ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ «ΣΤΕΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΛΟΓΩ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ»

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ «ΣΤΕΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΛΟΓΩ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ».

Σοβαρό κοινωνικό ζήτημα το οποίο αντιβαίνει τη λογική των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης αποτελεί η μη χορήγηση σύνταξης γήρατος (και κατ’ επέκταση θανάτου) ή αναπηρίας σε άτομα που, ενώ έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το απαιτούμενο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές κάποιων ετών. Τα άτομα αυτά είτε έχουν υπερβεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης όταν πρόκειται για σύνταξη γήρατος, είτε/και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιστοιχούν σε ποσοστά αναπηρίας άνω του 67% όταν πρόκειται για σύνταξη αναπηρίας. Για τον ίδιο λόγο, τις οφειλές από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές και προσαυξήσεις, τα εν λόγω άτομα δε λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα ή παροχές ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Σε πρόσφατο έγγραφό του για το θέμα (αρ. πρωτ. 215543/3019/2018) προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς και του Ε.Φ.Κ.Α. ο Συνήγορος του Πολίτη σημειώνει ότι οι ασφαλισμένοι αυτοί «δεν τα κατάφεραν και αντικειμενικά στοιχεία πείθουν ότι δε βοηθήθηκαν ιδιαίτερα να αντεπεξέλθουν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις» χαρακτηρίζοντας «τιμωρητική» τη μεταχείριση των υπερηλίκων χωρίς εισόδημα και των ατόμων με αναπηρία χωρίς παροχές. Επανέρχεται δε με προτάσεις για την εισήγηση νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες, σε όσες και όσους οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές για χρόνο πέρα από τον απαιτούμενο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αφ’ ενός θα χορηγείται σύνταξη με υπολογισμό του ταμειακά ενήμερου ασφαλιστικού χρόνου, αφ’ ετέρου θα χορηγούνται προνοιακά επιδόματα αναπηρίας προς όσες και όσους πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η κα Υπουργός:

-        Ποια είναι η θέση της επί της ουσίας των προτάσεων που έχουν κατατεθεί για τη χορήγηση σύνταξης γήρατος, θανάτου ή/και αναπηρίας σε άτομα που, ενώ έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το απαιτούμενο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές και προσαυξήσεις,

-        Εάν και πότε και προτίθεται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση τόσο για την χορήγηση σύνταξης με υπολογισμό του ταμειακά ενήμερου ασφαλιστικού χρόνου όσο και για τη μη στέρηση επιδομάτων όταν ο μοναδικός λόγος είναι η οφειλή ασφαλιστικών εισφορών.

A'>

  1.  

Ορισμός εκκαθαριστή και ορκωτού  ελεγκτή για την εκκαθάριση της ΝΕΚΕΔΗΦ  .

Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Παππά Ουρανία

                                                                                                   

 

 

 

Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια