ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ-ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ-ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ,ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΜΑΜΟΥΘ!ΝΤΡΟΠΗ...ΣΕ ΦΙΛΙΑΤΕΣ & ΚΑΦΕΝΕΔΑΚΙ ΣΤΗ ΡΑΒΕΝΗ-ΕΠΕΛΑΣΗ ¨ΡΑΜΠΟ¨ ΣΤΑ ΠΕΘΑΜΕΝΑ ΜΟΥΡΓΚΑΝΟΧΩΡΙΑ

ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ-ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ-ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ,ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΜΑΜΟΥΘ!ΝΤΡΟΠΗ...ΣΕ ΦΙΛΙΑΤΕΣ & ΚΑΦΕΝΕΔΑΚΙ ΣΤΗ ΡΑΒΕΝΗ-ΕΠΕΛΑΣΗ ¨ΡΑΜΠΟ¨ ΣΤΑ ΠΕΘΑΜΕΝΑ ΜΟΥΡΓΚΑΝΟΧΩΡΙΑ.

ΝΤΟΥ… που; ΣΕ καφενεδάκι λίγων τετραγωνικών και ειδικότερα στο πρώην κοινοτικό κατάστημα της ΡΑΒΕΝΗΣΦΙΛΙΑΤΩΝ, το οποίο έχει εκμισθώσει από τον Δήμο και το λειτουργεί μόνιμα κάτοικος του χωριού, έκανε προσφάτως μεσούντος δηλαδή του θέρους, ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΕΛΕΓΧΩΝ του Ι.Κ.Α.!

ΕΛΕΓΧΟΣ ο οποίος, πραγματοποιήθηκε την 01:00 ώρα, δηλαδή μετά τα μεσάνυχτα, στο μοναδικό ΜΑΓΑΖΑΚΙ αυτού του παρακαλάμιου, απομονωμένου χωριού του Δήμου Φιλιατών.

ΤΟ οποίο, όπως και τα άλλα, το σύνολο σχεδόν των χωριών της Μουργκάνας, κατοικείται από ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, φθίνοντας πληθυσμιακά και νομοτελειακά σε λίγα χρόνια, με γεννήσεις ΜΗΔΕΝ και μόνο θανάτους, θα υπάρχει στον χάρτη ως ακατοίκητη περιοχή πλέον.

ΑΥΤΟ το χωριό, όπως και άλλα του ερημωμένου Βόρειου Τμήματος του Δήμου Φιλιατών, το Καλοκαίρι και ιδιαίτερα τον Αύγουστο «ζωντανεύει» για λίγες ημέρες, με την άφιξη κυρίως των απόδημων κατοίκων του, εσωτερικού και εξωτερικού, που το επισκέπτονται.

ΤΟ μαγαζάκι όμως αυτό, το οποίο τέθηκε στο στόχαστρο των ελεγκτών… «ΡΑΜΠΟ» λειτουργεί όλο το χρόνο ως καφενείο, καλύπτοντας συγχρόνως και άλλες ανάγκες των λιγοστών κατοίκων, ηλικιωμένων στην πλειοψηφία τους, με προβλήματα υγείας, που εξυπηρετούνται από αυτό ποικιλοτρόπως.

ΑΥΤΟ το… «GRANDE»!! μαγαζάκι λοιπόν, επέλεξαν μεταξύ άλλων δύο (2) της πόλης(;), ο Θεός να την κάνει πλέον των Φιλιατών που και αυτή «πνέει τα λοίσθια» και μαραζώνει πληθυσμιακά, να ελέγξουν οι προς τούτο οριζόμενοι ελεγκτές του Ι.Κ.Α.

ΓΙΑ να διαπιστώσουν σε αυτά σειρά παραβάσεων και να επιβάλλουν εξοντωτικά πρόστιμα ΕΙΚΟΣΙ ΧΙΛΙΑΔΩΝ (20.000) και πλέον χιλιάδων ευρώ περ.

ΜΕ τους ιδιοκτήτες τους, μαγαζάτορες, λέμε τώρα, να έχουν περιέλθει σε απόγνωση και απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο αφού αδυνατούν να καταβάλλουν τα πρόστιμα αυτά και νομοτελειακά θα υποχρεωθούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους αλλά και για την έρημη «πόλη» των Φιλιατών, κυρίως όμως της απομονωμένης, παραμεθόριας ΡΑΒΕΝΗΣ.

ΝΑ διευκρινίσουμε, ότι προσωπικά δεν αμφισβητούμε ότι όντως από τον έλεγχο προέκυψαν παραβάσεις. ΣΥΝΕΠΩΣ σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, καλώς και νομίμως επεβλήθησαν τα πρόστιμα.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ όμως που προκύπτει και είναι κυρίως πολιτικό, γιατί οι ελεγκτές είτε του Ι.Κ.Α. είτε οποιασδήποτε άλλης έχουσας το δικαίωμα ελέγχου Υπηρεσίας, εντολές άνωθεν εφαρμόζουν, είναι αν αυτοί οι έλεγχοι στα συγκεκριμένα μαγαζιά και χωριά, έπρεπε να γίνουν.

ΑΝ θεωρούν οι έχοντες την πολιτική ευθύνη των Υπηρεσιών αυτών, ότι κλιμάκιο ελεγκτών καλώς εξαντλεί τον χρόνο που έχει στη διάθεσή του, για να ελέγξει καφενεδάκια σε απομονωμένα και με ελάχιστους κατοίκους χωριά!

ΟΤΑΝ η Πολιτεία, υποτίθεται ότι θέλει αυτά να ΞΑΝΑ-ΖΩΝΤΑΝΕΨΟΥΝ, να ανακοπεί το ρεύμα της Αστυφιλίας και να υπάρξει παλιννόστηση το δυνατό περισσότερων από τους κατοίκους τους, που τα έχουν εγκαταλείψει, για να επιβιώσουν σε Αστικά κέντρα.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών που ενημερώθηκε για τους ελέγχους αυτούς και τα εξοντωτικά πρόστιμα που επεβλήθησαν, θεωρούμε κατ’ αρχάς τον ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.

ΘΕΩΡΟΥΜΕ αδιανόητη και προκλητική αυτού του είδους την εφαρμοζόμενη ελεγκτική πολιτική από το Ι.Κ.Α. αλλά ενδεχομένως και από άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είτε έχουν πραγματοποιηθεί είτε προτίθενται να πραγματοποιήσουν προσεχώς.

ΘΕΩΡΟΥΜΕ εξοντωτικό το πρόστιμο αυτό σε ένα καφενεδάκι χωριού της Μουργκάνας, που για να το εισπράξει όχι ως κέρδος αλλά ως τζίρο, μπορεί να θέλει κάποια χρόνια…

ΟΠΟΙΕΣ και να ήταν οι παραβάσεις και ειδικότερα αν αυτό απασχολούσε εποχικά και για να κυριολεκτούμε για διάστημα ολίγων ημερών ανασφάλιστο εργαζόμενο, αφού για λίγες ημέρες στο αποκορύφωμα του Καλοκαιριού τον χρειάζονταν, γι’ αυτές είτε δεν κάνεις κανένα έλεγχο ακόμη και αν εν γνώσει σου υφίστανται είτε κάνεις αλλά τις αγνοείς.

ΚΑΙ βεβαίως αυτό δεν συνιστά από μέρους μας προτροπή στην παρανομία ή συγκάλυψη αυτής, αλλά μια ρεαλιστική προσέγγιση των δεδομένων.

ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, να ελέγξουν ΤΟΠΙΚΑ την εφαρμογή των νόμων. ΑΝ όντως στοχεύουν και επιδιώκουν με τους ελέγχους τους, στην πάταξη της φοροδιαφυγής, της αδήλωτης εργασίας κ.λ.π., υπάρχουν στην περιοχή, τέτοιοι προορισμοί τουριστικοί με χιλιάδες επισκεπτών και ΙΔΟΥ ΠΕΔΙΟΝ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟΝ, που επιβάλλεται να γίνουν αυτοί (οι έλεγχοι) δηλαδή και να επιβάλλονται πρόστιμα για ανάλογες παραβάσεις, που να είναι όντως ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ.

ΕΙΝΑΙ ξευτίλα όμως, ανάλογοι έλεγχοι να πραγματοποιούνται σε χωριουδάκια όπως η Ραβενή. ΝΤΡΟΠΗ!

ΓΙΑ το ζήτημα, το οποίοι επιμένουμε έχει πρωτίστως πολιτική χροιά, καλείται να τοποθετηθεί και ο τοπικός κυβερνητικός βουλευτής ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ. ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ο ίδιος μέσω των αρμόδιων Υπηρεσιών, αφ’ ενός για να ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ τα εξοντωτικά αυτά πρόστιμα και αφετέρου να σταματήσουν τέτοιοι έλεγχοι σε χωριουδάκια του νομού με κατοίκους ελάχιστα γεροντάκια.

ΕΚΤΟΣ αν η κυβέρνηση ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ θεωρεί ότι θα… πατάξει το «ΤΕΡΑΣ» της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, με τέτοιους ελέγχους σε τέτοιες περιοχές, που το μόνο που επιτυγχάνουν, είναι να την εκθέτουν στα μάτια των συμπολιτών.

Σ.Σ.

ΕΠΙ τη ευκαιρία. ΜΕ το τέλος της θερινής περιόδου ας δώσουν οι επικεφαλής των ντόπιων ελεγκτικών μηχανισμών (Α.Α.Δ.Ε. – Ι.Κ.Α. – Σ.Ε.Π.Ε.) κ.λ.π., στοιχεία ελέγχων κυρίως παραθαλάσσιων – τουριστικών προορισμών – θερέτρων της περιοχής μηδέ της Ηγουμενίτσας εξαιρούμενης και βεβαίως να διαπιστώνεται από κάθε συμπολίτη τι προκύπτει από αυτούς (τους ελέγχους).

Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια