“ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ” - ΥΠΑΡΧΕΙ; ΠΑΣΧΑ ΠΙΣΤΩΝ-ΦΤΩΧΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ

“ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ” - ΥΠΑΡΧΕΙ; ΠΑΣΧΑ ΠΙΣΤΩΝ-ΦΤΩΧΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ.

ΠΕΡΑΣΕ και αυτό, το ένατο αν κάνουμε σωστούς υπολογισμούς ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΠΑΣΧΑ που εβραϊστί σημαίνει ΠΕΡΑΣΜΑ-ΔΙΑΒΑΣΗ.

ΠΕΡΑΣΕ και το Πάσχα αυτό, χωρίς δυστυχώς για μια ακόμη φορά να επιτευχθεί σε επίπεδο κοινωνίας και οικονομίας το πολυπόθητο… ΠΕΡΑΣΜΑ και ΔΙΑΒΑΣΗ από την πολυδιάστατη κρίση που σοβεί χρόνια τώρα και έχει αποδομήσει την κοινωνία, στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ και  παραγωγική ανάπτυξη.

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ του Χριστού, γιορτάστηκε για μια ακόμη φορά από πιστούς και λιγότερο έως καθόλου πιστούς που τρέφουν όμως ελπίδες, ότι επί τέλους ΘΑ ΑΝΑΣΤΗΘΕΙ και η «ΘΑΝΟΥΣΑ» προ ετών κοινωνία. ΜΕ αυτές, τις ελπίδες τους δηλαδή, προς το παρόν να αποδεικνύονται φρούδες!

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ, η έγερση δηλαδή εκ των κάτω προς τα άνω της κοινωνίας, της οικονομίας, του απογοητευμένου, ταλαιπωρημένου και σε αδιέξοδο ευρισκόμενου Έλληνα πολίτη και συμπολίτη όχι στο… επέκεινα  αλλά στο σήμερα, στην επί γης ζωή μας, πότε επι τέλους θα έλθει;

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΜΕ και το Πάσχα αυτό, συμπολίτες να βρίσκονται σε απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο, το οποίο οικονομικό αδιέξοδο προκαλούσε σε αυτούς ΝΤΟΜΙΝΟ… αδιεξόδων.

ΚΑΤΑΓΡΑΨΑΜΕ πρωτοφανή αριθμό για τα πληθυσμιακά δεδομένα της περιοχής μας συμπολιτών, να περιμένουν στην ουρά, στα Κοινωνικά Παντοπωλεία των Δήμων και της Μητρόπολης προκειμένου να προμηθευτούν ΔΩΡΕΑΝ από αυτά, ακόμα και είδη στοιχειώδους επιβίωσης! ΜΕ τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας αντί να κάνει εγκαίνια κάποιου άλλου έργου, σημεία των καιρών δυστυχώς, να εγκαινιάζει με την έναρξη της Μ. Εβδομάδας, τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου. ΤΟ Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο, που ευτυχώς λειτουργούν και αυτά και ανακουφίζουν αρκετούς. ΕΙΔΑΜΕ πρόσωπα συμπολιτών «συννεφιασμένα» και αγέλαστα, προβληματισμένα και ανήσυχα ακόμα και αυτές τις γιορταστικές ημέρες. ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ απογοητευμένων αλλά και οργισμένων συγχρόνως, για τη σημερινή κατάσταση. ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ που μέχρι χθες διασφάλιζαν μέσω της εργασίας τους ή της επιχείρησής τους ένα ευπρεπές επίπεδο διαβίωσης γι’ αυτούς και τις οικογένειες τους και σήμερα, διαπιστώνουν καθημερινά και περισσότερο ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε και στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.

«ΖΗΣΑΜΕ» οι περισσότεροι από εμάς που γνωρίζουν στο εγγύς ή ευρύτερο περιβάλλον τους άνεργους κυρίως μακροχρόνιους, μαζί με αυτούς το δράμα που βιώνουν οι άνθρωποι αυτοί, πρωτίστως οι μεγάλης ηλικίας, με οικογενειακές υποχρεώσεις. ΑΝΘΡΩΠΟΙ που βρέθηκαν εν μια νυκτί στο «δρόμο» στην κυριολεξία. ΑΦΟΥ οι επιχειρήσεις που μέχρι χθές εργάζονταν έβαλαν «ΛΟΥΚΕΤΟ» ή υποχρεώθηκαν οι ίδιοι να βάλουν «ΛΟΥΚΕΤΟ» ένεκα κρίσης στις δικές τους επιχειρήσεις.

ΜΑΖΙ με αυτούς και πλήθος νέων παιδιών με πολλά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, τα οποία «κοσμούν» τους τοίχους των δωματίων τους χωρίς να τους «ΑΝΟΙΓΟΥΝ» καμία πόρτα για εργασία. ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ ζήσαμε, βιώσαμε καταγράψαμε, διαπιστώσαμε πως η πλειοψηφία των συμπολιτών όλων των ηλικιών και το ΠΑΣΧΑ αυτό, ουσιαστικά για τους λόγους που  προαναφέρουμε δεν έκαναν ΠΑΣΧΑ. ΥΠΗΡΞΑΝ βεβαίως και ορισμένοι που έχουν ακόμη την οικονομική δυνατότητα για διασκέδαση, Πασχαλινές διακοπές κ.λπ. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ της οποίας έκαναν χρήση τις ημέρες αυτές, με αποτέλεσμα σε όσους δεν εμβαθύνουν στην κοινωνιολογική προσέγγιση και ερμηνεία των γεγονότων, να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι τελικά δεν… είναι όλα μαύρα!

ΑΝ λοιπόν, ως δείκτης ευημερίας μιας κοινωνίας, θεωρείται και αξιολογείται το να «γεμίσουν» π.χ τα μαγαζιά της Ηγουμενίτσας και των άλλων πόλεων του νομού για ένα – δύο βράδια. ΧΩΡΙΣ σημειωτέον να λαμβάνεται υπόψη και η κατανάλωση που γίνεται σήμερα σε αυτά, συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια, η οποία κατά δήλωση των ιδιοκτητών των μαγαζιών, έχει μειωθεί θεαματικά. ΑΝ θεωρείται ευμάρεια και… ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ το ότι κάποιοι συμπολίτες, ψώνισαν ρούχα ή λαμπάδες στα βαφτιστήρια τους, τότε… ναι έχουμε ευμάρεια!

ΑΥΤΗ όμως είναι η εικονική πραγματικότητα. Η άλλη, η ρεαλιστική και όχι η ουτοπική και «κατασκευασμένη», αυτή που βιώνει επίπονα και επώδυνα η πλειοψηφία των συμπολιτών, είναι δυστυχώς ή προαναγραφόμενη.

ΚΑΙ επειδή ορισμένοι πολιτικοί – πολιτικάντηδες, διαλέγετε και παίρνετε, για να δικαιολογήσουν την κρίση ή να καλλιεργήσουν τεχνητή αισιοδοξία, ότι δήθεν ανακάμπτουμε, μειώνεται θεαματικά ή ανεργία και οσονούπω θα περάσει και από εδώ το… «ΤΡΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» επικαλούμενοι προς τούτο αριθμούς, τους υπενθυμίζουμε τη γνωστή ρήση του Γέρου της Δημοκρατίας αείμνηστου Γεώργιου Παπανδρέου. ΟΤΙ δηλαδή ενίοτε «ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ ΑΛΛΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ»!

ΚΑΙ για να είμαστε αντικειμενικοί, οι προβληματισμοί μας αυτοί καθώς και η «μεταφερόμενη» στο χαρτί αγανάκτηση, απόγνωση και θυμός μεγάλου αριθμού συμπολιτών, δεν αφορά ούτε «ακουμπά» μόνο τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και όσες προηγήθηκαν στο παρελθόν, ΠΡΑΣΙΝΕΣ και ΜΠΛΕ. ΓΙΑΤΙ ασφαλώς κανείς δεν πιστεύει ότι η κρίση προέκυψε σήμερα και μάλιστα από πολιτικό-κομματική… ΠΑΡΘΕΝΟΓΕΝΕΣΗ.

 

ΤΟ πρόβλημα όμως για τους περισσότερους από εμάς είναι ότι δεν ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ούτε εμπιστευόμαστε πλέον ΚΑΝΕΝΑ κόμμα. ΔΕΝ πιστεύουμε ότι υπάρχει λύση και διέξοδος στο αδιέξοδο που μας έχουν οδηγήσει. ΚΑΙ μαζί με τον Πρύτανη της σύγχρονης Ελληνικής Λογοτεχνίας αείμνηστο ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ αναρωτιόμαστε «ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ»!! ΥΠΑΡΧΕΙ όμως;

Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια