ΑΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΟΥ “ΤΡΕΧΕΙ” - ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ

ΑΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΟΥ “ΤΡΕΧΕΙ” - ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ.

ΤΗΝ δυνατότητα και ευκαιρία σε μικρούς Δήμους και ειδικότερα παραθαλάσσιους και παρόχθιους να θωρακιστούν περιβαλλοντικά – οικολογικά κυρίως από αστικά λύματα, με την κατασκευή ειδικών μονάδων προστασίας ακόμη και μικρών μονάδων βιολογικών καθαρισμών, δίνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου μέσω του Π.Ε.Π. 2014-2020.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μια σημαντική εξέλιξη που αφορά Δήμους και Τοπικές Κοινότητες και της Θεσπρωτίας και μάλιστα χωρίς τους πληθυσμιακούς περιορισμούς που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

ΑΦΟΥ ακόμη και Τοπικές Κοινότητες με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, αν αποδεδειγμένα τα «παραγόμενα» από αυτές αστικά λύματα  ρυπαίνουν επικίνδυνα θαλάσσια ύδατα ή ποταμούς, μπορούν να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα αυτό για κατασκευή ακόμη και βιολογικών καθαρισμών.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ παραδείγματα για τη δική μας περιοχή είναι η Πέρδικα και η Πλαταριά του Δήμου Ηγουμενίτσας καθώς και η Σαγιάδα του Δήμου Φιλιάτων.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ στη συνέχεια η σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας.

ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ   ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ Ε.Π. «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020»

ΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ

Με μια νέα πρόκληση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020»  συνολικής δημόσιας δαπάνης 15 εκ. ευρώ, η Περιφέρεια Ηπείρου, επιδιώκει να θωρακίσει το περιβάλλον και ιδιαίτερα ευαίσθητους υδάτινους αποδέκτες και την παράκτια ζώνη από αστικά λύματα.

Η σχετική πρόσκληση, με τίτλο «Επενδύσεις στη διαχείριση λυμάτων στην Περιφέρεια Ηπείρου», υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και αφορά τους Δήμους και τις Δημόσιες Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης.

Συγκεκριμένα με την πρόσκληση θα χρηματοδοτηθούν οι δικαιούχοι για την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων ολοκλήρωσης των υποδομών συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων (ΕΕΛ) στους οικισμούς Γ’ προτεραιότητας ( 2.000 - 15.000 ισοδύναμο πληθυσμό), και την κάλυψη οικισμών που δεν εμπίπτουν στις προτεραιότητες της Οδηγίας 91/271, αλλά παρόλα αυτά επιβαρύνουν σημαντικά ευαίσθητους υδάτινους αποδέκτες της Περιφέρειας, καθώς και την παράκτια ζώνη.

Ειδικότερα δύνανται να χρηματοδοτηθούν:

- Έργα δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων (εσωτερικά και εξωτερικά δίκτυα), εφόσον διασφαλίζεται η επεξεργασία και διάθεση των λυμάτων.

- Έργα εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων (ΕΕΛ).

Οι προτάσεις μπορούν να υποβληθούν από 13/11/2019 έως 14/01/2020 (και ώρα 14:00).

Περαιτέρω πληροφορίες για το Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020, το σύστημα διαχείρισης, το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των πράξεων, τους κανόνες επιλεξιμότητας των δαπανών των πράξεων, καθώς και οποιαδήποτε πληροφορία για την υποβολή των προτάσεων βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.peproe.gr. Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να απευθύνονται επίσης στην κ. Σοφία Τσιτουρίδου, τηλέφωνο 2651 3 60512.

Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια