Χαρίτσης: Δύο αλλαγές στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου

Χαρίτσης: Δύο αλλαγές στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Δύο αλλαγές- βελτιώσεις στον Κλεισθένη που αφορούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης. Παράλληλα τόνισε ότι το Υπουργείο είναι ανοιχτό στη συζήτηση και τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης για αλλαγές που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη εφαρμογή του νόμου. Οι δύο αλλαγές που ανακοίνωσε αφορούν στην συγκρότηση των ψηφοδελτίων και στην εκλογή προέδρων στα Τοπικά Συμβούλια.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, η εκλογή προέδρου στις τοπικές κοινότητες θα γίνεται πλέον ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους, υποψηφίους, των δύο πρώτων συνδυασμών.

Παράλληλα έκανε γνωστή την αύξηση του ορίου των υποψηφίων για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Με τη  βελτιωτική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και 50%.

Ο υπουργός Εσωτερικών, προανήγγειλε νέες προσλήψεις στην αυτοδιοίκηση τονίζοντας παράλληλα ότι την Πέμπτη θα κατατεθεί στη Βουλή ρύθμιση για παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες έως ότου αναρτηθούν οι πίνακες της τελικής κατάταξης των επιτυχόντων του διαγωνισμού πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.

Από το βήμα του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). ο κ. Χαρίτσης πρόσθεσε πως έχουν δρομολογηθεί άλλες 800 προσλήψεις, ενώ επίκειται η δρομολόγηση του διαγωνισμού πρόσληψης 3.200 μονίμων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με το σχετικό κονδύλι να έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2019, 118 προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους καθώς και 165 προσλήψεις στα ΚΕΠ.

Παράλληλα ενημέρωσε ότι θα υπάρξει τριετές σχέδιο για την πρόσληψη 1.500 επιστημόνων (πολιτικών μηχανικών, οικονομολόγων, δικηγόρων κ.α.) στους δήμους. Όπως είπε, «οι προσλήψεις αυτές γίνονται εφικτές επειδή η κυβέρνηση κατάφερε να επαναφέρει σε ισχύ την ποσόστωση 1 προς 1 στις προσλήψεις -αποχωρήσεις. Αντίθετα «ο πρόεδρος της ΝΔ ζητά επιστροφή στο 1 προς 5, μια πρόσληψη σε κάθε 5 αποχωρήσεις. Συμφωνεί μ' αυτό η Αυτοδιοίκηση;» ανάφερε ο υπουργός.

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί βήμα- βήμα να ανατρέψει τη δεινή κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι δήμοι εξαιτίας της κρίσης και των μνημονίων αλλά και πριν απ΄αυτήν, με τη μεταβίβαση σημαντικών αρμοδιοτήτων, δίχως αυτές να συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους και προσωπικό.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και σε σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, όπως η σύναψη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας κ.α.

Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια