ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΤΟ 27ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ" ΚΟΛΠΟΥΣ :Προβληματιζόμαστε με την ανάπτυξη και επιβάρυνση της λειτουργίας του λιμανιού

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΤΟ 27ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ" ΚΟΛΠΟΥΣ :Προβληματιζόμαστε με την ανάπτυξη και επιβάρυνση της λειτουργίας του λιμανιού.

Στο 27ο συνέδριο του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), που έγινε στην Ηγουμενίτσα από την περασμένη Παρασκευή έως και χθες, στο οποίο η συμμετοχή κοινού δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ιδιαίτερα μεγάλη, αναδείχθηκαν τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα των κλειστών θαλάσσιων κόλπων και ζητήθηκε η άμεση λήψη μέτρων.Αυτό που ιδιαίτερα τονίστηκε απ' όλους τους ομιλητές ήταν ότι...

  «η ελληνική πολιτεία, μέχρι σήμερα, δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει την αξία των κλειστών κόλπων για το περιβάλλον και την οικονομία, με αποτέλεσμα να μην προστατεύονται επαρκώς και να παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα».Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συνέδριο αυτό, συνδιοργανωτές του οποίου υπήρξαν η ΚΕΔΕ, η Περιφέρεια Ηπείρου, η ΠΕΔ Ηπείρου και ο Δήμος Ηγουμενίτσας, μπήκαν διάφορα ζητήματα, από τη ρύπανση του Σαρωνικού Κόλπου μετά το πρόσφατο ναυάγιο πλοίου που μετέφερε πετρέλαιο, την προβληματικότητα του Κορινθιακού Κόλπου έως την επιβάρυνση των κλειστών κόλπων από τις ιχθυοκαλλιέργειες. Ακόμη, επισημάνθηκε ότι η Ηγουμενίτσα συνεχώς αναπτύσσεται στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδος και, λόγω του λιμανιού της, φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου, αλλά και στα διευρωπαϊκά δίκτυα συνδυασμένων μεταφορών.

 

Προβληματισμοί

Ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος στην ομιλία του τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος, κάτι για το οποίο μπορεί να εγγυηθεί η αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τις οικολογικές οργανώσεις. Ειδικότερα σήμερα που λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στην χώρα τα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος τίθενται σε δεύτερη προτεραιότητα».Ο κ. Λώλος υποστήριξε επίσης ότι «εμείς ως δημοτική αρχή αγωνιούμε και προβληματιζόμαστε με την ανάπτυξη και επιβάρυνση της λειτουργίας του λιμανιού της Ηγουμενίτσας που έχει άμεσες επιπτώσεις στο βόρειο τμήμα της, όπου φιλοξενεί μια από τις ομορφότερες παραλίες που συνεχώς διαβρώνεται, αλλά και περιοχές NATURA. Προβληματιζόμαστε γενικότερα με τα φαινόμενα της ατμοσφαιρικής και ηχητικής ρύπανσης που δημιουργούν οι λιμενικές δραστηριότητες, όπως και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, στην αλίευση και την έντονη τουριστική ανάπτυξη. Αναφορικά δε με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια επεκτείνουμε τις υποδομές για την διαχείριση των υγρών αποβλήτων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, σε όλους τους οικισμούς του παράκτιου μετώπου».

Άλλοι ομιλητές τόνισαν πως οι κλειστοί κόλποι επηρεάζονται από την κατάσταση της Μεσογείου, αλλά έχουν και τα ιδιαίτερα δικά τους χαρακτηριστικά και προβλήματα. 

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης (μέσω Skype), ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών οργανώσεων κ. ά.. Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου έγιναν και αρχαιρεσίες και παρουσιάστηκαν τα μέλη της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΝΔΟΙΚΟ..

 

Θέματα - ομιλητές

Μεταξύ των θεμάτων που αναπτύχθηκαν ήταν: «Βιώσιμη Ανάπτυξη: "Ο τουρισμός σε Κλειστούς Κόλπους» από το Χάρη Κοκκώση, καθηγητή Πολεοδομίας-Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και τη Θεοδώρα Παπαθεοχάρη, ερευνήτρια - διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Προβλήματα ελέγχων και αστυνόμευσης Κλειστών Κόλπων» από τον Αντώνη Μάζη, πλοίαρχο Λ.Σ., Κεντρικό Λιμενάρχη Ηγουμενίτσας. «Βιολογικοί Καθαρισμοί. Τί Πρέπει να Κάνουμε;» από τη δρ. Κατερίνα Παπαοικονόμου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Μαρίνες, αλιευτικά καταφύγια και επιπτώσεις σε κλειστούς κόλπους» από το Χρήστο Αναγνώστου, γεωλόγο – ωκεανογράφο. «Χωροταξία και προβλήματα από ιχθυοτροφεία σε κλειστούς κόλπους» από το Νίκο Νεοφύτου, επίκ. καθηγητή του τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Η Συμβολή των Φορέων Διαχείρισης Λιμένων στην προστασία των Κλειστών Κόλπων στην περιοχή ευθύνης τους» από το Θρασύβουλο Σταυριδόπουλο, γεν. γραμματέα ΕΛΙΜΕ, πρόεδρο - διευθύνοντα Σύμβουλο Ο.Λ. Βόλου.

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβουλευση.
Σχολιάζοντας την Θεσπρώτία και την επικαιρότητα της.
Ολα τα νεα και οι ειδήσεις απο Ηγουμενιτσα, Φιλιάτι, Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο. Οτι συμβάινει στην Θεσπρωτία ανεβαίνει πρωτα εδώ.

Σχόλια