ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΕΩΣ... ΥΠΟΠΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ τ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΕΩΣ... ΥΠΟΠΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ τ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ .

"ΛΟΥΚΕΤΟ" ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Τ.Ε.Ι. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ;

ΡΑΓΔΑΙΕΣ και καταιγιστικές   είναι οι εξελίξεις που επίκειται  στο χώρο της ΑΝΩΤΑΤΗΣ Εκπαίδευσης και ειδικότερα στην επικείμενη  ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ αυτού.

ΜΙΑ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ  που θα περιλαμβάνει το σύνολο των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αλλά και των Τ.Ε.Ι, των χαρακτηρισθέντων  ως Α.Τ.Ε.Ι  δηλαδή ως Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα στο παρελθόν, χωρίς ουσιαστικά ο χαρακτηρισμός  τους αυτός να ανταποκρίνεται στο επίπεδο της πραγματικά παρεχόμενης εκπαίδευσης από αυτά.

ΗΤΑΝ αν θέλετε μια πρωτοβουλία της τότε Κυβέρνησης, ενδίδοντας αυτή σε πιέσεις των Διοικήσεων των Τ.Ε.Ι ανά την χώρα, ουσιαστικά για να… «ΧΡΥΣΩΣΟΥΝ ΤΟ ΧΑΠΙ» σε αυτούς.  ΣΤΟ διδακτικό  προσωπικό  τους δηλαδή αλλά και στους τότε σπουδαστές, χαρακτηριζόμενους αυτούς εφεξής ως… φοιτητές. ΕΝΩ με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του σημερινού Υπουργού Παιδείας, οι μέχρι πρό τινος  εκλεγμένοι Πρόεδροι των Τ.Ε.Ι ανά Περιφέρεια, πλέον θα αποκαλούνται και αυτοί… Πρυτάνεις όπως και στα Πανεπιστήμια! ΘΕΣΜΟΘΕΤΟΝΤΑΣ συγχρόνως και τον θεσμό των Αντιπρυτάνεων κατά  Τ.Ε.Ι, έτσι ώστε να μη… υπολείπονται (;)  σε τίποτε υποτίθεται, από τα Α.Ε.Ι.

ΟΛΑ  αυτά βεβαίως είπαμε, είναι για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο. ΓΙΑΤΙ κατ’ αρχάς δεν καλύπτεται ο ενδιάμεσος χώρος μεταξύ Β/ θμιας Εκπαίδευσης και Α.Ε.Ι κάτι  που ίσχυε στο παρελθόν. ΕΣΤΩ και με την προβληματική σε πολλές περιπτώσεις και περιοχές λειτουργία Τμημάτων Τ.Ε.Ι.

ΤΑ οποία, η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σε αγαστή συνεργασία βεβαίως με τις μέχρι πρότινος διοικήσειςπροέδρους των Τ.Ε.Ι της χώρας και πλέον με τους νεοεκλεγέντες Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις αυτών στις εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας, ουσιαστικά καταργεί.

ΑΦΟΥ  είναι σχεδόν  έτοιμη να καταθέσει προς ψήφιση σχετικό νομοσχέδιο  περί «ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ» σε πανελλαδικό επίπεδο.

ΑΥΤΟ όμως που αφορά άμεσα εμάς, την δική μας περιοχή, την Ήπειρο γενικότερα και εν προκειμένω την Ηγουμενίτσα ειδικότερα είναι τι μέλλει γενέσθαι με το δικό μας, μοναδικό εναπομείναν εν λειτουργία  ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.

ΓΙΑΤΙ σύμφωνα με το προωθούμενο προς ψήφιση σχέδιο Νόμου,  το μέχρι σήμερα υφιστάμενο  Τ.Ε.Ι Ηπείρου, ουσιαστικά  ενοποιείται όσον αφορά την Εκπαίδευση και την Έρευνα με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. ΤΙ θα σημάνει πρακτικά αυτό; ΘΑ πρόκειται για μια ΕΝΙΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ για όλη  την  Ήπειρο με έδρα τα Ιωάννινα; ΚΑΙ θα διοικείται αυτή από ενιαία διοίκηση; ΑΝ ναι προς τι οι πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη Πρυτάνεως και Αντιπρυτάνεων στο Τ.Ε.Ι Ηπείρου;  ΑΝ όχι τότε γιατί είδους ενοποίηση μιλάμε; ΒΕΒΑΙΩΣ  μπορούμε   να γράψουμε πολλά και να αναφερθούμε αναλυτικά στις εμφανείς διαφορές  ακόμη και στους… μη μυημένους όσον αφορά το επίπεδο σπουδών, τις κτιριακές εγκαταστάσεις, την υλικοτεχνική υποδομή, το Δ.Ε.Π ( Διδακτικό Επιστημονικό προσωπικό)  των δύο (2) Ανώτατων πλέον;  Ιδρυμάτων της περιοχής και να συγκρίνουμε το επίπεδο  φοιτητών  του Τ.Ε.Ι  εισαχθέντων σε αυτό ακόμη και με βαθμό… ΤΡΙΑ (3) και με ΜΟΝΑΔΑ!! στο παρελθόν και αυτό των φοιτητών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου.

ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ όμως ότι άλλοι ειδικότεροι ημών, γνωρίζουν καλύτερα και τις διαφορές και την αναγκαιότητα να υπάρχει ο ενδιάμεσος εκπαιδευτικός χώρος - σύνδεσμος μεταξύ Λυκείου και Πανεπιστημίων που σήμερα αναρωτιόμαστε  ποιός θα τον καλύπτει αν προχωρήσει η ενοποίηση αυτή,  που μπορούν να απαντήσουν και να τοποθετηθούν δημόσια.

ΕΜΕΙΣ όμως σήμερα, με δεδομένες τις επικείμενες εξελίξεις και κυρίως με την επιστολή την οποία απευθύνει ο μέχρι χθες Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου  κ. Γλαβάς  προς τον Υπουργό Παιδείας, κοινοποιούμενη στον Πρωθυπουργό, στην Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης  και στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  με θέμα  «ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ» με Α.Π Π.Π/235 και με ημερομηνία αποστολής την   27/7/2017,  ΚΑΛΟΥΜΕ σε ΑΦΥΠΝΙΣΗ, ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ και ΑΜΕΣΗ ευαισθητοποίηση  και κινητοποίηση.

ΤΗΝ Δημοτική Αρχή του Δήμου Ηγουμενίτσας αλλά και όλους τους τοπικούς μαζικούς Φορείς, Σωματεία και απλούς πολίτες.

ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑΤΙ όπως προκύπτει από την εν λόγω  επιστολή  του απελθόντος  αξιότιμου κ. Προέδρου του Τ.Ε.Ι Ηπείρου,  με αυτή εμμέσως πλην σαφώς, σαφέστερα δεν γίνεται,  ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ  προτείνει, κεκαλυμμένα  βεβαίως για να τηρούμε και τα προσχήματα, την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ  εν όψη  του προς ψήφιση νομοσχεδίου για τον ΕΝΙΑΙΟ ΧΩΡΟ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ, των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας!

ΤΜΗΜΑΤΑ τα οποία  δεν αναφέρονται, ως μη υπάρχοντα καν στην εκτενή ΕΠΙΣΤΟΛΗΠΡΟΤΑΣΗ του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με διατυπωμένες σε αυτή προτάσεις  για την ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ του ΕΝΙΑΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ  ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ αναφέρονται και μάλιστα με  εγκωμιαστικό  τρόπο προβαλλόμενων των πλεονεκτημάτων αυτών και των οφελών που θα προκύψουν με την ένταξη τους στο εν λόγω εκπαιδευτικό εγχείρημα,  τα Τμήματα του Τ.Ε.Ι Άρτας και Ιωαννίνων.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ως επαρκώς στελεχωμένα σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υποδομές, πόρους και διοικητική στελέχωση. ΜΑΛΙΣΤΑ δε, προτείνεται η αξιοποίηση   τους, αλήθεια μόνο αυτών  κ. τέως Πρόεδρε; με την επισήμανση ότι στην περίπτωση αυτή «τα επιδιωκόμενα οφέλη θα είναι πολλαπλά τόσο για το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης  όσο και για την αναπτυξιακή πορεία της Ηπείρου»!

ΑΥΤΑ αναφέρει μεταξύ άλλων στην επίμαχη επιστολή του, ο μέχρι χθες Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι (το πλήρες κείμενο της οποίας δημοσιεύεται στη σελ 3).

ΕΜΕΙΣ επικοινωνήσαμε μετά την ανάγνωση της επιμελώς και με καθηγητές του Τμήματος του Τ.Ε.Ι Ηγουμενίτσας καθώς και με διοικητικά στελέχη αυτού, τα οποία επιβεβαιώνουν τους φόβους και τις ανησυχίες μας για επικείμενη ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ και αυτού, του ΕΝΟΣ (1) έστω εναπομείναντος Τμήματος στην περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΜΕ ως οφείλουμε την εν λόγω επιστολή και καλούμε όπως προαναφέρουμε τις αρμόδιες τοπικές Αρχές και Φορείς, με  μπροστάρη την ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ  Ηγουμενίτσας, τους δύο (2) Βουλευτές του Νομού κλπ, να λειτουργήσουν ως ΠΡΟΜΗΘΕΙΣ.  

ΓΙΑ να μη έλθει η ώρα που θα… «κλαίνε» υποτίθεται τότε με κροκοδείλια  όμως δάκρυα ως ΕΠΙΜΗΘΕΙΣ.

ΑΝ αιφνιδιαστικά ενημερωθούν  και ενημερωθούμε, ότι  ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ  για το Τ.Ε.Ι Ηγουμενίτσας. ΜΕ ότι αρνητικό  συνεπάγεται αυτό για την πόλη, την τοπική αγορά και οικονομία  πέραν  των όποιων άλλων παραμέτρων. Ο ΛΟΓΟΣ πλέον στους τοπικούς φορείς και παράγοντες.  

Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια