Η ΛΙΤΑΝΕΙΑ-Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΜΑΣ- Η ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ... ΔΕΣΠΟΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Η ΛΙΤΑΝΕΙΑ-Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΜΑΣ- Η ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ... ΔΕΣΠΟΤΟΦΥΛΑΚΕΣ.

ΓΙΑ δεύτερη χρονιά φέτος την παραμονή της 25ης Μαρτίου, μετά το πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό, στον εορτάζοντα καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Ηγουμενίτσας, η καθιερωμένη για δεκαετίες πολλές λιτάνευση της Ιεράς εικόνας της πολιούχου της πόλης, πραγματοποιήθηκε… λειψή. ΧΩΡΙΣ  να διέλθει αυτή από την παραλιακή λεωφόρο και ακολούθως την οδό Κύπρου, με κατάληξη την είσοδο του Ναού, όπου και γίνεται η απόλυση. ΓΙΑ δεύτερη χρονιά, ήταν εμφανείς οι λόγοι που την περιόρισαν και έχουν να κάνουν με την απολύτως δικαιολογημένη αδυναμία λόγω ηλικίας, του σεπτού ποιμενάρχη μας κ. κ Τίτου να ανταποκριθεί.

ΟΠΩΣ άλλωστε εμφανής ήταν στην Εκκλησία η αδυναμία του και κατά τον Εσπερινό και κατά την Θ. Λειτουργία που χοροστάτησε.

ΕΙΠΑΜΕ απολύτως δικαιολογημένη και κατανοητή αυτή, για ένα ογδονταεπτάχρονο Επίσκοπο, που το αξίωμα τον υποχρεώνει να ανταποκρίνεται σε απαγορευτικά για την ηλικία του καθήκοντα.


ΕΜΦΑΝΗΣ επίσης ήταν στο Χριστεπώνυμο ποίμνιο του και αν θέλετε σε αυτούς που για διάφορους λόγους ή και λόγω ιδιότητα τους, παρατηρούν και «καταγράφουν» περισσότερο τα διαδραματιζόμενα, η προσπάθεια ορισμένων να τον «κρατήσουν» όρθιο.

ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ τις όποιες φυσικές αντοχές του, που νομοτελειακά και βιολογικά έχουν «πέσει». ΟΠΩΣ άλλωστε συμβαίνει  σε όλους τους ανθρώπους αυτής της ηλικίας, όπως θα συμβεί αναπόφευκτα και με όλους εμάς αν ο Θεός μας αξιώσει να ζητήσουμε μέχρι την ηλικία αυτή.

ΚΑΙ αν υποτεθεί ότι ο ίδιος ο Σεβασμιότατος επιμένει να χοροστατεί  σε μακράς διάρκειας ακολουθίες, λιτανείες κλπ, αυτοί που είναι δίπλα του και τον νοιάζονται, αναρωτιόμαστε. ΔΕΝ έπρεπε να ήταν εκείνοι που με κάθε τρόπο θα τον απέτρεπαν;

ΣΕ κάθε περίπτωση ότι και αν συμβαίνει στα άδυτα της Μητρόπολης μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι βέβαιο ότι κάποτε θα παύσουν τα άδυτα να είναι… άδυτα. ΚΑΙ τότε θα πέσει άπλετο φως για όλους και για όλα. ΓΙΑΤΙ για όλους, μοιραία όπως και για τον Επίσκοπο μας, έρχεται το πλήρωμα του χρόνου. ΠΟΥ όσο και αν θέλουν ο ίδιος ή άλλοι αντ’ αυτού  για τους δικούς τους λόγους, θα αδυνατεί πλέον καθημερινά και περισσότερο, να ανταποκρίνεται στα καθήκοντα του έστω και στοιχειωδώς. ΠΟΛΥ περισσότερο σε αυτά που απορρέουν από το με πολλές απαιτήσεις Επισκοπικό αξίωμα.

ΜΕΧΡΙ τότε όμως, είναι πραγματικά κρίμα για την υστεροφημία  του Δεσπότη μας, του μακροβιότερου Μητροπολίτη της Μητροπόλεως μας, του ποιμενάρχη μας για ΣΑΡΑΝΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ (44) χρόνια τώρα, να εκτίθεται έτσι, εκούσια ή κυρίως… ακούσια. ΑΣ αφήσουν τον Επίσκοπο που τους χειροτόνησε και ποικιλοτρόπως έχει ευεργετήσει δεκαετίες τώρα, όλοι αυτοί, κυρίως οι κληρικοί που «συγκροτούν» το περιβάλλον του, να ζήσει το γήρας με προσευχή, περισυλλογή και μετάνοια. ΕΙΝΑΙ αδιανόητο να επιμένουν ότι ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ με τον Δεσπότη. ΚΑΙ αν κάποιος τολμήσει και το αμφισβητήσει αυτό, αίφνης γίνεται «κόκκινο πανί» γι’ αυτούς και χαρακτηρίζεται ως… εχθρός της Εκκλησίας! ΕΠΕΙΔΗ  λοιπόν εμάς τουλάχιστον, ΚΑΝΕΙΣ από εσάς τους Ιερωμένους, απο πολλούς χαρακτηριζόμενους ως «επαγγελματίες χριστιανούς» δεν νομιμοποιείται να μας χαρακτηρίσει έτσι.

ΓΙΑΤΙ  δώσαμε εξ απαλών  ονύχων και δίνουμε μέχρι και σήμερα, απτές αποδείξεις της αγάπης μας προς την ΕΚΚΛΗΣΙΑ του  ΧΡΙΣΤΟΥ. ΤΟΝ οποίο προσπαθούμε τουλάχιστον να μη… «ΞΑΝΑ ΣΤΑΥΡΩΝΟΥΜΕ»! ΕΠΕΙΔΗ η γνωριμία και πνευματική μας σχέση με τον Μητροπολίτη μας αριθμεί όσα και τα χρόνια της διαποίμανσης από αυτόν της Μητροπόλεως  μας. ΚΑΙ επειδή σήμερα πρέπει να του θυμίσουμε εμείς ποίοι είμαστε για να μας θυμηθεί προκαλώντας μας αυτό θλίψη και προβληματισμό, προς το παρόν και σεβόμενοι το Άγιο Πάσχα και την Ανάσταση  του Σωτήρα Χριστού που έρχεται, περιοριζόμαστε προς το παρόν, να αναφωνήσουμε δημοσίως «ΩΣ ΕΔΩ». ΚΑΙ θα επανέλθουμε δριμύτεροι και αναλυτικότεροι για τα της Μητροπόλεως μας, κρυφά… άδυτα και εμφανή προσεχώς.   

Σ.Σ

ΑΛΗΘΕΙΑ, ο παριστάμενος στη λιτανεία Δήμαρχος της πόλης ως πρώτος πολίτης αυτής, γιατί δεν απαίτησε από το ιερατείο να γίνει κανονικά αυτή όπως το  έθιμο προβλέπει έστω και αν δεν συμμετείχε σε αυτή ο Μητροπολίτης; ΑΣ απαντήσει στις αντιδράσεις έντονες σε πολλές περιπτώσεις γι αυτό, θυμωμένων δημοτών…

 

 

 

Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια