ΕΦΙΑΛΤΗΣ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ-ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΩΝ 58%

ΕΦΙΑΛΤΗΣ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ-ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΩΝ 58% .

Η Ήπειρος αποτελεί μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.. Το χαρακτηριστικό αυτό την ακολουθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια. Και μία μικρή ανάκαμψη που είχε καταγραφεί διακόπηκε βίαια στα χρόνια των μνημονιακών μέτρων. Τώρα καταγράφει ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ. Κατέχει μία από τις θέσεις μεταξύ των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας. Ο συνδυασμός φτώχειας κι ανεργίας αποτυπώνει μία ζοφερή πραγματικότητα και προσγειώνει όσους νομίζουν ότι η ανάπτυξη κάνει... παρέλαση.

Τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία δεν μπορεί παρά να προκαλούν έντονο προβληματισμό. Η Ήπειρος παίρνει... χάλκινο μετάλλιο μεταξύ των Περιφερειών της Ευρώπης με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.
Σε χειρότερη θέση βρίσκεται η Δυτική Μακεδονία η οποία έχει την πρωτιά με ανεργία που φτάνει στο 29,1% βάση των στοιχείων του 2017. Ακολουθεί η Δυτική Ελλάδα με 26,3 και η Ήπειρος με 24,8%.
Μεταξύ των 275 περιφερειών της ΕΕ, οι 56 είχαν ποσοστό ανεργίας 3,8% ή λιγότερο, που είναι το μισό του μέσου ποσοστού της ΕΕ (7,6%). Σε αυτές περιλαμβάνονται 21 γερμανικές περιφέρειες, 13 βρετανικές, επτά τσέχικες, τρεις ουγγρικές και τρεις αυστριακές.
Από την άλλη πλευρά, 31 περιφέρειες είχαν ποσοστό ανεργίας τουλάχιστον 15,2%, διπλάσιο από αυτό της ΕΕ. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι 13 ελληνικές περιφέρειες, εννιά ισπανικές, πέντε γαλλικές και τέσσερις ιταλικές.
Όσον αφορά στο ποσοστό ανεργίας των νέων ηλικίας 15-24 ετών, τρεις ελληνικές περιφέρειες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα της ΕΕ: Το Βόρειο Αιγαίο (58,2%), η Ήπειρος (58%) και η Δυτική Μακεδονία (55%).
«Πρωταθλήτριες» είναι οι ελληνικές περιφέρειες και στη μακροχρόνια ανεργία – στο ποσοστό δηλαδή των ανέργων που δεν έχουν εργασθεί για 12 ή περισσότερους μήνες - καθώς έξι φιγουράρουν στην πρώτη δεκάδα της ΕΕ: Η Αττική (77,3%), η Θεσσαλία (77,2%), η Δυτική Ελλάδα (74,7%), η Ήπειρος (74,6%), η Στερεά Ελλάδα (74,2%) και η Πελοπόννησος (73,1%).

Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια