται» τις τάσεις του εκλογικού σώματος, ο ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ.

ΕΝΑ πολιτικό ον… φύσει και θέση, που απεδείχθη τελικά ένα πολιτικό φαινόμενο στην κυριολεξία που χρήζει ειδικής… ανάλυσης από επίσης ειδικούς αναλυτές.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ που δέχθηκε προεκλογικά, οι ανοίκειοι χαρακτηρισμοί κυρίως από τον συνυποψήφιο του ΡΙΖΟΠΟΥΛΟ, ποιός δεν θυμάται το περίφημο «ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΧΡΙΜΑΝΙΣΤΑΝ», τελικά αποδείχθηκαν ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ για τους αντιπάλους του, ωφελώντας τον ίδιο.

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, η επανεκλογή του ΛΩΛΟΥ από την Α΄ Κυριακή αν και για πολλούς αποτέλεσε έκπληξη, για όσους ήξεραν να «διαβάζουν», την τοπική Πολιτική ανθρωπογεωγραφία δεν ήταν. Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΩΛΟΣ κατόρθωσε και αυτή τη φορά να καταρτίσει ένα πολυσυλλεκτικό και… ψηφοσυλλεκτικό κυρίως ψηφοδέλτιο, στελεχωμένο από υποψήφιους που «ΚΟΥΒΑΛΟΥΣΑΝ ΠΡΟΙΚΑ» για να του χαρίσει τελικά αυτό, τη νίκη.

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ, η πανηγυρική επανεκλογή του ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΠΑ ήταν επίσης αναμενόμενη για όλους όσους γνώριζαν πρόσωπα και πράματα. ΠΡΟΣΩΠΑ που στελέχωσαν τον δικό του συνδυασμό αλλά και αυτόν του κυρίως αντιπάλου του. ΕΙΝΑΙ άλλωστε τόσο μικρή η κοινωνία που γνωρίζουμε, γνωριζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας. ΚΑΙ οι δημότες του Δήμου Φιλιατών του ανανέωσαν την εντολή να τους «κυβερνήσει» για μια ακόμη θητεία.

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ δέχθηκε και αυτή τη φορά… «μπαράζ» επιθέσεων, προσωπικό πόλεμο λάσπης και χτυπήματα πάνω και κάτω από  το… τραπέζι! ΤΑ οποία όμως δεν στάθηκαν ικανά, να ανακόψουν τη νικηφόρα πορεία του συνδυασμού του.

ΟΙ Δημότες εκτίμησαν το έργο, την προσφορά και την εν γένει παρουσία της σημερινής Δημοτικής Αρχής και την επιβράβευσαν. ΑΠΟΤΙΜΩΝΤΑΣ… συγχρόνως και τη σύνθεση του ψηφοδελτίου της «άλλης πλευράς», έκαναν μοιραία τις συγκρίσεις, οι οποίες ήταν καταλυτικές υπέρ του νυν και εκ νέου πλέον Δήμαρχου.

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΟΥΛΙΟΥ το αποτέλεσμα κρίθηκε την Β΄ Κυριακή «περνώντας» σε αυτή των δύο… «ΜΟΝΟΜΑΧΩΝ» ΝΙΚΟΛΑ ΚΑΤΣΙΟΥ και ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ με την επικράτηση και ανάδειξη τελικά ως Δημάρχου του δεύτερου (τα αίτια της ήττας Κάτσιου κατά τη δική μας εκτίμιση αναλύουμε στις σελ1-2).

ΝΑ σημειωθεί επίσης η για πρώτη φορά εκλογή με σταυρό, του για δύο (2) θητείες Αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη, ο οποίος κατέγραψε ρεκόρ ψήφων ερχόμενος πρώτος. ΓΕΓΟΝΟΣ που αποδεικνύει ότι οι συμπολίτες αναγνώρισαν το έργο, την προσφορά αλλά και συμπεριφορά του προς αυτούς για εννέα (9) περ. χρόνια ως Αντιπεριφερειάρχης.

ΔΕΥΤΕΡΗ σε ψήφους εξελέγη η Δήμαρχος ακόμα Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη - Μπότση που δικαιώθηκε γι’ αυτή την πολιτική επιλογή της.

ΚΑΙ ας… πνέουν μένεα εναντίον της, τα συντρόφια του Τοπικού ΠΑΣΟΚ.

ΕΝΩ ΤΡΙΤΟΣ με επίσης μεγάλο αριθμό ψήφων εξελέγη ο για δύο θητείες Περιφερειακός Σύμβουλος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης σήμερα και πρόεδρος της ΝΟ.ΔΕ - Ν.Δ Θεσπρωτίας ΑΛΚΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ. ΤΟΝ οποίο επίσης τίμησαν με την ψήφο τους οι συμπολίτες, αναγνωρίζοντας και επιδοκιμάζοντας με αυτή, την μέχρι σήμερα θετικά αποτιμώμενη θητεία 

Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια