Μηνύματα για ενότητα και αγώνα στα 28χρονα γενέθλια της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ" στη Δερβιτσάνη

Μηνύματα για ενότητα και αγώνα στα 28χρονα γενέθλια της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ" στη Δερβιτσάνη.

Οι στόχοι της ενότητας και του αγώνα είναι δύο προοπτικές, οι οποίες  διατυπώθηκαν με σαφήνεια στα 28χρονα γενέθλια της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ", που εορτάστηκαν στη Δερβιτσάνη, το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019, όπου η συμμετοχή παραγόντων και απλών ανθρώπων της Μειονότητας ήταν ικανοποιητική.  Επιστολές υποστήριξης και αλληλεγγύης στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, απέστειλαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας  Προκοπής Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, την οποία μετέφερε ο βουλευτής του κόμματος και πρώην υπουργός Σταύρος Καλαφάτης, καθώς και οι αρχηγοί των υπόλοιπων ελληνικών κομμάτων, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε, μεταξύ άλλων, και η πρέσβειρα της Ελλάδας στα Τίρανα Ελένη Σουρανή.  Τόσο ο πρόεδρος της "Ομόνοιας" Βασίλης Κάγιος, όσο και ο πρόεδρος του κόμματος "Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, τόνισαν ότι η συσπείρωση είναι η αναγκαία λύση απέναντι στα πολλά και σύνθετα προβλήματα, που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία και αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως πρόσφατα επιβεβαιώθηκε με το θάνατο του Κ. Κατσίφα, τη δημογραφική αποψίλωση, το εκπαιδευτικό, τη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά, την πολιτική εκπροσώπηση κ.ά., με κορωνίδα και  ζωτικής σημασίας το ιδιοκτησιακό, για την ακρίβεια την αρπαγή από το αλβανικό κράτος ελληνικών περιουσιών. Ακολούθησαν χαιρετισμοί πολιτικών από την Αλβανία και την Ελλάδα, με κοινό παρανομαστή την ανάγκη συνέχισης της δράσης της "Ομόνοιας" με αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις. Θετικό είναι ότι, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μπήκαν οι βάσεις για την εκ νέου ενεργοποίηση της νεολαίας της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ". Πριν την κεντρική εκδήλωση, προηγήθηκε  εκκλησιασμός στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μνημόσυνο για τα αείμνηστα στελέχη της Οργάνωσης και τον αλησμόνητο Κων/νο Κατσίφα, καθώς και κοπή της βασιλόπιτας.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Στις 11 Ιανουάριου του 1991, στη Δερβιτσιάνη, μια ομάδα ανθρώπων από τις περιοχές Αργυροκάστρου και Αγίων Σαράντα  ίδρυσαν, μέσα σε κλίμα φόβου και διώξεων, την "ΟΜΟΝΟΙΑ, μετουσιώνοντας σε πράξη τον πόθο και το όραμα για ελευθερία. Τα ιδρυτικά στελέχη ήταν οι: Αναστάσης Ντούρος, Βασίλης Ζούλας, Γιάννης Γιάννης, Γιώργος Μπούκας, Δημήτρης Ζούλας, Δημήτρης Κίκης, Θανάσης Μάλλιος, Θεόδωρος Βεζιάνης, Μιχάλης Λίτσιος, Παναγιώτης Μπάρκας, Τηλέμαχος Κονίνης και Χριστάκης Τόλης (από την περιοχή του Αργυροκάστρου), Βαγγέλης Ζαφειράτης, Βαγγέλης Παπαχρήστος, Βασίλης Βασιλείου, Βασίλης Ζαφειράτης, Ζήσος Λούτσης, Κώστας Νάτσιος, Λάμπης Θανάσης, Νίκος Μπαλκώνης, Πέτρος Μπερέτης, Νίκος Κατσαλίδας, Δημήτρης Τζιαφέρης, Αχιλλέας Παπουτσής και Ανδρέας Ζαρμπαλάς (από την περιοχή Αγίων Σαράντα).

 

πηγή:http://katoci.blogspot.com

Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια