ΝΕΑ... “ΒΑΦΤΙΣΙΑ” - ΝΕΟ ΟΝΟΜΑ ΣΤΟ ΤΕΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ - ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

ΝΕΑ... “ΒΑΦΤΙΣΙΑ” - ΝΕΟ ΟΝΟΜΑ ΣΤΟ ΤΕΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ - ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ.

ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΤΣΗΣ

«Η ΠΟΛΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ»

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ

«ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ»

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

«Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

ΚΑΛΑ όταν γίνονται… «ΒΑΦΤΙΣΙΑ» και δίνεται το ΟΝΟΜΑ από τον νονό μπορεί αυτό στη συνέχεια να αλλάξει; ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ σε επίπεδο ονόματος στο βρέφος, δεν μπορεί. ΟΤΑΝ όμως πρόκειται για το πώς θα ονομάζεται και κατ’ επέκταση σε τι θα αντιστοιχεί από απόψεως γνωστικού αντικειμένου ένα υπό σύσταση και λειτουργία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ, τότε ναι μπορεί στην πορεία να ΑΛΛΑΞΕΙ όνομα και γνωστικό αντικείμενο.

ΚΑΤΙ τέτοιο συνέβη τελικά με το τμήμα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας. ΑΦΟΥ το υπό σύσταση νέο Τμήμα που θα λειτουργούσε υποκαθιστώντας σταδιακά το σημερινό αρχικώς… βαπτισθέν ως ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ξανά… «βαπτίστηκε».

ΚΑΙ το όνομα αυτού, αυτή τη φορά ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ με έδρα την Ηγουμενίτσα εντασσόμενο στην επίσης υπό σύσταση ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ με έδρα τα Γιάννινα.

ΤΙ συνέβη τελικά και αλλάξαμε όνομα; ΣΥΜΦΩΝΑ με το δικό μας ρεπορτάζ, αυτό ήταν ουσιαστικά πρόταση – απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Παιδείας. Ο οποίος καθυστερημένα όπως διαπιστώνεται, διαπίστωσε ότι το φερόμενο υπό ίδρυση ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΠΟΛΙΣΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, δεν θα είχε για τους απόφοιτους, κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. ΞΑΝΑΒΑΦΤΙΣΕ λοιπόν το Τμήμα και αυτό έχει τη σημερινή, θέλουμε να πιστεύουμε και οριστική ονομασία του. ΚΑΙ για να είναι κατοχυρωμένος  ο κ. Υπουργός, πρότεινε στη σημερινή Διοίκηση του Δ.Ε.Π., των καθηγητών δηλαδή του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, να υποβάλλουν αυτοί σχετική πρόταση αλλαγής του Τμήματος από ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ σε ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ, όπερ και εγένετο. ΚΑΙ τελικά αυτό με αυτή την ονομασία συμπεριλαμβάνεται στο προσχέδιο νόμου το οποίο επεξεργάζεται η Νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής.

ΕΠΕΙΔΗ όμως ανάλογο Τμήμα λειτουργεί και στην Κέρκυρα αλλά με προσανατολισμό στις ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ, ο Υπουργός πρότεινε και η πρόταση του όπως φαίνεται υιοθετήθηκε από τους εδώ Πανεπιστημιακούς, το Τμήμα της Ηγουμενίτσας να έχει κατεύθυνση τις ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ενδεχομένως και Ασιατικές ή ΑΡΑΒΙΚΕΣ γλώσσες, προκειμένου να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα  το πτυχίο αυτό. ΓΙΑ να λειτουργήσει όμως το ΤΜΗΜΑ με το προαναφερόμενο γνωστικό αντικείμενο, πρέπει υποχρεωτικά να προκηρυχτούν οι θέσεις ΔΕΠ, καθηγητών δηλαδή ανάλογων τυπικών προσόντων, τουλάχιστον οκτώ (8) σύμφωνα με πληροφορίες μας και να ακολουθήσουν οι προσλήψεις αυτών, προκειμένου το νέο τμήμα να λειτουργήσει ουσιαστικά και όχι να υπολειτουργεί με εκ των πραγμάτων διδακτικό προσωπικό υπολειπόμενο στις απαιτήσεις του.

ΑΥΤΟ είναι δύσκολο να γίνει μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο (2018) για να αρχίσει να λειτουργεί το Τμήμα από τότε. ΟΙ καθηγητές βεβαίως του σημερινού Τμήματος, έχουν τις ενστάσεις τους και ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να αρχίσει να λειτουργεί από φέτος και οι προσλήψεις σε ΔΕΠ να γίνουν ενώ αυτό θα είναι σε λειτουργία, γεγονός ανέφικτο κατά την άποψη του Υπουργού.

Ο οποίος επιμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων και να λειτουργήσει αυτό ουσιαστικά και όχι με κενά και προβλήματα, από την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο.

ΝΑ σημειωθεί επίσης ότι αφού ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, για να γίνει Νόμος του κράτους και να εφαρμοστεί, πρέπει υποχρεωτικά σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο περί ενοποίησης της Γ/ΒΘΙΑΣ εκπαίδευσης στην Ήπειρο, αυτός να επικυρωθεί προκειμένου να λειτουργήσει το Τμήμα, από την νεοεκλεγείσα ΣΥΓΚΛΗΤΟ του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα τον Σεπτέμβριο. ΚΑΙ αν αυτή δεν συναινέσει; ΤΟΤΕ στην περίπτωση αυτή, θα αναλάβουν οι κ.κ. Συγκλητικοί τις ευθύνες τους…

ΣΕ κάθε περίπτωση όπως τουλάχιστον διαπιστώνεται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τελικά και στην Ηγουμενίτσα θα λειτουργήσει ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΜΗΜΑ έστω και αν άλλαξε το αρχικό όνομα και το γνωστικό αντικείμενο αυτού. ΑΛΛΩΣΤΕ οι σημερινοί καθηγητές του σημερινού εν λειτουργία Τμήματος, ήταν ένθερμοί υποστηρικτές της λειτουργίας τελικά, Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας, υιοθετώντας την πρόταση του Υπουργού. ΚΑΙ υποθέτουμε ότι αυτοί ως καθ’ ύλην αρμόδιοι κάτι περισσότερο ξέρουν από όλους τους άλλους…

ΟΣΟΝ αφορά τον Τοπικό κυβερνητικό Βουλευτή Μάριο Κάτση, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του για το ζήτημα, δήλωσε: «ΟΠΩΣ είχαμε δεσμευτεί, στην Ηγουμενίτσα θα λειτουργήσει ΤΜΗΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ παλεύω με όλες μου τις δυνάμεις για την μετεξέλιξη του υπάρχοντος σήμερα εν λειτουργία Τμήματος».

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ άποψη για το ζήτημα έχουν ο Βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ. και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, οι οποίοι προέβησαν σε γραπτές για αυτό δηλώσεις, που δημοσιεύονται στη συνέχεια.

Να σημειωθεί τέλος ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία, τεσσάρων (4) νέων Σχολών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με βάση το τελικό σχέδιο νόμου για την ενοποίηση με το ΤΕΙ Ηπείρου. Ειδικότερα ιδρύονται οι εξής Σχολές και τμήματα:

α) Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα την πόλη της Άρτας,

β) Σχολή Γεωπονίας, με έδρα την πόλη της Άρτας,

γ) Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων,

δ) Σχολή Μουσικών Σπουδών, με έδρα την πόλη της Άρτας.

Mε την τελική επιλογή ικανοποιείται το αίτημα της Σχολής Καλών Τεχνών να παραμείνει ως έχει και να μην υποδεχθεί ως ξεχωριστό τμήμα αυτό των μουσικών σπουδών. Στο Πανεπιστήμιο ιδρύονται τα εξής Τμήματα:

α) Τμήμα Νοσηλευτικής, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,

β) Τμήμα Λογοθεραπείας, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,

γ) Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών,

δ) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με έδρα την πόλη της Πρέβεζας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών,

ε) Τμήμα Μουσικών Σπουδών, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μουσικών Σπουδών,

στ) Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών,

ζ) Τμήμα Γεωπονίας, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας,

η) Τμήμα Ψυχολογίας, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών,

θ) Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, με έδρα την πόλη της Ηγουμενίτσας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών.

ι) Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας,

ια) Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή.

Τέλος μετονομάζεται η Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών σε Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών.

 

ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ

 

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ

 

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά τις πληροφορίες για κατάθεση στη  νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής του σχεδίου νόμου για το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Όταν πρώτοι μιλήσαμε για το οριστικό κλείσιμο του Τμήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, κάποιοι προσπαθούσαν να πείσουν για το αντίθετο και μας κατηγορούσαν για καταστροφολογία. Μετά και την τελευταία δημοσίευση του νομοσχεδίου, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Το νέο τμήμα στην Ηγουμενίτσα - τώρα το ονομάζουν Μετάφρασης & Διερμηνείας – μπορεί να λειτουργήσει μόνο με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, στην καλύτερη περίπτωση από το φθινόπωρο του 2020, αφού υπάρξουν κατάλληλες υποδομές και εκπαιδευτικό προσωπικό. Με ποιο προσωπικό, όταν οι διδάσκοντες θα έχουν μεταφερθεί μέχρι τον Οκτώβριο σε άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων; Και με ποιες υποδομές, όταν το σημερινό Τμήμα εγκαταλείπεται ώσπου να κλείσει οριστικά; Ο κύριος Υπουργός - και μαζί όσοι τον υπερασπίζονται - συνεχίζει να υποτιμά τη νοημοσύνη των Θεσπρωτών, παρουσιάζοντας μια υποσχετική χωρίς αντίκρισμα. Επιμένουμε ότι το νέο Τμήμα πρέπει να λειτουργήσει από το φθινόπωρο του 2019, όπως προβλέπεται για άλλα οκτώ νέα τμήματα. Το σημερινό Τμήμα πρέπει να είναι η βάση για να δημιουργηθεί το νέο. Η πρόθεση να γκρεμιστεί κάτι που υπάρχει ως βάση, με την υπόσχεση να χτιστεί κάτι παραπλήσιο από την αρχή, δεν πείθει για την ειλικρίνειά της. Το νέο Τμήμα είναι λόγια του αέρα. Όλα τα άλλα είναι είτε παραπληροφόρηση, είτε απόδραση από την πραγματικότητα.»

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕ.Ν.Ε.) της Βουλής είναι πλέον γεγονός. Το σχέδιο νόμου όπως και όλες οι προτάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα, στοχεύουν στην διαγραφή της Ηγουμενίτσας από τον ακαδημαϊκό χάρτη.  Θεωρούμε ότι ο κ. Υπουργός και το περιβάλλον του εμπαίζουν την τοπική κοινωνία αναβάλλοντας την ίδρυση τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Ηγουμενίτσα, στο άγνωστο μέλλον και μάλιστα υπό προϋποθέσεις. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των τοπικών φορέων και με τον Υπουργό να αρνείται πεισματικά την οποιαδήποτε συνάντηση με τους τοπικούς φορείς. Καλούμε λοιπόν τους βουλευτές Θεσπρωτίας να μην παραπέμψουν στις καλένδες την ίδρυση Τμήματος ΑΕΙ στην Ηγουμενίτσα καθώς και τους τοπικούς φορείς να αντιληφθούν την κρισιμότητα της στιγμής και σε συνεργασία να διεκδικήσουμε το καθόλα δίκαιο αίτημά μας.

 

Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια