ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΟ τ. ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ - ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ “ΜΑΤΙ”

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΟ τ. ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ - ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ “ΜΑΤΙ”.

 «Είχα δεχτεί τεράστιες πιέσεις και απειλές για να συμπεριλάβω στο σχέδιο και τους δασικούς θύλακες, μεταξύ των οποίων και της περιοχής στο Μάτι κάτι που προφανώς δεν έκανα».

 «Δυστυχώς το κράτος είναι ‘λαδωμένο’, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες δυστυχώς. Εγώ το 1992, εάν είχα υποχωρήσει και είχα βάλει τη γραμμή λίγο πιο εκεί για να εντάξω κάποια ‘φιλέτα’, θα ήμουν τώρα με περιουσία. Αυτό γινόταν, θα πάρεις οικόπεδο και θα μοσχοπουλήσεις, βάλε τη γραμμή πιο εκεί, αυτές ήταν οι πιέσεις. Το έχω δεχτεί επανειλημμένα αυτό»

 

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ-ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΣΤΑ ΣΥΒΟΤΑ

ΒΙΛΕΣ  ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ... ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΥΜΑ - ΠΛΩΤΕΣ ΕΞΕΔΡΕΣ Κ.Λ.Π

κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ - ΕΠΤΑ (7) ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΝ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΟΝΤΑΙ

 

ΚΑΝΕΙΣ - ΚΑΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΕΠΕΛΗΦΘΗ...

 

ΗΤΑΝ Σεπτέμβριος του 2011, πριν επτά (7) χρόνια δηλαδή, όταν μετά από σειρά αποκαλυπτικών και τεκμηριωμένων δημοσιευμάτων μας, «δεμένων» και με φωτογραφικό υλικό, αφού ως γνωστόν «ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ» (κατά τη σοφή Κινέζικη παροιμία), για ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, «βαπτίσεις» με… ειδικές-συνοπτικές διαδικασίες ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ σε οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα κ.λπ στα ΣΥΒΟΤΑ.

ΓΙΑ να δεχτούμε λίγες ημέρες μετά, τηλεφώνημα από την τότε ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ. Η οποία ενημερωθείσα για όσα αποκαλυπτικά δημοσιεύαμε, μας ζήτησε κάποιες επιπλέον  διευκρινίσεις, τις οποίες και παρείχαμε. ΚΑΙ μας ενημέρωσε, πως τις αμέσως προσεχείς ημέρες, προτίθεται να επισκεφθεί αυτοπροσώπως την περιοχή, επικεφαλής κλιμακίου ειδικών εμπειρογνωμόνων και μηχανικών. ΤΟ οποίο (κλιμάκιο), θα πραγματοποιούσε αυτοψία βάσει των δημοσιευμάτων μας και αναλόγως θα έκανε τις σχετικές εισηγήσεις, για τη λήψη ή μη ανάλογων αποφάσεων, από τις καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες. ΟΠΕΡ και εγένετο.

ΗΛΘΕ η τότε κ. ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ στην περιοχή, επισκέφθηκε τα Σύβοτα με το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων και συναντηθήκαμε όταν ολοκληρώθηκε η αυτοψία. ΓΙΑ να δηλώσει στον γράφοντα: «ΤΕΤΟΙΟ όργιο αυθαίρετων και κραυγαλέων παρανομιών, δεν έχω καταγράψει στην πολυετή μου καριέρα ως Δημόσιος λειτουργός αρχικά και ως πολιτικό πρόσωπο σήμερα». ΚΑΝΟΝΤΑΣ λόγο μεταξύ άλλων, για… περίεργους αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων και οικοδόμηση σε αυτές. ΓΙΑ κατάφωρη παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας όσον αφορά τον ΑΙΓΙΑΛΟ και την ΠΑΡΑΛΙΑ σε σχέση με την απόσταση από αυτόν, ΒΙΛΩΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ που απαθανάτισε και αυτή, αφού είχαμε ήδη… προηγηθεί εμείς. ΚΑΙ δήλωσε αποχωρώντας από την περιοχή μας ότι: «ΠΡΩΤΟ της μέλημα με το που θα φτάσει στο Υπουργείο, θα είναι η εφαρμογή του Νόμου προς όλους χωρίς διακρίσεις, ακόμη και αν χρειαστεί να μπούνε ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ και να γκρεμιστούν κτήρια στην περιοχή. ΚΑΙ πως θα δώσει εντολή, για την διενέργεια προανάκρισης, προκειμένου να καταλογιστούν τυχόν ευθύνες σε Πολιτικούς αλλά και Υπηρεσιακούς παράγοντες της περιοχής μας, πάντα».

ΤΑΔΕ έφη αναχωρήσασα εκ της Θεσπρωτίας, η άρτι αφιχθείσα εις αυτήν εκ του Κλεινού Άστεως των Αθηνών, ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ του Υπουργείου Περιβάλλοντος. ΝΑ υπενθυμίσουμε, ότι τότε Κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ του Γεωργίου του και… «ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΙΝΟΥ ή ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ» αποκαλούμενου ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

ΤΗΣ οποίας Κυβέρνησης, πολιτική επιλογή ήταν η τοποθέτηση της κ. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ, σε αυτή την ευαίσθητη και… ευάλωτη γενικώς θέση. ΚΑΙ ενώ λοιπόν εμείς αναμέναμε να αρχίσει το «ΞΗΛΩΜΑ» των όποιων ΠΑΡΑΝΟΜΙΩΝ και ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΩΝ στο «Κράτος των Συβότων» με την… «ΠΛΩΤΗ ΕΞΕΔΡΑ» την ξεχάσαμε αυτή, ξέρετε τι έγινε ένα (1) περ. μήνα μετά την επίσκεψη της εδώ; ΠΑΥΘΗΚΕ των καθηκόντων της, κοινώς «ΚΑΡΑΤΟΜΗΘΗΚΕ» η τότε ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, αντικατασταθείσα από άλλο, Πασοκικό προφανώς στέλεχος!! Η ΟΠΟΙΑ, προς τιμή της και μετά την «καρατόμηση» της, επικοινώνησε εκ νέου μαζί μας για να μας ενημερώσει ότι: «ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ τον διάδοχο της στο Υπουργείο, για όσες ΚΡΑΥΓΑΛΕΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ προέκυψαν από την ΑΥΤΟΨΙΑ στην εν λόγω περιοχή, διευκρινίζοντας μας συγχρόνως πως: ΔΕΝ είναι βέβαιη ότι θα αλλάξει κάτι»!!

ΚΑΙ πράγματι τόσα χρόνια μετά, με τις Κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις που ακολούθησαν μέχρι σήμερα, δεν άλλαξε τίποτε!

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ όμως σήμερα, γι’ αυτό επανερχόμαστε και εμείς, η κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ, τ. ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και τα θύματα που θρηνήσαμε στην Αττική, κυρίως στην περιοχή «ΜΑΤΙ» όπου… «βγάζουν ΜΑΤΙ» οι αυθαίρετες δομήσεις, η οικοδόμηση δασικών εκτάσεων, η έλλειψη ρυμοτομίας, οι ελλείψεις σε σχέδια εκκένωσης οικισμών, οι καταλήψεις αιγιαλού και παραλίας εκεί όπως και στη δική μας περιοχή από αυθαίρετες κατασκευές κ.λπ και τι δηλώνει σε συνέντευξη της στον REAL FM; ΔΙΑΒΑΣΤΕ απομαγνητοφωνημένο το πλήρες κείμενο της δήλωσης της και ας εξάγουμε όλοι τα συμπεράσματα μας.

Δυστυχώς το κράτος είναι ‘λαδωμένο’, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες δυστυχώς. Εγώ το 1992, εάν είχα υποχωρήσει και είχα βάλει τη γραμμή λίγο πιο εκεί για να εντάξω κάποια ‘φιλέτα’, θα ήμουν τώρα με περιουσία. Αυτό γινόταν, θα πάρεις οικόπεδο και θα μοσχοπουλήσεις, βάλε τη γραμμή πιο εκεί, αυτές ήταν οι πιέσεις. Το έχω δεχτεί επανειλημμένα αυτό. (έχει δεχθεί να υποθέσουμε πιέσεις και για τη δική μας περιοχή;) Έκανα το γενικό πολεοδομικό Κηφισιάς, αντίστοιχες οι πιέσεις. Κάποιοι κρατούσαν Θερμοπύλες, κάποιοι δεν το έκαναν, κάποιοι άρχισαν να ξεχειλώνουν τα πράγματα και μετά άρχισαν οι νόμοι να ξεχειλώνουν, παράθυρα και πόρτες για να μπορεί ο καθένας το αυθαίρετο του να το νομιμοποιήσει. Αυτό γίνεται συνέχεια, ποτέ δεν υπήρξε πολιτική βούληση. Ποτέ δεν θα υπάρξει όσο το σύστημα στηρίζεται στην ψηφοθηρία.” τόνισε η Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος (να διευκρινιστεί ότι η κ. Καραβασίλη για λίγους μήνες θητεύσασα ως ειδική γραμματέας περιβάλλοντος, εργάζεται ως Αρχιτέκτων- Πολεοδόμος, Δημόσια Υπάλληλος της Περιφέρειας Αττικής), αναφερόμενη στην εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Νέας Μάκρης, στον οποίο ανήκει διοικητικά και η πληγείσα περιοχή στο Μάτι» ΚΑΙ συνεχίζει: “Ο ΔΗΜΟΣ της Νέας Μάκρης ήταν ένας από αυτούς τους Δήμους που είχε ανάπτυξη από την εποχή του 80 – 90 και έπρεπε να μπουν κανόνες. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός και η νομοθεσία, έδιναν ακριβώς αυτά που πρέπει να προβλέψει κανείς προκειμένου να εξασφαλίσει βιώσιμους οικισμούς, ασφαλείς οικισμούς. Ολοκληρώθηκε το γενικό πολεοδομικό περίπου το 1992, από εμένα την ίδια, σε μία περιοχή που το 80% ήταν δασική, που σημαίνει ότι βάσει της νομοθεσίας δεν μπορούσαν να μπουν στο σχέδιο. Ένας από αυτούς ήταν και η περιοχή στο Μάτι, στα όρια δηλαδή με τον Δήμο Ραφήνας”. ΓΙΑ να καταλήξει λέγοντας: «Αυτή η περιοχή δεν μπήκε ποτέ στο σχέδιο, παρά το γεγονός ότι μετά το 1992 ακολούθησαν και πολεοδομικές μελέτες, έγιναν αρκετές τροποποιήσεις στον σχεδιασμό, με στόχο να μπει στο σχέδιο και το υπόλοιπο κομμάτι. Με πιέσεις μεγάλων που είχαν συμφέροντα πάνω στη γη. Εγώ είχα δεχτεί ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ για να βάλω στο σχέδιο κάτι, που θα έπεφτε έτσι και αλλιώς από το ΣτΕ το οποίο ήταν ο τελικός νομοθέτης. Το Μάτι ανήκει στον Δήμο Νέας Μάκρης, που σημαίνει ότι αυτό το κομμάτι δεν μπορούσε ποτέ να μπει στο σχέδιο. Ήταν στο γενικό πολεοδομικό ως προστατευόμενη περιοχή, δασική έκταση. Από το 2006 – 2008 άρχισαν ξανά οι πιέσεις, σε μία περιοχή που είχε ήδη οικοδομηθεί πάρα πολύ έντονα με τα γνωστά αυθαίρετα. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ η οικοδόμηση είχε φτάσει μέχρι την παραλία, έχοντας κλείσει είτε με κατοικίες είτε με κέντρα είτε με ξενοδοχεία την παραλία σε όλο το μήκος. Στην περιοχή, στο Μάτι που έγινε η τραγωδία, από ότι φαίνεται δεν υπήρχε καμία διέξοδος προς την παραλία γιατί είχαν γίνει μάντρες» σημείωσε χαρακτηριστικά η ΠΡΩΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ.

ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ λοιπόν εμείς, με αφορμή αυτές τις δηλώσεις, αν νομιμοποιούνται ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ τα οποία Κυβέρνησαν έτη και έτη από το 1990 όπως καταγγέλλει η κ. Καραβασίλη ότι ΔΕΧΟΤΑΝ ΠΙΕΣΕΙΣ και αναφέρεται σε «ΛΑΔΩΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ», να κουνούν επιτιμητικά το δάχτυλο σήμερα, κάνοντας τους τιμητές στη σημερινή Κυβέρνηση.

ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ συγχρόνως, γιατί η σημερινή, Αριστερή κατά δήλωση της Κυβέρνηση, τέσσερα (4) περ. χρόνια στην εξουσία, δεν έκανε αυτό που σήμερα… δηλώνουν Υπουργοί της (βλέπε ΣΠΡΙΤΖΗΣ-ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ κ.λπ) ότι έπρεπε να γίνει. ΝΑ «ΜΠΟΥΝ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ» δηλαδή και να γκρεμιστούν αυθαίρετες οικοδομές. ΝΑ έχει ήδη στείλει στον ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ παρανομήσαντες, «ΛΑΔΩΘΕΝΤΕΣ» κατά την κ. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ Δημόσιους Λειτουργούς, μηχανικούς, πολεοδόμους, Δασάρχες κ.λπ καθώς και πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία θα προέκυπταν πολιτικές, ποινικές ή και από τις… δύο, ευθύνες. ΤΙ έκανε μέχρι σήμερα; ΤΙΠΟΤΕ! ΓΙΑ να θρηνούμε για μια ακόμη φορά ως ΕΠΙΜΗΘΕΙΣ πάνω στις στάχτες που μυρίζουν… ΠΤΩΜΑΙΝΗ!

ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ αν ακόμη και σήμερα, μετά τις καταστροφικές και για τη δική μας περιοχή πυρκαγιές του 2007, που τις προκάλεσε «Ο… ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΝΕΜΟΣ» κατά την εκτίμηση του τότε αρμόδιου Υπουργού ΠΟΛΥΔΩΡΑ, που και αυτός, όπως ο ΤΣΙΠΡΑΣ σήμερα έκανε τότε λόγο για… ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ ΑΠΕΙΛΗ, έχουν ληφθεί τα μέτρα εκείνα προκειμένου να μη βιώσουμε και εμείς, ανάλογο ΠΥΡΙΝΟ ΕΦΙΑΛΤΗ. ΑΝ π.χ εκδηλωθεί ανάλογου μεγέθους πυρκαγιά ας υποθέσουμε στα ΣΥΒΟΤΑ, την ΠΕΡΔΙΚΑ, την ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ αλλά και στους ΦΙΛΙΑΤΕΣ ή και σε συγκεκριμένους οικισμούς της Ηγουμενίτσας, καθώς και σε παραμεθόρια ή επιμεθόρια χωριά μας, είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε;

ΥΠΑΡΧΟΥΝ σχέδια εκκένωσης των οικισμών, υπάρχει ρυμοτομία και ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΔΡΟΜΟΙ παντού που να οδηγούν σε διαφυγή; ΑΥΤΑ και όχι μόνο, αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν…

 

ΟΣΟΝ αφορά το «ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΒΟΤΩΝ» και τις ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ - ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ – ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ – ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ – ΒΙΛΕΣ ΧΤΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΥΜΑ και… ΧΤΙΣΜΕΝΕΣ ΠΛΩΤΕΣ ΕΞΕΔΡΕΣ, αν είναι δυνατό, ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, που ακόμη και σήμερα επτά (7) χρόνια μετά τους ελέγχους της τότε ΕΙΔΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ εξακολουθεί αυτό να υφίσταται, αναδημοσιεύουμε το τότε πρωτοσέλιδο, αποκαλυπτικό και τεκμηριωμένο σχετικό δημοσίευμα μας, για να θέσουμε για μια ακόμη φορά προ των ευθυνών τους, ΟΛΟΥΣ τους τοπικούς αρμόδιους εμπλεκόμενους. ΚΑΙ αν Ο ΜΗ ΓΕΝΟΙΤΟ συμβεί κάτι ανάλογο όπως στην Αττική τότε να νομιμοποιούμαστε, να τους εγκαλούμε, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. ΚΑΙ φυσικά πλέον τον λόγο έχει ο κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ στον οποίο και απευθυνόμαστε… 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ για την καλύτερη... εμπέδωση του προβλήματος και των κραυγαλέων παρανομιών στο «ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΒΟΤΩΝ» όπως αυτές διαπιστώθηκαν και κατεγράφησαν το 2011 από την τότε ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ, κατά την επίσκεψη εκεί επικεφαλής κλιμακίου εμπειρογνωμόνων, η οποία, ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, υπεδείκνυε στις αρμόδιες τοπικές αρχές, τι έπρεπε να κάνουν για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την εφαρμοργή του Νόμου. Στο ρεπορτάζ που αναδημοσιεύουμε, αναφέρονται συγκεκριμένα το τι... έμμελε γενέσθαι που ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ. ΚΑΙ σήμερα, μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική, καλούμε την εισαγγελική πλέον αρχή να παρέμβει και για να μη θρηνήσουμε ενδεχομένως στο μέλλον θύματα και εμείς, αλλά και για να διαπιστωθεί ΠΟΙΟΙ Τοπικοί Υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες παρανόμησαν, για να δημιουργηθεί αυτό το καθεστώς άναρχης αλλά και... προσοδοφόρας για ορισμένους, δόμησης στα Σύβοτα.

 

(Ακολουθεί το πλήρες αναδημοσιευόμενο σχετικό ρεπορτάζ της «ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ» τον Σεπτέμβριο του 2011)

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το… ξήλωμα του «Πουλόβερ» στις αυθαίρετες κατασκευές των Συβότων παρά την προκλητική αδιαφορία και… δυσφορία, εμπλεκόμενων τοπικών αρχών να συνδράμουν το έργο της Ειδικής Γραμματέως του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτας Καραβασίλη, όπως η ίδια δηλώνει στη «ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ» αλλά και όπως προκύπτει από την ακολουθούμενη τόσους μήνες τώρα στάση και συμπεριφορά τους όσον αφορά το ζήτημα αυτό. Από τις δηλώσεις της προκύπτουν τα εξής: Η Υπηρεσία του Υπουργείου, επελήφθη της υποθέσεως μετά από καταγγελίες που έγιναν σε αυτή, κατά του τότε Δήμου Συβότων, της Διεύθυνσης Δασών Θεσπρωτίας και της αρμόδιας Πολεοδομικής Υπηρεσίας για ΑΔΡΑΝΕΙΑ, ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ή και ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ σχετικά με: ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ – ΕΚΧΕΡΣΩΣΕΙΣ - ΔΟΜΗΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ και ΑΙΓΙΑΛΟΥ και ΠΑΡΑΛΙΑΣ!

Να σημειωθεί ότι οι καταγγελίες αυτές είχαν προηγηθεί στις αρμόδιες, τοπικές Υπηρεσίες και τους πολιτικούς προϊσταμένους τους, χωρίς όμως να… «ιδρώσει» το αυτί κανενός! Μετά από τις καταγγελίες αυτές η Ειδική Γραμματεία ξεκίνησε τη διαδικασία Ελέγχου όπως από το νόμο προβλέπεται, αποστέλλοντας την 19η Οκτωβρίου 2010 (πριν ένα περίπου χρόνο) το με Α.Π. 1725 έγγραφο της προς ΟΛΕΣ τις αρμόδιες, εμπλεκόμενες, τοπικές Υπηρεσίες τις οποίες ΚΑΛΟΥΣΕ να επιληφθούν άμεσα και να προχωρήσει ο έλεγχος σε βάθος και προς όλους ανεξαρτήτως ενώ η τότε Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου, καλούνταν να συντονίσει το έργο και να μεριμνήσει για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

 

 

Τι έγινε μέχρι σήμερα, ένα περίπου χρόνο μετά; ΤΙΠΟΤΕ ή σχεδόν τίποτε από τις αρμόδιες τοπικές Υπηρεσίες, την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και νυν Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας. ΚΑΜΜΙΑ τοπική Υπηρεσία δεν προχώρησε μέχρι σήμερα σε ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΑΞΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ, δηλώνει η κ. Ειδική Γραμματέας ούτε πριν τη δική μας παρέμβαση αν και υπήρχαν καταγγελίες αλλά το σημαντικότερο ούτε μετά και μέχρι σήμερα. Όσον αφορά ορισμένα, επιβληθέντα από τον Δήμο Ηγουμενίτσας πρόστιμα, δηλώνει… άγνοια αφού δεν έχουν μέχρις στιγμής κοινοποιηθεί στην Υπηρεσία της…

ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ… ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ

ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ

Μετά την εντολή που έλαβαν οι αρμόδιες, τοπικές Υπηρεσίες, (Δήμος Συβότων και Πολεοδομία) να διευκολύνουν την Ειδική Γραμματεία στο έργο της, με την αποστολή των σχετικών φακέλων προς αξιολόγηση, αυτοί αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τις θέσεις «ΜΠΕΛΛΑ ΒΡΑΚΑ» και «ΚΑΡΒΟΥΝΟ» και πράγματι εστάλησαν αλλά… «γυμνοί»! Αφού οι Υπηρεσίες αυτές ΔΕΝ ΑΠΕΣΤΕΙΛΑΝ ως όφειλαν τις ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΕΚΧΕΡΣΩΣΗΣ των ΕΠΙΜΑΧΩΝ-ΕΝΔΙΚΩΝ ΚΛΗΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ, οι οποίες όμως… μνημονεύονται (οι πράξεις εκχέρσωσης) σε όλες τις ως άνω πράξεις χαρακτηρισμού!! Τα συμπεράσματα όλων μας…

 

ΤΙ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ

Από τους μέχρι στιγμής ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από την Ειδική Γραμματεία Περιβάλλοντος, όσον αφορά ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ και ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ κατασκευές στα Σύβοτα, προέκυψαν τα εξής:

√ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ

√ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ

√ ΔΟΜΗΣΗ ΕΝΤΟΣ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ   ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΖΩΝΗΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

√ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ (ΑΠΟ) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ

√ ΠΛΗΡΗΣ «ΑΔΡΑΝΕΙΑ» ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ: «ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ»!!

 

ΠΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΕΙ

 Το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί από την Ειδική Γραμματεία Περιβάλλοντος, σχετικό πόρισμα τεκμηριωμένο, το οποίο θα διαβιβαστεί στον κ. Εισαγγελέα για διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων όλων των εμπλεκόμενων και στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για καταλογισμό ευθυνών δημόσιων λειτουργών και Υπηρεσιών.

 Έχει αποσταλεί έγγραφη εντολή προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και τις αρμόδιες Υπηρεσίες της για την άμεση έναρξη της διαδικασίας καταγραφής όλων των ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ και ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ στην περιοχή για να αρχίσει όπου απαιτείται η διαδικασία ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ τους.

 Δόθηκε εντολή για: ΑΜΕΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ τυχόν τελεσίδικων ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ και επίσης να ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ευθύνες στις αρμόδιες, Υπηρεσίες…

 

ΔΕΝ ΤΟΥΣ «ΚΑΛΥΠΤΕΙ»

Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ

 

 

Η Ειδική Γραμματέας Περιβάλλοντος, διευκρινίζει επίσης πως «Ο προσφάτως ψηφισθείς νέος νόμος περί τακτοποιήσεως αυθαιρέτων κτισμάτων, δεν ισχύει και δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στα αυθαίρετα των Συβότων αφού εξαιρεί σαφώς τα υφιστάμενα σε ΠΑΡΑΛΙΕΣ-ΑΙΓΙΑΛΟΥΣ-ΔΑΣΙΚΕΣ και ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ενώ κατηγορηματικά και απόλυτα δηλώνει πως: «ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΤΩΝ ΣΥΒΟΤΩΝ είτε είναι ιδιοκτησίες ΜΕΓΑΛΟΣΧΗΜΟΝΩΝ είτε οποιουδήποτε πολίτη ΘΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΟΥΝ και θα ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ»!

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ:

Με ποιό σκεπτικό και πού… στηριζόμενοι οι διευθυντές του Δασαρχείου και της Πολεοδομίας τηρούσαν… αιδήμονα(;) σιγήν και δεν εφάρμοζαν τον νόμο στα Σύβοτα, πάρα το γεγονός ότι γινόταν δέκτες καταγγελιών πριν επέμβει το Υπουργείο και το προκλητικότερο, εξακολουθούσαν να τηρούν την ίδια… προκλητική στάση και μετά από αυτή;

Οι τότε πολιτικοί  προϊστάμενοι, ο πρώην Νομάρχης

κ. Βασίλης Γιόγιακας της Πολεοδομίας και οι πρώην διορισμένοι Περιφερειάρχες, της Διεύθυνσης Δασών, δεν είχαν ακούσει… τίποτε, δεν γνώριζαν, δεν ήξεραν;

Γιατί αδιαφορούσαν, ανέχονταν ή… υπέθαλπαν ενδεχομένως αυτό το καθεστώς σκανδαλωδών παρανομιών;

√ Πώς είναι δυνατόν ο αξιότιμος κ. Δασάρχης, Κέρβερος… κατά τα άλλα και άτεγκτος στην εφαρμογή της Δασικής Νομοθεσίας, να χαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις των Συβότων ως …χορτολιβαδικές, ακόμη και ευρισκόμενες στον αιγιαλό και την παραλία και σήμερα να τις… «κοσμούν» αυθαίρετα οικήματα;

√ Ποιά«γεωργική αποκατάσταση», ποιών πολιτών έγινε στην περιοχή με… εκχερσώσεις για τις οποίες οι κ.κ. αρμόδιοι των τοπικών Υπηρεσιών επικαλούνται λόγους… εθνικής οικονομίας, για έχουν ανεγερθεί σήμερα στις εκτάσεις αυτές, πολυτελή ξενοδοχεία;

ΠΟΙΟΙ- ΠΟΙΟΥΣ…  ΚΟΡΟΪΔΕΥΑΝ;

Επί τη ευκαιρία: Διευθυντές ή υπάλληλοι των εμπλεκόμενων αρμόδιων τοπικών Υπηρεσιών και πολιτικοί προϊστάμενοι τους, έχουν αγοράσει εκτάσεις στα Σύβοτα και αν ναι, με ποιές διαδικασία και  πόσο… νόμιμες είναι αυτές; Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και θα απαντηθούν είτε θέλουν είτε όχι ορισμένοι όσο και αν ενοχλούνται ή δυσφορούν.

Γιατί επί τέλους πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος από όλους και για όλους.

Γιατί δεν μπορεί να υπάρχουν πολίτες Α’ και Β΄ κατηγορίας, «πονηροί» και… αφελείς(;) ή νομιμόφρονες και οι πρώτοι να αυθαιρετούν, να παρανομούν και να πλουτίζουν, όση οικονομική επιφάνεια και αν έχουν, όποιες και αν είναι οι σχέσεις τους με την εκάστοτε εξουσία και τους ισχυρούς του συστήματος.

Η Ειδική Γραμματέας Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη μας έπεισε από την συνομιλία που είχαμε μαζί της, από τις μέχρι σήμερα ενέργειες και πρωτοβουλίες της και από τα στοιχεία που μας παραχώρησε και αποδεικνύονται αυτές πως είναι ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ να εφαρμόσει το νόμο να ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ την τάξη και να θέσει ΤΕΛΟΣ σε αυτές τις προκλητικές, άναρχες και αυθαίρετες ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ και ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ των Συβότων. Θα την… αφήσουν; Οψόμεθα!

 

Εμείς πάντως δεν παίρνουμε… εντολές από ΚΑΝΕΝΑ και θα είμαστε εδώ…

Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια