Στους αγροτικούς δρόμους της Ευρώπης τα μισά θανατηφόρα τροχαία-Στη 3η κατηγορία η Ελλάδα

Στους αγροτικούς δρόμους της Ευρώπης τα μισά θανατηφόρα τροχαία-Στη 3η κατηγορία η Ελλάδα.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα νούμερα δεν επιτρέπου πανηγυρισμούς καθώς μιλάμε για τον ξεκληρισμό μιας πόλης κάθε χρόνο (25.300 ήταν τα θανατηφόρα τροχαία το 2017), όμως μία ανάλυση τους βοηθά στην κατανόηση και στον εντοπισμό του προβλήματος.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πως μόνο το 8% των ατυχημάτων συμβαίνει σε αυτοκινητόδρομους και αυτό λόγω του υψηλού δείκτη οδικής ασφάλειας (ανισόπεδοι κόμβοι, στηθαία ασφαλείας, ασφαλέστερο οδόστρωμα κλπ).

Αντίθετα το πρόβλημα εντοπίζεται στις αγροτικές περιοχές όπου συμβαίνει το 55% των ατυχημάτων, δηλαδή περισσότερα από τα μισά. Περίπου το 1/3 των ατυχημάτων, με 37% συμβαίνει σε αστικές περιοχές.

Τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές με την αστυνόμευση και την μείωση των ορίων ταχύτητας, όμως αυτό που προβληματίζει είναι με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο στις αγροτικές περιοχές, όπου ως φαίνεται η αραιή κίνηση, το μεγάλο δίκτυο τέτοιων δρόμων και η έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης δείχνει να είναι η κύρια αιτία αυτής της δυσάρεστης πρωτιάς.

Σε επίπεδο χωρών, η χώρα μας παρότι βελτιώθηκε στατιστικά, εντούτοις παραμένει στην 3η κατηγορία (από τέσσερις) των χωρών στην κατάταξη θανάτων από τροχαία.

Συγκεκριμένα είναι στην κατηγορία 61-80 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους μαζί με Κροατία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία και Λετονία.

Τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν οι Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Σουηδία, Φιλανδία, Δανία και Ολλανδία.

Αντίθετα στον ..πάτο της σχετικής κατάταξης παραμένουν σταθερά οι γειτονικές Ρουμανία και Βουλγαρία με το οδικό δίκτυο να χαρακτηρίζεται ανεπαρκές.

πηγή:http://www.ypodomes.com

 

Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια