ΝΑΡΚΕΣ, ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΕΣ, ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ... 111 ΥΠΟΠΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΉΠΕΙΡΟ! ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΣΑΜΑΝΤΑ

ΝΑΡΚΕΣ, ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΕΣ, ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ... 111 ΥΠΟΠΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΉΠΕΙΡΟ! ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΣΑΜΑΝΤΑ.

Ούτε ένα, ούτε δύο.. Εκατόν έντεκα ύποπτα σημεία έχει "χαρτογραφήσει" ο ελληνικός στρατός στην Ήπειρο, τα οποία θεωρούνται ύποπτα για την ύπαρξη ναρκών, χειροβομβίδων και πολεμικού υλικού. Τα περισσότερα αυτά βρίσκονται στις περιοχές του Γράμμου και του Τσαμαντά. Απομεινάρια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αλλά κυρίως του εμφυλίου που ακολούθησε. Μία από τις περιοχές όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα είναι αυτή του Αμαράντου, γεγονός που είχε καταδειχθεί και κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές των προηγούμενων ετών.

Ο απολογισμός δράσης και ο προγραμματισμός εργασιών έρευνας και εκκαθάρισης έγινε στην ετήσια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννινα, μεταξύ των τοπικών αρχών, φορέων της Περιφέρειας Ηπείρου και εκπροσώπων του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά το τρέχον έτος υλοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες εργασίες έρευνας – εκκαθάρισης σε ποσοστό 100%.

Συγκεκριμένα, ερευνήθηκαν 181.000 τ.μ. και καταστράφηκαν 64 νάρκες, 164 βλήματα και 37 χειροβομβίδες διαφόρων τύπων.

Σχετικά με τον προγραμματισμό του επόμενου έτους, πραγματοποιήθηκε η προτεραιοποίηση των αναγκών των τοπικών αρχών και φορέων, όσον αφορά στην εκκαθάριση Υπόπτων Χώρων (Υ/Χ) από τα εκρηκτικά κατάλοιπα πολέμου.

Παράλληλα το Τάγμα έχει συνάψει σύμβαση με την Repsoil και πραγματοποιεί τις απαραίτητες έρευνες σε ύποπτα σημεία της Ηπείρου, πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα της εταιρίας για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

 

 

 

Πηγη: EPIRUSPOST.GR

Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια