ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ.

¨ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΚΤΑΦΗ-ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΤΟΥΣ¨

Μετά από 77 ολόκληρα χρόνια, παρά τις αντιδράσεις ακραίων εθνικιστών στη γειτονική χώρα (κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού η προγραμματισμένη κινητοποίηση ήταν ισχνή) και με τη διακριτική παρακολούθηση της αστυνομίας,  άρχισε το πρωί της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου, η εκταφή των Ελλήνων στρατιωτών στο έπος του '40! Στη θέση Ντραγκόντι, μεταξύ Τεπελενίου και Κλεισούρας, τεχνικά συνεργεία με την επίβλεψη της διμερούς επιτροπής, καθώς και Ελλήνων  και Αλβανών εμπειρογνωμόνων, ξεκίνησαν να σκάβουν σε σημεία, όπου ενταφιάστηκαν εκατοντάδες Έλληνες στρατιώτες. Αξιοποιούν  παλαιούς, ιταλικούς κυρίως, χάρτες, αλλά και μαρτυρίες κάτοικων της περιοχής. Είναι αξιοσημείωτο ότι στους ιταλικούς στρατιωτικούς χάρτες, υπήρχαν καταγεγραμμένα και τα αυτοσχέδια νεκροταφεία, όπου οι Ιταλοί έθαβαν και τους Έλληνες νεκρούς στρατιώτες. Είναι συγκλονιστικό ότι σ' ένα από αυτά τα αυτοσχέδια νεκροταφεία, βρέθηκε το σύνθημα:  «Εχθροί στον πόλεμο, φίλοι στον θάνατο".  Οι συγγενείς των πεσόντων περιμένουν με λαχτάρα τη «δεύτερη ταφή» τους, επίσημη τούτη τη φορά. Οι εκσκαφές θα επεκταθούν στο ορεινό ανάγλυφο μέχρι και την Κορυτσά, όπου υπολογίζεται ότι είναι πρόχειρα θαμμένοι γύρω στους 6.800, από τους 8.000 Έλληνες, που σκοτώθηκαν μεταξύ του Νοεμβρίου του 1940 και του Απριλίου του 1941. Προβλέπεται ο ενταφιασμός τους στη συνέχεια στα δυο αναγνωρισμένα νεκροταφεία, στο χωριό Βουλιαράτες και την Κλεισούρα. Για πρώτη φορά η Ελλάδα έβαλε το θέμα της τύχης των νεκρών στρατιωτών το 1985. Το καθεστώς Χότζα, με έγγραφο του τότε πρωθυπουργού Αντίλ Τσαρτσάνι, έδωσε εντολή να γίνει έρευνα, αλλά το ζήτημα δεν προχώρησε.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΚΡΑΙΩΝ

 

Κλιμακώνονται στην Αλβανία οι αντιδράσεις ακραίων εθνικιστικών κύκλων, απένταντι στην εκταφή και ταυτοποίηση των οστών ελλήνων στρατιωτών, που έχασαν τη ζωή τους στο μέτωπο της Αλβανίας. Αναφέρουν ότι "ο στρατός της Ελλάδας ήταν κατοχικός και επομένως δεν υφίσταται λόγος εκταφής και λειτουργίας νεκροταφείων". 

 

Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια