ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ο.Α.Ε.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 11Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΣ - ΟΑΕΕ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ο.Α.Ε.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 11Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΣ - ΟΑΕΕ .

Το 11ο Απολογιστικό Συνέδριο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ έγινε στο Βόλο στις 30 Μάη 2018.

Σε αυτό  πήραν μέρος 261 αντιπρόσωποι από 70 σωματεία από όλη την Ελλάδα. Από την Θεσπρωτία πήραν μέρος ο Τάκης Πετσίνης πρόεδρος της Ένωσης μας, ο Σωτήρης Μητσέλος πρόεδρος της Ε.Ε. και ο Δώρης Δήμας μέλος του Δ.Σ.

Στη διάρκεια των εργασιών πήραν το λόγο 60 σύνεδροι οι οποίοι, στη μεγάλη πλειοψηφία, εκφράστηκαν με ενωτικό πνεύμα πάνω στις κεντρικές κατευθύνσεις της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ.

Ο Διοικητικός και Οικονομικός απολογισμός εγκρίθηκαν με 243 ψήφους υπέρ και 18 κατά, επαναβεβαιώνοντας τον αγωνιστικό προσανατολισμό της Ομοσπονδίας στα πλαίσια της συλλογικής δράσης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των οχτώ Συνεργαζόμενων Πανελλαδικά Συνταξιουχικών Οργανώσεων.  

Στο ψήφισμα με τις διεκδικήσεις που εγκρίθηκε ομόφωνα αναφέρονται τα εξής:

«Το 11ο Απολογιστικό Συνέδριο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ:

Η σωρευτική εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών, πρίν και μετά τα μνημόνια, απ’ τις κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν συνθλίψει τους συνταξιούχους: Οι συντάξεις, κύριες, επικουρικές , χηρείας και αναπηρίας  έχουν κατακρεουργηθεί απ’ τους αντισυνταξιουχικούς νόμους και τη φοροληστεία. Τα επιδόματα πρόνοιας και τα μερίσματα έχουν εξανεμιστεί. Το ΕΚΑΣ είναι υπό ολοκληρωτική κατάργηση ενώ και σε αυτές τις πετσοκομμένες συντάξεις γίνονται "παράνομες" παρακρατήσεις σε συμφωνία με τους θεσμούς. Λόγω χρεών πρός τον ΟΑΕΕ περισσότεροι από 2.000 ηλικιωμένοι ΕΒΕ, που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση,  δεν λαμβάνουν καμμιά σύνταξη, ενώ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μπαίνουν στη διαδικασία των ανασφαλίστων.

Μαζί με τους ανασφάλιστους και όλοι οι συνταξιούχοι –όπως και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα-  βιώνουν τις άγριες περικοπές και τα φαρμακερά χαράτσια στην υγεία, παρά τα πομπώδη και προπαγανδιστικά βίντεο της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ πέτυχαν και έκαναν  πράξη το δίκιο στην υγεία. Και τώρα κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη ο επανυπολογισμός και οι μειώσεις της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, που προβλέπει ο νόμος λαιμητόμος 4387/2016.

 Επίσης διαπιστώνουμε την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά χτυπήματα των ΗΠΑ, Αγγλίας και Γαλλίας στη Συρία, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ΑμερικανοΝΑΤΟϊκό ορμητήριο και η κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στην "ευρωατλαντική ολοκλήρωση" των Δυτικών Βαλκανίων. Η  πραγματική λύση με την ΠΓΔΜ απαιτεί επίσης καθαρές εγγυήσεις για εξάλειψη του αλυτρωτισμού και για το απαραβίαστο των συνόρων, που σημαίνει αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, άμεσα και όχι στο μέλλον.

Οι συνταξιούχοι μαζί με όλο το λαό θα αντιταχτούν στις εξελίξεις, που δεν εξασφαλίζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Θα δυναμώσουν την κοινή πάλη, τη φιλία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς, και μακριά από στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες. Καμμιά εμπλοκή της χώρας στους πολέμους και την αλλαγή συνόρων. Να κλείσουν οι βάσεις, το ορμητήριο για το σφαγιασμό των λαών σήμερα, και πιθανού στόχου σε μια γενικευμένη σύρραξη αύριο. Δεν θα δεχτούμε ως άλλοθι τα εθνικά θέματα για την απεμπόλιση λύσεων στα προβλήματά μας . Ζητάμε και  την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται παράνομα στις φυλακές της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός υπόσχεται "καθαρή έξοδο" τον Αύγουστο απ’ τα μνημόνια. Για μάς και "καθαρή έξοδος" σημαίνει κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντισυνταξιουχικών νόμων, πρίν και μετά τα μνημόνια.

Και σ’ αυτήν προοπτική ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ  όσα με τη βία μας έχουν αφαιρέσει. Οι συντάξεις μας, τα δικαιώματά μας στην κοινωνική ασφάλιση δεν είναι χάρισμα, δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος.

Απαιτούμε:

·          Άμεση καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους των πληρωμένων δώρων μας.

·         Άμεση καταβολή όλων των κύριων, επικουρικών συντάξεων, καθώς και των εφάπαξ και των μερισμάτων που χρονίζουν, επαναφορά του ΕΚΑΣ.

·         Καταβολή των συντάξεων χηρείας με κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4387/16.

·         Κανένας επανυπολογισμός, καμία μείωση με την προσωπική διαφορά στις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις και την κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).

·         Να αποδοθούν άμεσα χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα ό,τι η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις και την εισφορά αλληλεγγύης.

·         Στους ηλικιωμένους οφειλέτες του ΟΑΕΕ με χρέη μεγαλύτερα από 20.000 ευρώ να χορηγηθεί σύνταξη με βάση την αναλογία των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβάλλει και να διαγραφούν τα χρέη που ακολουθούν τούς ίδιους και τα παιδιά τους.

·         Να ανοίξει άμεσα ο λογαριασμός του ΕΦΚΑ στον ΟΑΕΔ για την αξιοποίηση από τούτο το καλοκαίρι των  πάνω από 25 εκ. ευρώ, που έχουν σωρευτεί απ’ το 2010 απ’ τις εισφορές των ίδιων των συνταξιούχων με τον Ν.3863/10 για κοινωνικό και θεραπευτικό τουρισμό.

·         Να γίνει ανακεφαλοποίηση των Ασφαλιστικών μας Ταμείων.

·         Να αυξηθεί και όχι να κατέβει το αφορολόγητο.

·         Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί για χρέη στο δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία (ΚΕΑΟ).

·         Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα. Εξάλειψη της εμπορευματοποίησης με πολιτική πλήρους λειτουργίας όλων των βαθμίδων του δημόσιου τομέα Υγείας.

·         Υιοθετούμε  ακόμα το ψήφισμα των συναδέλφων της Νότιας Εύβοιας για τα αιολικά πάρκα, την άναρχη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων και την έλλειψη περιβαντολογικών μελετών.

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις  κάνουν καθαρό πως με το μαραθώνιο αγώνα τους, και σε συμπόρευση με το αγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας, θα αντισταθούν στα αντιλαϊκά μέτρα και θα συμβάλουν στην ανατροπή όλων των άδικων μέτρων που πλήττουν τόσο τους ίδιους τους συνταξιούχους όσο και τα παιδιά και τα εγγόνια τους.»

Ηγουμενίτσα  06/06/2018

Για το Δ.Σ. 

ο πρόεδρος

 

Τάκης Πετσίνης 

Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια