ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

CASUS... BELLI Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Η πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση – δέσμευση του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού των Εσωτερικών  Πάνου Σκουρλέτη, στο ετήσιο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε (Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας) στα Ιωάννινα την προηγούμενη εβδομάδα, για την διεξαγωγή του επόμενων Αυτοδιοικητικών Εκλογών με το σύστημα της ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ, πυροδότησε εντάσεις και άνοιξε «ΜΕΤΩΠΟ» με τους Αυτοδιοικητικούς. ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ αν και γνώριζαν ήδη τις προθέσεις της Κυβέρνησης για εφαρμογή της Απλής αναλογικής σε Δήμους και Περιφέρειες, επειδή το όλο ζήτημα βρισκόταν στο στάδιο της διαβούλευσης διατηρούσαν φρούδες όπως αποδείχτηκαν ελπίδες, ότι τελικά αυτή θα υιοθετούσε  την άποψη της συντριπτικής αν όχι του συνόλου της πλειοψηφίας των αιρετών Α΄ και Β΄ βαθμού και θα έκανε πίσω. ΟΙ οποίοι Αυτοδιοικητικοί επιμένουν ότι:

 

ΑΝ τελικά εφαρμοστεί η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ, Περιφέρειες και Δήμοι μετά τις επόμενες εκλογές θα είναι ουσιαστικά ακυβέρνητες. ΟΤΙ το σύστημα αυτό, με τις παθογένειες που έχει σήμερα η Αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να λειτουργήσει και θα είναι η απαρχή δεινών για Περιφέρειες και Δήμους. ΘΑ ευνοεί συγκυριακές ετερόκλητες συμμαχίες Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων αντίπαλων παρατάξεων, με τους Περιφερειάρχες και Δημάρχους να είναι ουσιαστικά διακοσμητικά στοιχεία. ΚΑΙ να υποχρεώνονται, να ενδίδουν σε πιέσεις διάφορες... διαφόρων, ακόμη και σε εκβιαστικά διλλήματα  που θα τους θέτουν προκειμένου να διοικήσουν. Ο αρμόδιος Υπουργός και η Κυβέρνηση βεβαίως έχει εντελώς διαφορετική άποψη και φιλοσοφία για το συγκεκριμένο ζήτημα και όπως φαίνεται είναι αποφασισμένος για την καθιέρωση της ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ και στην Αυτοδιοίκηση.  

Σύμφωνα με όσα είπε ο Υπουργός:

- Καθιερώνεται ως εκλογικό σύστημα και για τους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης η απλή αναλογική για το σύνολο των εδρών των οικείων Συμβουλίων.

• Η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών αποσυνδέεται από το χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών.

• Κατηγορίες κωλυμάτων εκλογιμότητας – όπως η γενική απαγόρευση να θέσουν υποψηφιότητα όλοι όσοι έχουν οποιαδήποτε σχέση εργασίας με το Δημόσιο, ακόμα και ορισμένου χρόνου (λ.χ. δίμηνη, πεντάμηνη κ.λπ. σύμβαση εργασίας) – οι οποίες περιορίζουν υπέρμετρα σε σύγκριση με τον επιδιωκόμενο σκοπό το δημοκρατικό δικαίωμα συμμετοχής στα τοπικά δημόσια πράγματα, εξορθολογίζονται.

• Διευκολύνεται η συμμετοχή μικρών παρατάξεων, ομάδων πολιτών και τοπικών κινημάτων, καθώς η ανάδειξη των οργάνων των Κοινοτήτων (Συμβούλια) αποσυνδέεται από την ανάδειξη του κεντρικού Δημοτικού Συμβουλίου, με την έννοια ότι ένας συνδυασμός μπορεί να κατέλθει και αυτοτελώς σε μία μόνο Κοινότητα και, αντίστροφα, ένας συνδυασμός υποψηφίων για το κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο δεν απαιτείται να καταρτίζει ψηφοδέλτιο και για τις Κοινότητες.

• Εισάγεται η εκλογή με ενιαίο (όχι δηλαδή παραταξιακό) ψηφοδέλτιο των μονομελών οργάνων-εκπροσώπων των πολύ μικρών Κοινοτήτων.

• Η συγκρότηση όλων των συλλογικών οργάνων των Δήμων και των Περιφερειών αντιστοιχίζεται στην αναλογική συγκρότηση των οικείων Συμβουλίων. Όπως είναι λογικό, το σύστημα της απλής αναλογικής, ως βασικός μηχανισμός εκδημοκρατισμού, διαχέεται στο σύνολο της οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ.

• Σημαντικό μέρος των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και, δευτερευόντως, της Οικονομικής Επιτροπής, στο βαθμό που μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματικά σε χαμηλότερο επίπεδο, μεταβιβάζεται στις Κοινότητες.

• Ενισχύονται και θεσμοποιούνται οι διαδικασίες προκαταρκτικής διαβούλευσης, πριν την εισαγωγή και ψήφιση σημαντικών θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαμόρφωση συναινέσεων.

• Θεσμοθετείται η διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, όχι μόνο μετά από πρωτοβουλία των οργάνων του Δήμου, αλλά και κατόπιν λαϊκής πρωτοβουλίας.

• Ο θεσμός του δημοψηφίσματος επεκτείνεται και σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας, ενώ ταυτόχρονα διευρύνονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να διεξαχθεί έγκυρα τοπικό δημοψήφισμα, ακόμα και για θέματα που δεν ανάγονται στη με τη στενή έννοια αρμοδιότητα των ΟΤΑ, ώστε να είναι δυνατή η διεξαγωγή (συμβουλευτικού υποχρεωτικά στην περίπτωση αυτή) δημοψηφίσματος για κάθε θέμα τοπικού ενδιαφέροντος. Για ειδικότερα δε, ζητήματα προβλέπεται απλοποίηση της διαδικασίας διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων, με ταυτόχρονη αποσύνδεση του θεσμού από τη βούληση της κεντρικής εξουσίας και ενδυνάμωση του κοινωνικού ελέγχου.

Η εξαγγελία του Υπουργού προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των αυτοδιοικητικών αλλά και την αποχώρηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνης, ο οποίος από τις πρώτες θέσεις που βρίσκονταν και απευθυνόμενος στον Υπουργό είπε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτά τα δεδομένα.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών στην ομιλία του, παρουσίασε το έργο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι δήμοι αντιμετωπίστηκαν με ίσους όρους και αντικειμενικό τρόπο.

Αναγνώρισε ότι οι περικοπές πόρων των τελευταίων ετών, που φτάνουν στο 60% είναι πολύ μεγάλες και δεν θα πρέπει να αποτελέσουν τετελεσμένο για την αυτοδιοίκηση. Η δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι περικοπές του 2017 θα ήταν οι τελευταίες αποτυπώνονται στον προυπολογισμό του νέου έτους, όπου οι ΚΑΠ είναι αυξημένοι κατά 5%.

Ο κ. Σκουρλέτης παρουσίασε τα δύο νέα προγράμματα που θα τεθούν σε εφαρμογή μέσα στη νέα χρονιά και παρέχουν την δυνατότητα στους δήμους να υλοποιήσουν μεγάλα και σημαντικά έργα υποδομών.

Στο συνέδριο μάλλον βάθυνε ακόμη περισσότερο το ρήγμα ανάμεσα στην ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, καθώς ο κ. Πατούλης εξαπέλυσε και πάλι ολομέτωπη επίθεση εναντίον των Περιφερειαρχών.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, απάντησε ουσιαστικά με έμμεσο τρόπο, παρουσιάζοντας μία πλήρη κι αναλυτική εικόνα για τα έργα που υλοποιούνται στην Ήπειρο χάρη στην αγαστή συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «εμείς δεν έχουμε παρκαρισμένους πόρους ούτε ανεξέλεγκτες πηγές εσόδων».

Με το γάντι απάντησε στον κ. Πατούλη και ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Παναγιώτης Αγοραστός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εμείς δεν φτιάξαμε ερωτηματολόγια για την τοπική αυτοδιοίκηση (το έχει κάνει η ΚΕΔΕ πριν το συνέδριο) αλλά και αν συνέβαινε κάτι τέτοιο δεν θα υπήρχε ποτέ ερώτημα περί κατάργησης των δήμων.

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, έφτασε το μεσημέρι στα Γιάννινα ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος χαιρετίζοντας τις εργασίες υποσχέθηκε ότι το κόμμα του μόλις γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει το νόμο της απλής αναλογικής.

Στα Γιάννινα και ο Πρόεδρος της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην Κυβέρνηση, ενώ χαιρέτισαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων με αποτέλεσμα να κλείσει έτσι το πρώτο μέρος του συνεδρίου.

Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια