ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ "ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ"-ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ "ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ"-ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ.

Το ψήφισμα της ΓΣ της ΠΣΕ την 1/4/2018 μετά από πρόταση της Ομοσπονδίας Καλαμά:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η Γενική Συνέλευση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας που συνήλθε την 1η Απριλίου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15 ΑΘήνα εκφράζει την αγωνία και την έντονη ανησυχία των τετρακοσίων πενήντα (450) και πλέον πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων (Αδελφοτήτων, Ομοσπονδιών και Συλλόγων) – και ως εκ τούτου εκατοντάδων χιλιάδων απόδημων συμπατριωτών μας- για τα πρωτοφανή τεκταινόμενα στην περιοχή της Ηπείρου, με τις
ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Εδώ και λίyους μήνες ξεκίνησαν στην περιοχή των Ιωαννίνων, και σε λίγο καιρό έρχεται η σειρά των εδαφικών εκτάσεων Άρτας και Πρέβεζας.
Το Ελληνικό Δημόσιο, με την σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Ηπείρου και των Δήμων Ζίτσας, Πωγωνίου και Σουλίου προς το παρόν, προσφέρει Δημόσιες και Δημοτικές Δασικές εκτάσεις εν λευκώ στην ανάδοχη εταιρεία, να εκτελέσει στην Ηπειρωτική ύπαιθρο με αποψίλωση κάθε πράσινου εμπόδιου με εκατοντάδες δοκιμαστικές γεωτρήσεις, προκειμένου να βρει το καλύτερο και αποδοτικότερο γι’  αυτήν κοίτασμα. Χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος, αν τηρούνται οι αναφερόμενεc στην ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων) περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.
Ο κίνδυνος για τις επιπτώσεις που θα έχει η περιοχή μας στα ιστορικά, θρησκευτικά μνημεία αλλά και στην χλωρίδα-πανίδα της είναι ορατός και δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με κανένα τρόπο.
Ήδη τουριστικοί πράκτορες του εξωτερικού αφαιρούν από το τουριστικό τους προϊόν την περιοχή μας.
Επιστήμονες κάθε ειδικότητας μας καθησυχάζουν για τους κινδύνους που διατρέχουμε από σεισμούς, εκρήξεις, μόλυνση του αέρα που αναπνέει καθε ζώντας οργανισμός χωρίς βέβαια να τους αποκλείουν.
Η ίδια η ΣΜΠΕ αναφέρει την ύπαρξη ή και δημιουργία κινδύνων αστοχίας.
Η περιοχή της Ηπείρου δεν μπορεί να yίνει πειραματόζωο των κάθε λογής αρπακτικών εταιρειών που μόνο σκοπό έχουν το δικό τους κέρδος χωρίς να υπολογίζουν την καταστροφή της περιοχής.
Ο καθένας έχει αναφαίρετο δικαίωμα να είναι υπέρ ή κατά της έρευνας-εξόρυξης του προσφορότερου για την ανάδοχο εταιρεία κοιτάσματος, αναλαμβάνοντας βέβαια και την ευθύνη της yνώμης και της ψήφου του. Το μόνο που δεν δικαιούται κανείς αυτή τη στιγμή είναι να λέει ότι διατηρεί επιφυλάξεις. Το συναίσθημα της επιφύλαξης αντικειμενικά μας οδηγεί στην άρνηση να δοκιμάσουμε κάτι που θα είναι επιζήμιο για την πατρίδα μας, για την υγεία μας και εν κατακλείδι στην ανάπτυξη και προκοπή του τόπου μας.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, βάζοντας όλα τα παραπάνω στο ζύγι της ευθύνης για την Ήπειρο και όλους τους Ηπειρώτες εκφράζει την αντίθεσή της στα πειράματα των όποιων κερδοσκόπων.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ- ΕΞ0ΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

 

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΗΠΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια