“ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ” - ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ... ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ( ; ) ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ... ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΖΕΙ Ο ΠΙΤΟΥΛΗΣ

“ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ” - ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ... ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ( ; ) ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ... ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΖΕΙ Ο ΠΙΤΟΥΛΗΣ.

ΔΟΘΗΚΕ προς διαβούλευση από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών το σχέδιο Νόμου με την κωδική ονομασία αυτή τη φορά «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ». ΤΟ οποίο ψηφιζόμενο μετά από δύο (2) περ. μήνες και γενόμενο Νόμος του Κράτους, θα αντικαταστήσει τον θνησιγενή πλέον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».

ΤΟΝ Νόμο δηλαδή που διέπει μέχρι σήμερα την οργάνωση, δομών, διοίκησης και λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού ήτοι των Αιρετών Περιφερειών και των Δήμων.

Ο οποίος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» υπενθυμίζουμε, υπήρξε νομοθετικό μόρφωμα πολιτικής πατρότητας του πάλαι ποτέ και αλήστου μνήμης Υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ του Γιωργάκη Παπανδρέου, τέως Δήμαρχου Πάρου ΡΑΓΚΟΥΣΗ.

ΠΟΥ ψηφίστηκε τότε, για να αντικαταστήσει τον όντως πρωτοποριακό και επαναστατικό θα τον χαρακτηρίζαμε για την εποχή του, Νόμο «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ», ο οποίος και έκανε τις μεγάλες τομές στην Αυτοδιοίκηση. ΜΕ την κατάργηση πλην ελαχίστων εξαιρέσεων για ειδικούς λόγους, των έξι χιλιάδων (6.000) και πλέον Κοινοτήτων που λειτουργούσαν(;) μέχρι τότε Πανελλαδικά, τις συνενώσεις αυτών και τη σύσταση των Δήμων που προέκυψαν από αυτές, των χαρακτηριζόμενων ως «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΩΝ». ΤΗΝ πατρότητα αυτού, του τότε ρηξικέλευθου, τολμηρού και ανατρεπτικού Νόμου που είχε φέρει τα πάνω-κάτω στην Αυτοδιοίκηση, διεκδικεί και με… ανάλυση πολιτικού DNA για τυχόν αμφισβητούντες, ο τότε βουλευτής Θεσπρωτίας και Υπουργός Εσωτερικών ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΚΤΟΤΕ, είκοσι (20) περ. και πλέον χρόνια τώρα, η Αυτοδιοίκηση είναι η τρίτη φορά που γίνεται για μια ακόμη φορά, ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ από τους σημερινούς αυτή τη φορά Κυβερνώντες, Αριστερούς κατά δήλωση τους.

ΟΙ οποίοι, με… μπροστάρη τον Υπουργό Εσωτερικών ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, επιχειρούν να κάνουν τομές σε αυτή, οι οποίες κατά την άποψη τους πάντα, θα είναι προς το συμφέρον και προς όφελος των Αιρετών Περιφερειών και των Δήμων. ΤΟΜΕΣ και ανατρεπτικές(;) νομοθετικές ρυθμίσεις τέτοιες, που ανατρέπουν άρδην το υφιστάμενο μέχρι σήμερα STATUS στην Αυτοδιοίκηση. ΜΕ… «πέτρα του σκανδάλου» πρωτίστως την καθιέρωση ως εκλογικού συστήματος την ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ αλλά και άλλες πλείστες όσες νομοθετικές ρυθμίσεις. ΟΙ οποίες ψηφιζόμενες και εφαρμοζόμενες, θα αναδιατάξουν απολύτως το σημερινό Αυτοδιοικητικό σκηνικό.

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ νομοθετικές, με τις οποίες διαφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των Αυτοδιοικητικών. ΔΙΑΦΩΝΕΙ κάθετα η ΕΝ.Π.Ε (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας) καθώς και η Κ.Ε.Δ.Ε (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), αλλά των Κυβερνώντων δεν… ιδρώνει, το αυτί. ΚΑΙ ο προς διαβούλευση διατεθείς χρόνος των δύο (2) και πλέον μηνών, δόθηκε έτσι «για την τιμή των όπλων» και για να τηρήσουν τα πολιτικά-κομματικά και κοινοβουλευτικά προσχήματα, με φραστικά κατά τα λοιπά πυροτεχνήματα.

ΜΕ αφορμή λοιπόν την όπως διαπιστώνεται απόφαση της Κυβέρνησης να ψηφίσει τελικά τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» ως έχει ή έστω με μικρές διορθωτικές παρεμβάσεις που όμως δεν θα αλλοιώνουν την βασική φιλοσοφία του, εμείς θα ασχοληθούμε σήμερα με μία από τις νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο υπο ψήφιση νομοσχέδιο και αφορά την Αυτοδιοίκηση Β΄ βαθμού, δηλαδή τις Αιρετές Περιφέρειες και ειδικότερα τους Αντιπεριφερειάρχες.

ΟΙ οποίοι ως γνωστόν, με τον μέχρι σήμερα ισχύοντα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟ» Νόμο, διοριζόταν από τον υποψήφιο Περιφερειάρχη μιας Περιφέρειας, της Ηπείρου εν προκειμένω, όταν κατάρτιζε τον συνδυασμό του, ως επικεφαλής των Υποψήφιων Περιφερειακών Συμβούλων της παράταξης του, ανά Π.Ε (Περιφερειακή Ενότητα). ΚΑΙ σε περίπτωση νίκης αυτού, τουσυνδυασμού δηλαδή, ήταν εξ ορισμού και… αδιαμφισβήτητος ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της Περιφερειακής Αρχής. ΣΥΝΕΠΙΚΟΥΡΟΥΜΕΝΟΣ στο έργο του, από τους χαρακτηριζόμενους μέχρι σήμερα ως ΘΕΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ. ΟΙ οποίοι επιλέγονταν και διορίζονταν από τους Περιφερειακούς Συμβούλους της πλειοψηφίας από τον Περιφερειάρχη. ΠΟΥ είχε επίσης την αρμοδιότητα να τους αναθέτει συγκεκριμένες αρμοδιότητες για επίσης συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

ΜΕ το υπό ψήφιση όμως σχέδιο Νόμου «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», αυτή η διαδικασία επιλογής Αντιπεριφερειαρχών, πλέον δεν θα υφίσταται. ΚΑΙ πως θα ορίζονται αυτοί; ΘΑ εκλέγονται κατ’ αρχάς όλοι ως Περιφερειακοί Σύμβουλοι ανά Νομό (Π.Ε) με σταυρό. ΚΑΙ από το σύνολο των εκλεγέντων, ο εκλεγείς Περιφερειάρχης και επικεφαλής του συνδυασμού, θα επιλέγει αυτός, αυτόν που θα αποφασίσει να ορίσει στο Νομό ως Αντιπεριφερειάρχη «κανονικό» και όχι θεματικό.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ δηλαδή θα ισχύει και για τους σημερινούς χαρακτηριζόμενους «κανονικούς», «μόνιμους» Αντιπεριφερειάρχες, ότι ισχύει μέχρι σήμερα για τους Θεματικούς.

ΔΗΛΑΔΗ αν υποτεθεί ότι επανεκλεγεί ο ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ για να το προσαρμόσουμε στα καθ’ ημάς, ΚΑΝΕΙΣ από τους υποψήφιους αρχικά και εκλεγέντες εν συνεχεία Περιφερειακούς Συμβούλους της παράταξης του στη Θεσπρωτία, δεν θα γνωρίζει εκ των προτέρων αν και για πόσο χρονικό διάστημα θα είναι, αν θα είναι, ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ!

ΠΟΥ σημαίνει, είπαμε για να περιοριστούμε στα καθ’ ημάς, ότι ο σημερινός, χθεσινός και κατά γενική ομολογία και παραδοχή επιτυχημένος στο έργο του ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ πλήρους… θητείας ΘΩΜΑΣ ΠΙΤΟΥΛΗΣ, αν θα είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος εκλεγόμενος με την πλειοψηφούσα παράταξη ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ, αν αυτή πλειοψηφήσει, δεν θα είναι… σίγουρος Αντιπεριφερειάρχης ή θα είναι μεν αλλά για όσο διάστημα αποφασίσει ο ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ δε...

ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ότι στο υπό ψήφιση σχέδιο Νόμου, δεν αναφέρεται ούτε, ότι π.χ οι πλειοφηφούντες όπως επί παραδείγματι ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης εκλεγείς Περιφερειακός Σύμβουλος θα… «μοριοδοτούνται» και θα υποχρεώνεται ο Περιφερειάρχης, τον πρώτο ας υποθέσουμε σε ψήφους, να τον ορίζει, αν θέλει και ο ίδιος βεβαίως Αντιπεριφερειάρχη, προσδιοριζόμενης ακόμη και την υποχρεωτική διάρκεια στην περίπτωση αυτή, θητεία του.

ΕΤΣΙ λοιπόν, οι σημερινοί «ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ» Αντιπεριφερειάρχες της Ηπείρου, αν θα είναι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι και εκλεγούν, δεν θα έχουν καμία νομική τουλάχιστον κατοχύρωση ότι θα είναι και τη νέα θητεία Αντιπεριφερειάρχες. ΑΛΛΑ και αν θα είναι, για πόσο χρονικό διάστημα θα είναι...

ΜΕΤΑ από αυτές τις εξελίξεις, αναρωτιόμαστε και για να κυριολεκτούμε, έχουμε ήδη γίνει αποδέκτες και εμείς, όπως και άλλοι συμπολίτες, των εύλογων προβληματισμό του όσον αφορά τις όποιες επιλογές του, του Αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη. Ο οποίος ενδέχεται να μη είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια τελικά αλλά και να μη… «αποστρατευτεί» πολιτικά. ΚΑΙ τι θα μπορούσε να κάνει στην περίπτωση αυτή; ΤΙ σκέπτεται να κάνει και τι του εισηγούνται να κάνει, πολιτικοί και όχι μόνο φίλοι του, με τους οποίους «μοιράζεται» τους προβληματισμούς του; ΘΑ δείξει!

ΠΡΟΣ το παρόν τουλάχιστον,  το βέβαιο είναι όπως ο ίδιος δηλώνει, ότι δεν προτίθεται να… ιδιωτεύσει. ΑΝ δεν «κατέβει» ως Περιφερειακός Σύμβουλος για να μη «ιδιωτεύσει», δύο επιλογές έχει.

ΤΗΝ εμπλοκή του στην Κεντρική πολιτική σκηνή ως υποψήφιος Βουλευτής με τη Ν.Δ φυσικά ή την εκ νέου υποψηφιότητα του ως Δήμαρχου του Δήμου Ηγουμενίτσας. ΤΙ θα κάνει τελικά δεν το γνωρίζουμε εμείς σήμερα. ΕΚΕΙΝΟ το οποίο γνωρίζουμε και μετά βεβαιότητας υπογράφουμε, είναι πως αν επιδιώξει να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ στη Θεσπρωτία, είναι βέβαιο ότι θα είναι υποψήφιος (οι λόγοι πολλοί και… γνωστοί για όσους γνωρίζουν τα της Ν.Δ, του Μητσοτάκη και της οικογένειας Πιτούλη).

 

ΕΝΩ αν επιδιώξει την εκ νέου εκλογή του ως Δήμαρχου Ηγουμενίτσας, το βέβαιο είναι ότι θα καταρτίσει ένα συνδυασμό νίκης. ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑ πολλούς και διάφορους λόγους που λόγω έλλειψης χώρου, δεν μπορούμε σήμερα να αναλύσουμε. ΑΝ κάνει τέτοια επιλογή, θα επανέλθουμε τεκμηριώνοντας την εκτίμηση μας αυτή. ΠΡΟΣ το παρόν, αυτά…

Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια