ΔΙΑΤΙΜΗΣΗ ΤΕΛΟΣ - ΤΟ ΨΗΦΙΣΕ Η Ν.Δ - ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΦΑΡΜΑΚΙ... ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΜΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΑ

ΔΙΑΤΙΜΗΣΗ ΤΕΛΟΣ - ΤΟ ΨΗΦΙΣΕ Η Ν.Δ - ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΦΑΡΜΑΚΙ... ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΜΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΑ.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ - ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ

 

Η εφαρμοζόμενη πολιτική στο χώρο του ΦΑΡΜΑΚΟΥ από τη σημερινή κυβέρνηση της Αριστεράς(;), είναι συνέχεια αυτής που άρχισε να εφαρμόζεται από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΑΜΑΡΑ.

Η «απελευθέρωση» του επαγγέλματος του φαρμακοποιού-επιστήμονα και η δυνατότητα όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, σύστασης και λειτουργίας φαρμακείων υπό την μορφή… ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ. Η δυνατότητα δηλαδή που παρέχει πλέον ο νόμος, ο οποίος νόμος για να μη κοροϊδεύουμε εαυτούς και αλλήλους ψηφίστηκε σχεδόν από το σύνολο των κομμάτων του χαρακτηριζόμενου κοινοβουλευτικά ως «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ», σε επιχειρηματίες άσχετους, ενδεχομένως και αγράμματους κυριολεκτικά με τον χώρο του φαρμάκου για να τα λειτουργούν.

ΑΚΟΜΗ και για διάφορους λόγους που δεν είναι του παρόντος η ανάλυση τους τέτοια ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ που θα πωλούν από… κάλτσες και μπανάνες έως φάρμακα, δεν έχουν συσταθεί. ΣΥΝΕΠΩΣ δεν υπάρχουν προς το παρόν επιπτώσεις ολέθριες ενίοτε από την  λειτουργία τους σε φαρμακεία, ατομικές επιχειρήσεις όπως π.χ. αυτά της δικής μας περιοχής. ΚΑΠΟΤΕ όμως, δεν μπορεί αντιθέτως στο σύνολο σχεδόν των φαρμακοποιών θεωρεί δεδομένη μια τέτοια εξέλιξη, να αποκλείεται στο μέλλον ακόμη και στο άμεσο η λειτουργία ανάλογων ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ και εδώ.

 

ΑΦΟΥ το θεσμικό – νομικό πλαίσιο υφίσταται και τους δίνει το δικαίωμα αυτό. ΘΕΣΜΙΚΟ και νομικό πλαίσιο που δεν πρόκειται να καταργηθεί, ούτε από τη σημερινή ούτε από επόμενη  ενδεχομένως κυβέρνηση της Ν.Δ.. ΓΙΑΤΙ πλέον αυτό συμπεριλαμβάνεται στα… «ΜΙΛΗΜΕΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΑΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ» από όλους! ΑΣ μη μας «μπαλαμουτιάζουν» πολιτικά συνεπώς οι σημερινοί αντιπολιτευόμενοι και εν δυνάμει αυριανοί κυβερνώντες, κυρίως τους φαρμακοποιούς  - επιστήμονες που τους έχουν υποβαθμίσει σε… «υπαλληλικό προσωπικό» αλλά και όλους εμάς, τους πολίτες που υποχρεωτικά θα συναλλασσόμαστε και θα προμηθευόμαστε τα φάρμακά μας είτε από φαρμακεία είτε και από… SUPER MARKETS! ΟΣΟΝ αφορά τα περίφημα ΜΥΣΥΦΑ δηλαδή τα ΜΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ (από γιατρούς), όπως π.χ. παυσίπονα, αναλγητικά, σιρόπια για τον βήχα κ.λ.π. που μπορεί ο οιοσδήποτε από εμάς να τα προμηθευτεί από κάθε φαρμακείο χωρίς συνταγή, μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν, αυτά ήταν διατιμημένα. ΤΙ εσήμαινε αυτό πρακτικά; ΟΤΙ η αναγραφόμενη σε αυτά λιανική τιμή πώλησης ήταν υποχρεωτική και δεσμευτική για τους φαρμακοποιούς. ΗΔΗ όμως, στο πρόσφατο παρελθόν και ειδικότερα το 2014 με κυβέρνηση ΣΑΜΑΡΑ (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ) δηλαδή, υπενθυμίζουμε πως τότε ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος «απελευθέρωσης» των τιμών των φαρμάκων αυτών. ΚΑΙ έκτοτε, αποτελεί… παρελθόν η διατίμηση τους, η οποία βρήκε ήδη πλήρη εφαρμογή από το τέλος του 2017, δηλαδή με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυτή τη φορά. ΚΑΙ πλέον οι εταιρείες διακίνησης τους, διαμορφώνουν τις τιμές αυτών της ευρείας κατανάλωσης φαρμάκων, κατά το δοκούν. ΜΕ αποτέλεσμα η τιμή που το πληρώνει ο καταναλωτής, τις περισσότερες φορές να είναι αισθητά αυξημένη σε σχέση με αυτή που αναγράφεται ως τιμή πώλησης στο σκεύασμα. ΤΩΡΑ λοιπόν αρχίζουν και γίνονται αισθητές οι  επιπτώσεις στους καταναλωτές, από τις   υπογραφές που «έπεσαν» τότε, με κυβέρνηση Ν.Δ.ΠΑΣΟΚ και τις βιώνουμε σήμερα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ! ΑΥΤΑ για την αποκατάσταση της αλήθειας. ΚΑΙ για να θυμόμαστε όλοι, όπως το θυμήθηκαν και αντιλήφθηκαν ότι έπρεπε να το υπενθυμίσουν και στους συμπολίτες και οι ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ της περιοχής, την πραγματική αλήθεια σε σχέση με την εφαρμοζόμενη πολιτική σε ένα μείζονος σημασίας κοινωνικό αγαθό που αφορά όλους μας, το φάρμακο δηλαδή. ΚΑΙ οι «χθεσινοί» κυβερνώντες που επιδιώκουν να ξανα-κυβερνήσουν και οι σημερινοί με τις πολλαπλές κυβιστήσεις (κοινώς «ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ») που ευθύνονται το ίδιο αναλογικά πάντα, σε σχέση με την εφαρμοζόμενη σήμερα πολιτική στο φάρμακο. ΣΥΝΕΠΩΣ ας μη επιτρέψουμε σε ΚΑΝΕΝΑ από τους  ΔΥΟ να μας ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΥΝ, να μας εμπαίζουν, να προκαλούν και να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας! ΓΙΑ το συγκεκριμένο ζήτημα Ο ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ έδωσε στη δημοσιότητα σχετική ανακοίνωση, το πλήρες κείμενο της οποίας δημοσιεύεται παρακάτω:

 

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Ηγουμενίτσα 2/7/2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρατηρηθεί μια σύγχυση όσον αφορά τις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ , δηλαδή των “Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων” .

Αφορά φάρμακα των οποίων η δαπάνη δεν καλύπτεται από των ΕΟΠΥΥ , όπως κοινά αναλγητικά , παυσίπονα , αποσυμφορητικά κλπ.

Πολλοί καταναλωτές παρατηρούν άλλη τιμή να αναγράφεται στη συσκευασία και άλλη να είναι η πραγματική λιανική τιμή του φαρμάκου.

Τα φάρμακα αυτά μέχρι πρότινος ήταν κρατικά διατιμημένα , δηλαδή με σταθερή και καθορισμένη τιμή , ενώ πλέον την τιμή τους αφήνεται να την καθορίζουν ελεύθερα οι φαρμακοβιομηχανίες , οι οποίες δεν άφησαν την ευκαιρία και ξεκίνησαν διαδοχικές και επαναλαμβανόμενες αυξήσεις τις οποίες αποφασίζουν μόνες τους .

Η λεγόμενη απελευθέρωσή των τιμών των “Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων” ψηφίστηκε το 2014 και η εφαρμογή του νόμου έγινε στα τέλη του 2017 , επιτρέποντας έτσι στις εταιρείες να αυξάνουν όποτε θέλουν και όσο θέλουν τις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ .

Μάλιστα ακόμη και από σήμερα 2/7 εφαρμόζεται από τις εταιρείες των ΜΥΣΥΦΑ νέος κατάλογος τιμών με νέες αυξήσεις στα μη συνταγογραφούμενα.

Ήδη από την ψήφιση του αντίστοιχου νομοσχεδίου , οι φαρμακοποιοί είχαν αντιδράσει και είχαν περιγράψει με συγκεκριμένα επιχειρήματα και παραδείγματα για το πού θα οδηγηθούν οι τιμές , αλλά θυμόμαστε πολύ καλά ότι κάποιοι μας χαρακτήριζαν ως  μια "συντεχνία" που αντιδρά για κάποιους δικούς της λόγους , ενώ ταυτόχρονα ικανοποιούνταν ένα από τα πάγια αιτήματα της φαρμακοβιομηχανίας.

Το αποτέλεσμα στην πράξη είναι ακριβώς αυτό που οι φαρμακοποιοί είχαν προβλέψει και είχαν με όλους τους τρόπους προειδοποιήσει : Η αλματώδης αύξηση της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ που σε αρκετές περιπτώσεις υπερβαίνει και το 100%.

Και όλα αυτά τη στιγμή που εξακολουθεί να αναγράφεται στη συσκευασία η εντελώς παραπλανητική “ενδεικτική λιανική τιμή”.

Το τελικό αποτέλεσμα εκτός των άλλων είναι να μπερδεύεται , δικαίως , ο καταναλωτής ο οποίος θα αγοράσει το φάρμακο.

Γι’αυτούς τους λόγους διασαφηνίζουμε πως οι φαρμακοποιοί είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για αυτά τα φαινόμενα και παράλληλα τονίζουμε ότι συνεχώς , χωρίς σκοπιμότητα,  θα ενημερώνουμε το κοινό για κάθε αντίστοιχο ζήτημα.

 

Το ΔΣ του Φ.Σ. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια